Tu-Bişvat kutlamalariHaydarpaşa Hemdat İsrael Sinagogu`nda

Ester YANNİERGeleneksel Tu-Bişvat kutlaması, Hahambaşı Rav İsak Haleva ve Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya`nın katılımlarıyla 12 Şubat Pazar günü 107 yıllık tarihi Hemdat İsrael Sinagogu`nda kutlandı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Geleneksel Tu-Bişvat kutlaması 12 Şubat Pazar günü Hemdat İsrael Sinagogu’nda gerçekleşti.
Kutlamada, Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, Başkan Vekili Sami Herman, Başkan Yardımcısı Robert Abudara ,İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Mordehai Amihai, Bet-Din üyelerinden Rav  Yeuda Adoni,  Rav Moşe Benveniste, Rav İsak Peres,   diğer   sinagog cemaatleri yöneticilerinin yanı sıra yahidler hazır bulundu. 
 Diana İs, Sendi Behar, Esli Toledo, İgal Pinto, İzer Pinto, İsel Tastasa, Reysi Haleva, Roysi Patromilo, Eris Çakon, Alara Alkan, Loris Farsi, Cefi Farsi, Serra Kohen, Yusuf Ojalvo, Melih Kamhi, Rafi Şaban, Rifka Razon, Eyal Menda, Meyzi Ergün, Yosi Şaban ve Vedat Dekohen’den oluşan Caddebostan  Talmud Tora çocuklarının seslendirdikleri Tu-Bişvat’a özgün  şarkılar ve skeç güne renk kattı. Mizmorları ise  Aslan Nazra, Cem Küpeli, Edi Babat, Erol Azuz, Lemi Azuz, Nedim Bahar ve Refi Şaban okudu.
Maftirim Korosu ise  maftirim eserlerini seslendirdi. 
Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı Başkan Yardımcısı Sedat Amon yaptığı açılış konuşmasına, 107 yılı geride bırakan bu sinagogda Tu-Bişvat’ın geleneksel olarak kutlanmasından memnuniyet duyduklarını ifade ederek başladı. Caddebostan ve Kadıköy sinagoglarında yapılan yeniliklerden söz eden Amon, kendilerine her konuda destek verenlere teşekkür etti.
Haham Akaal Rav Yeuda Adoni yaptığı konuşmada, Tu-Bişvat’ın kutlandığı  Şevat ayının  doğa üzerindeki etkisinin insanlara yansımasından söz etti.  Rav Adoni ayrıca 70 yıl önce Yel değirmeni’nde  Sinagog, Mikve, dernek, Talmud Tora ve okul olduğunu  ancak zaman zarfından göçler neticesinde bunların kapatıldığına ve şimdi  Caddebostan’da  yeniden açılmaları nedeniyle  yörede yeniden  doğuşun yaşandığına dikkat çekti.
Eski bir Kadıköy Sinagogu yahidi olan Albert Levi ise Bar-Mitzvasını yaptığı bu tarihi sinagogda yaşanan güzellikleri dile getirdi. Yosi Kalaora ise, yeni yapılanmayı aktardı.
Tüm yahidlerin Tu-Bişvat Bayramı’nı kutlayan Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, cemaat içi çalışmaları yahidlerle paylaştıktan sonra,  Anri Niyego’nun Ankara’da Haydarpaşa Sinagogu konulu  konferansını  ve konu hakkında basında çıkan yazıları hatırlattı.
Hahambaşı Rav Haleva, Tu-Bişvat’ın ağaçların yılbaşısı olduğunu anımsatarak, doğanın mucizevi dengesinden söz etti; "kocaman bir ağacın tepesindeki küçük bir yaprak dahi gücünü  köklerden alıyor. Kökler ne denli sağlamsa tüm yapraklar sağlıklıdır. Köklerden biri çürükse ağaç yaşamaz…" sözleriyle  geleneklere sadık kalınmasının, geleceğin teminatı olduğunun altını çizdi.
Anoten duasının okumasının ardından, kutsama dualarıyla sinagog bahçesine fidan ekimi gerçekleşti. 
Kutlamaya katılanlara Hemdat İsrael Sinagogu Hanımlar Komisyonu günün anısına Tu-Bişvat bayramını simgeleyen  hediyeler verdiler.

Ortaköy Sinagogu’nda şarkılarla kutlandı

Ortaköy Sinagog’da yedi senedir düzenli olarak kutlanan Tu-Bişvat  bu yıl yaklaşık 250 kişinin üzerinde katılımla gerçekleşti. Kutlamaya İzzet Bana önderliğindeki Esterikas D’Estambol Çocuk Korosu renk kattı. Saat 18.30 da başlayan bayram kutlamasında sinagog hıncahınç doldu. Çocuklar Teva’nın önüne oturtulurken, büyükler hazırlanan  meyve ve kuruyemiş ikramlarının sunulduğu uzun masaların etrafına yerleşti. Gecenin düzenleyicisi ve sunucusu Ortaköy Sinagogu Haham Akaali Rav Naftali  Haleva, bir yandan duaları okurken, bir yandan da seslendirilen  şarkıların Türkçe açıklamalarını yaptı. Çocukların hem koro  hem de bireysel olarak söyledikleri şarkılar, büyük beğeni kazandı. Ayrıca Vili Güzelbahar, İzak Sarfati ve İzzet Bana’nın   seslendirdikleri şarkılar bayram gecesine anlam kattı.