Hamas sözünden dönmüyor, İsrail ise şartlarinda kararli

Filistin seçimlerinde galip gelen Hamas, İsrail`in bulunduğu topraklardan çekilmemesi durumunda şiddetten vazgeçmeyeceğini belirtirken, İsrail`in başbakanlık yetkisini elinde bulunduran Ehud Olmert, Hamas`la görüşmek için öne sürdüğü şartlarında kararlı gözüküyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail’in başbakanlık görevini yürüten Ehud Olmert, İslami terör örgütü Hamas’la müzakere etmemesi yönünde uluslararası destek alırken, terör örgütüne diplomatik şartlar sunmaya devam ediyor.
Olmert pazar günü yaptığı açıklamada Amerika, İngiltere, Fransa ve İtalya dahil uluslararası toplumun İsrail’e destek verdiğini belirtti. Olmert, Hamas’ı Moskova’ya davet eden Rusya’dan ise bahsetmedi.
Olmert, Petah Tikva kentinin merkezinde yaptığı konuşmada, "Hamas’la veya ona bağlı bir tarafla müzakere düzenlemeyeceğiz" dedi. Tutumuna yönelik aldığı uluslararası destek, İsrail’in ‘diplomatik seçenekleri yok etmeden’ güvenliğini korumasını sağlıyor.
Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas henüz açıklama yapmamasına rağmen, Hamas iktidarda bulunsa da, İsrail ile olan diplomatik ilişkileri yürüteceğinin sinyallerini veriyor.
Gerçekleştirdiği intihar saldırılarıyla yüzlerce İsrailli’nin hayatını kaybetmesine neden olan ve Filistin seçimlerinde galip gelen Hamas, önümüzdeki haftalarda yeni bir hükümet kurmaya hazırlanıyor. Geçen sene dört yıllık dönem boyunca seçilen Mahmud Abbas ise Filistin Yönetimi’nin başkanı olarak görevine devam edecek.

Rusya’dan Hamas’a davet

İsrail, Hamas şiddete son vermediği ve İsrail Devleti’ni ve yapılan anlaşmaları tanımadığı sürece grupla masaya oturmayacağını yinelemeye devam ederken, Ortadoğu’daki barış arabulucuları olarak bilinen Dörtlü’nün üyelerinden Rusya’nın Hamas’ı Moskova’ya davet etmesi, İsrail’in yanı sıra grubun diğer üyeleri olan Amerika, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’de şaşkınlık yarattı.
İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni pazar günü yaptığı açıklamada Rusya’nın davetinin, Hamas’a yönelik  uluslararası çabalara zarar verebileceğini belirtti.
Livni konuyla ilgili olarak İsrail Radyosu’na verdiği demeçte, "Rusya’nın tutumu uluslararası toplum tarafından kabul edilmiyor. Tehlike; ilk görüşmenin kaygan bir yokuştan kayar gibi, önce nedenini anlamaya, sonra maddi yardımla desteklemeye, daha sonra ise yasal olarak kabul etmeye kadar gitmesidir. Bizim karşı gelmemiz gereken işte bu olaydır" dedi.
Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice pazar günü yaptığı açıklamada Rusya’nın Dörtlü’nün prensiplerine uyacağına inandığını dile getirdi. Rusya ise Hamas’la yapacağı görüşmelerde gruba İsrail’i tanıması ve şiddetten vazgeçmesi yönünde baskı yapacağını belirtti.
Hamas’ın lideri yapılan çağrıları reddederek, şiddette son vermeyeceğini açıkladı. Khaled Mashaal Rusya'nın Nezavisimaya Gazetesi'ne verdiği demeçte Ortadoğu'daki barış sürecine yönelik hazırlanan 'Yol Haritası'nı tanımadıklarını ve İsrail'in zaten bu anlaşmaya uymadığını belirterek, İsrail'in işgal ettiği bütün topraklardan geri çekilmesi durumunda, grubunun şiddete son verebileceğini söyledi.
Mashaal Rusya'nın daveti üzerine düşüncelerini, "Rusya, Dörtlü üyelerinden, Filistin halkının seçimine saygı duyan ve Hamas'ın radikal ve terörist bir hareket olduğuna aldırış edilmemesi gerektiğini gösteren ilk ülke oldu. Biz bu tutumu takdir ediyoruz" sözleriyle ifade etti.

Hamas yeni başbakan
adaylarını belirliyor

Hamas’ın sözcüsü Mushir al-Masri’nin pazartesi yaptığı açıklamaya göre grup, yeni başbakan için ilk adayını belirledi.
Al-Masri,  Hamas’ın bir seçim yaptığını; fakat isminin henüz açıklanmayacağını belirtti.
Bazı yetkili kaynaklardan alınan bilgiye göre, Hamas’ın parlamento listesinde de ilk sırada bulunan İsmail Haniyeh, görev için ilk düşünülen isimlerden biri olarak biliniyor.
25 Ocak Filistin seçimlerinde galip gelen Hamas, önümüzdeki haftalarda yeni bir hükümet kurma yolunda resmi görüşmelere başlayacak.
Masri, bazı Filistin partileriyle gayri resmi görüşmelerin başladığını; fakat Hamas’ın başbakanlık görevi için seçeceği kişinin bu görüşmelerle bağlantısı olmadığını belirtti.