Hamas heyetinden Ankara`ya ziyaret

Hamas`ın siyasi lideri Halid Meşal önderliğindeki heyet, perşembe günü Ankara`yı ziyaret etti. İlk defa Arap olmayan bir ülkeyle görüşmek için Türkiye`ye talepte bulunan Hamas, AKP yöneticileriyle görüştü

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
 
Hamas’tan görüşmelerin ardından açıklama

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından açıklama yapan Meşal, Türkiye’den olumlu yönde tepki ve destek aldığını, Türkiye’deki son hükümetin İslam alemine güzel örnekler sunduğunu, kendilerinin de bunu örnek alacaklarını belirtti.

Yapılan görüşmelere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katılmazken, heyetle görüşen AKP Genel Merkezi'nde Siyasi ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat’ın yanı sıra, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül sonradan toplantıya katıldı.

Gül, Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal'e İsrail'i tanıması ve silahsızlanması yönünde tavsiyelerde bulundu.

Hamas heyeti cumartesi gününe kadar Türkiye'de kalacağını açıkladı.

İsrail’den Hamas-Türkiye görüşmesine tepki

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Türkiye’nin tutumunun uluslararası toplumun aldığı kararlara ters düşeceğini belirterek, davetin kabul edilmesinin yanlış olduğunu söyledi. Livni ile görüşen Abdullah Gül ise, uluslararası toplumun kararlarıyla örtüştüklerini, Ortadoğu’daki barış sürecine katkıda bulunmak için çabalayacaklarını belirtti.

İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ra'anan Gissin ise Türkiye’yle hem ekonomik hem politik anlamda ilişkilerin kuvvetli olduğunu ve bu durumun ilişkileri bozmayacağını belirtmesinin ardından, görüşmeleri onaylamadıklarını bildirdi. Gissin ayrıca düşüncelerini 'Biz Öcalan'la görüşseydik, Türkiye ne hissederdi?' şeklinde ifade etti.