Amona olaylari soruşturuluyor

Başta Kadima`nın itirazına rağmen Knesset Amona yerleşiminin boşaltımı sırasında yaşanan şiddet olaylarının araştırılmasına karar verdi. Güvenlik güçlerinin aşırı şiddet kullandığı iddialarını inceleyecek soruşturma komitesi gelecek tahliyelerde şiddetin ve direnişin artmasına neden olmasından endişe edi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrailli parlamentosunda milliyetçi kanadın istediği oldu ve geçen hafta Batı Şeria’daki Amona yerleşim bölgesi sırasında yaşanan şiddet olaylarının araştırılması için bir komisyon kurulmasına oy çoğunluğu ile karar verildi.
Komisyon önerisi, yapılan oylamada 37’ye karşı 32 oyla kabul edildi. Öneriyi destekleyen Likud’un yanı sıra Ulusal Birlik ve Ultra-Ortodoks Partilerin de lehte oy vermesi kararın olumlu yönde çıkmasını sağladı. Başta Kadima olmak üzere İşçi Partisi, Meretz ve Arap partileri bir soruşturma komisyonu kurulmasına karşı çıkmışlardı.
Başbakan Vekili Ehud Olmert ve Savunma Bakanı Şaul Mofaz da oylamaya katıldı. Çıkan karar aynı zamanda ocak ayından beri ülkeyi yöneten Olmert’in aldığı ilk yenilgi olma özelliğini taşıyor.
Komisyonun kurulmasını destekleyen isimlerden Likud Lideri Netanyahu, yapılacak çalışmalarda öncelikle şiddet olaylarının arkasındaki politik nedenlerin araştırılacağını ve yaşanan gerginliğin temel nedeni olarak gördüğü politik nedenlerin gözardı edilemeyeceğini belirtti.
Güvenlik güçlerinin olaylar sırasında görevini yaptığını ve aşırı bir şiddet kullandığını düşünmediğini belirten Netanyahu, komitenin polis teşkilatından çok politikacıların olaylar üzerindeki etkisini araştıracağına inandığını söyledi. Netanyahu’nun bu açıklamasına Kadima üyesi milletvelillerinden tepki geldi. Her zaman olduğu gibi Likud liderinin düşüncesizce hareket ettiğini söyleyen milletvekilleri, Netanyahu’nun da başlattığı bu soruşturma sürecinin ülkede yaratacağı sıkıntıları yakın zamanda anlayacağını ifade ettiler. Kadima üyeleri, Netanyahu’nun bu politik hamlesinin aşırı sağdan gelecek oyları toplamaya yönelik bir seçim taktiği olduğunu belirtti.
Çoğu sivil 200 kişinin yaralandığı Amona olayları polis ve ordu ile aşırı sağcı İsraillileri karşı karışıya getirmişti. Olmert’in yoğun itirazlarına rağmen Knesset bir soruşturma komisyonu kurulması kararını aldı. Öncelikle Knesset komisyonu belirleyecek ve bu komisyon soruşturmayı yürütecek asıl komisyonu oluşturacak.
Soruşturmanın yapılmasını isteyen taraf, Olmert’in politik nedenlerle Amona boşaltması sırasında gereksiz güç kullanılmasına izin verdiğini iddia ediyor.
Kararın ardından polis teşkilatı her tür soruşturmanın yapılması için gerekli desteği vereceklerini resmi bir açıklama ile duyurmuş olsa da, olaylara karışan polis görevlilerinin karardan dolayı üzgün ve rahatsız oldukları belirtiliyor.
Adını vermek istemeyen bir polis yetkilisi, siyasetçilerin kendi politik kavgalarına polis teşkilatını alet ettiğini ve bunun sıkıntılarının gelecekte yaşanacağını belirtti. Bu soruşturmanın ardından bundan sonra gerçekleşecek ilk yerleşim tahliye operasyonunda çok daha büyük olaylar yaşanacağını öngördüğünü açıklayan emniyet yetkilisine göre soruşturma süreci gelecekte sorunları daha da büyütecek.
Komisyonun kurulmasını destekleyen Ulusal Dinci Partisi üyeleri bu süreç sonunda aşırı güç kullanılması emrini veren ismin ortaya çıkacağına inanıyorlar. Partililere göre göstericilerin arasına atlı polislerin girmesi ve gereksiz job kullanımı yaralanmaları arttırdı. Parti üyeleri soruşturma sırasında yerleşimcilerin hareketlerinin de masaya yatırılabileceğini belirtti.