Neve Şalom Sinagogu`nda bir ilk:"Tanri`yi Dinletilerimizle Öveceğ

Tilda LEVİ / Ester YANNİER Fotoğraflar: Alberto MODİANODostluk Yurdu Derneği kuruluşunun 40. yılı Neve Şalom Sinagogu`nda ABD`li tenorlar Benziyon Miller, Alberto Mizrahi ve İsrailli tenor David D`Or`un; Orhan Şallıel şefliğinde sundukları bir dinleti ile kutladı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Dostluk Yurdu Derneği’nin 40. kuruluş yılı kapsamında Neve Şalom Sinagogu’nda " Tanrı’yı Dinletilerimizle Öveceğiz" başlıklı konser 13 Şubat Pazartesi gecesi gerçekleşti.
Kalabalık bir davetli topluluğu tarafından izlenen dinleti, Neve Şalom Sinagogu’nda  gerçekleşen bir ilkti. DYD üyeleri tarafından karşılanan konuklar,  sinagog adabına uygun olarak oturtuldular.
ABD’li tenorlar Benziyon Miller, Alberto Mizrahi ve İsrailli tenor David D’Or’a, Orhan Şallıel şefliğinde senfoni orkestrası eşlik etti. 
Gecenin sunuculuğunu üstlenen Moris Levi  sözlerine Beki L. Bahar’ın "dostluğu" irdeleyen "Una Korona" adlı Judeo- Espanyol dilinde bir şiirle başladı.
Levi, "Kırk yıllık dost, deriz
Ne mutlu kırk yıllık dostu olana
 Ne mutlu bize ki
40 yıllık "dostluğumuz" var.
 Öyle bir ocaktır ki dostluk
cemaatimizden sayısız insana yuva, okul olmuş
Ev kadınlarından, tiyatro yönetmenleri
Tekstilcilerden, komedyenler yaratmış.
Saflarından sayısız yönetici çıkarmış, pek çoğumuzu yıllar boyunca pişirmiş olgunlaştırmıştır" dedikten sonra  bir zamanlar kendi yaptığı görevi, günümüzde üstlenen DYD Gençlik Kolu Başkanı Yasef Barokas’ı  konuşmasını yapmak üzere yanına davet etti. Barokas, dernek içi gençlik faaliyetlerinden söz etti.
Levi "Onunla 35 yıl önce Dostluk’ta  buluştuk.
Onu bir Purim balosuna Kızılderili şef kıyafeti ile gelen, kızıl saçlı patırtıcı çocuk olarak tanıdık.
Kızıl saçları zaman içerisinde sarardı.
Bir kısmı benimkilerle birlikte eski lokalde unutuldu,
Ama kendisi şef olmayı bırakamadı
Şimdilerde o Dostluk Yurdu Derneği Başkanı" dedikten sonra  sözü  Selim Nahmiyas’a bıraktı.
Nahmiyas  "Doğanın yeniden uyanışının kutsandığı Tu-Bişvat Bayramı hepimize kutlu olsun. 
Biraz gerilere gitmek istiyorum…
1966 yılının soğuk bir şubat gecesi, gönülleri sevgi, kalpleri heyecan dolu bir avuç genç. Hem Tu-Bişvat Bayramı’nı kutlamak, hem de ideallerini gerçekleştirmek için bir araya  gelirler. Amaçları gençleri  kaynaştırmak, eğlendirerek  eğitmekti. Oldukça zor şartlarda  başlayan bu eylem, günden güne ileriye gitti ve  başarıdan başarıya koşarak kocaman bir aile ve bir gençlik ordusu oluşturdu. Azimle başlayan, sevgi ile devam eden bu çalışmalarla  Dostluk Yurdu Derneği’nin temelleri atılmış oldu. O gençlerin, bugün hemen hemen hepsi çoluk çocuğa karıştılar. Sağlam temellerle kurulan Dostluk Yurdu Derneği’nde yardımlaşma, dayanışma, özveri, hoşgörü ilkeleri hiç eksilmedi, güçlendikçe  güçleniyor...
Ben de bu  40 yıllık zincirin bir halkası olmaktan son derece mutluyum    gururluyum…"  sözleriyle duygularını dile getirdi. DYD Başkanı, bu anlamlı gecenin bu kutsal mabette gerçekleşmesinde kendilerine güç ve cesaret veren  başta Hahambaşı Rav İsak Haleva olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür etti.
Moris Levi Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya’yı  şu anlamlı sözlerle konuşmacı kürsüsüne davet etti: "Geçmişte ve bugün Cemaatimizin üst düzey yöneticilerinin dernek gençlik kolları kökenli olmaları bir tesadüf değildir. Her birimiz ekip ruhu içinde çalışmayı, başkalarına hizmet için yaratıcılığı, değerlerimizin ve insanlarımızın kıymetini, fedakarlığı dernek çalışmalarında öğrendik" 
Ovadya,  40 yıl boyunca toplumda sayısız tiyatro ve  müzikale imza atan DYD’nin sanatsal yönüyle öne çıktığını, bu gençlerin arasından zaman içerisinde profesyonel sanatçılar yetiştiğini dile getirdi.  Neve Şalom’un dünya basınında tatsız olaylarla anıldığını,  bu  konserle birlikte  bir ilkin yaşandığını   ve kayda  alınan bu güzel gecenin  basına yansıtılmasını dilediğini söyledi.  Bu vesileyle, cesur bir karar alan DYD Başkanı Nahmiyas’ı ve çalışma arkadaşlarını gönülden kutladı.
Moris  Levi  bu kez "İleri görüşlülükleri, ve yapıcılıklarıyla toplumumuza önder olan başta Hahambaşımız olmak üzere bütün Bet Din üyelerinin heyecan ve şevkle verdikleri destek sayesinde bir ilk gerçekleştirilmiştir" sözleriyle konuklara hitap etmek üzere Hahambaşı Rav İsak Haleva’yı  kürsüye davet etti.
Hahambaşı Rav Haleva: "Dostluk Yurdu Derneği 40. yılını kutluyor. Bilge Rabilerimiz: ‘Ben Arbaim Labina’ demişler. Ne kadar da doğru söylemişler: ‘ 40’lı yaşlar idrak yaşlarıdır.’ (…)  Şöyle bir kırk yılın gerisinden bakıyorum da, az sıkıntı yaşamadı Dostluk, az sancı çekmedi bu kırlı yaşlarına gelinceye kadar.  Ama olsun… şimdi hep beraber, sağ salim, dimdik ayaktayız ya… Gün, güzellikleri anma, mutlulukları yaşama günüdür.  Bu kırk yılın içinde pek çok ilke imza attı DYD. Sesimizi sınır ötesi ülkelere taşıdı. Bu akşam burada yaşayacaklarımız da bu ilklerden biri.  Başarılı olacağından, tebriklerimizi ziyadesiyle hak edeceğinden hiç kuşkum yok. (…) DYD, gençlerimizi bir araya getirip, onları hayata hazırlıyor.  (…) bir hayalden yola çıkarak, bu günlere ulaştıran tüm yöneticileri tebrik ediyor ve hepsini dualarımla kutsuyorum" dedi.
Konuşmaların tamamlanmasıyla konsere geçildi. Ehal’in soluna yerleştirilen ve Orhan Şallıel  şefliğinde tenorlara eşlik edecek senfoni orkestrası konserin uvertür eserlerini seslendirdi.
Bensi Elmas, Momo Gözcü, Natan Siliki, Moti Duenyas ve Yasef Barokas, çaldıkları şofarlarla Neve Şalom’u dolduran kalabalığı farklı bir boyuta taşıdılar.  Ardından sırasıyla Tenor David D’Or,  Tenor Benzion Miller ve Tenor Alberto Mizrahi, iki saat boyunca unutulmaz bir dinleti sundular.
Tenorlara, zaman zaman Sinagog İlahileri Korosu eşlik etti.
Konser bitiminde Hahambaşı, Cemaat Başkanı ve DYD Başkanı ile bir bis yapan tenorlar, uzun süre ayakta alkışlandılar.
Gece Neve Şalom Kültür Merkezi’nde  Barınyurt’un hazırladığı ve Tu- Bişvat  Bayramı dolayısıyla çeşitli kuruyemiş ve meyvelerin ikram edildiği kokteylde, derneğin 40 yıl pastası kesildi ve danslar eşliğinde coşkuyla kutlandı.
Geceye büyük heyecanla  hazırlanan DYD ailesinin tüm erkek üyelerinin 40. yıl kravatı takması ve davetlilere DYD 40. yıl logolu kipa hediye etmeleri dikkat çekti.
Gecenin sponsorluğunu, Petrol Ofisi A.Ş., Bank Hapoalim İsviçre, Borusan Otomotiv A.Ş., Seba İnşaat, Salute Organizasyon üstlenirken, müzik sistemini Mix Music gerçekleştirdi.