YAHUDİ DÜNYASINDAN...

Nelly BAROKASYardımsever Andrea Bronfman yaşamını yitirdi70 yıldır yardımseverlik geleneğini sürdüren Morrison Ailesi`nin mensubu Andrea Bronfman`ın elim bir kaza sonucu yaşamını yitirmesi dünya Yahudi cemaatlerinde üzüntü yarattı.

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
1932 yılında İngiltere Yahudilerinden Jack, Peter ve Hyam Morrison kardeşler Kutsal Topraklar’da sürekli arsa satın almışlardı. Bu arsaların birinde inşa edilmiş Kudüs’teki "Hyam Morrison Evi" geçtiğimiz günlerde yasa büründü. Aslında sadece aile değil, Yahudi kuruluşlarının tüm fertleri Hyam Morrison’un kızı  60 yaşındaki  yardımsever Andrea Bronfman için yas tuttu.
Yakınlarının Andy olarak çağırdığı Andrea Bronfman talihsiz bir kaza sonucu New York’ta yaşamını yitirdi. Köpeğini Madison Avenue’da gezdirdiği sırada kendisine bir araba çarptı.
Andy Bronfman, Kanada’nın 5. en zengin adamı Charles Bronfman’ın eşiydi. Evlendiği günden itibaren Andy kendini yardım faaliyetlerine adamıştı. İngiltere’de yaşayan akrabaları Andy’nin bir aile geleneği olan yardımseverliği büyük bir enerji ile sürdürdüğünü ifade ettiler.
Morrison kardeşlerden, Jack Bnei Brit’i desteklerken, Peter Magen David Adom’a ve gençlerin aliyasına destek olmuştu. 1990’da Kudüs’te ölen Andy’nin babası Hyam, Joint İsrael Appeal’in başkanlığının yanı sıra Weizmann Enstitüsü başta olmak üzere birçok kuruluşa destek vermişti. Hyam’ın eşi Doris de ailenin bu geleneğine uymuş, uzun yıllar İsrail Müzesi’nin İngiliz Dostları kuruluşunun başkanlığını yapmıştı. Hyam ve Doris çifti evliliklerinin 50. yılında İsrail Müzesi dahilinde ulaşımı kolaylaştıracak Doris adı verilen elektrikli bir araç hediye etmişlerdi.
Hyam ve Doris Morrison’un kızları Andy ve Cathy yardımseverlik geleneğinin hüküm sürdüğü bir aile ortamında büyüdüler. Andy’nin 1966’da evlendiği ilk eşi David Cohen’den üç çocuğu oldu. İkinci evliliğini 1982’de Charles Bronfman ile yaptı.
Hyam ve Doris Morrison 1969’da, Kudüs’ün Pinsker caddesinde, Devlet Başkanlığı konutunun yakınında kendilerine bir ev inşa ettirdiler ve 1969’da İsrail’e göç ettiler. Ebeveynleri öldükten sonra Andy ve Charles Bronfman, zaman zaman bu evde yaşadılar.
 Bronfman çifti yıllar önce,  dünyanın her ülkesindeki Yahudi gençlere bir gezi olanağı sağlayarak İsrail’i tanımalarını amaçlayan Andrea ve Charles Bronfman Yardım Vakfı’nı kurmuşlardı.
2003 yılında Andy Bronfman, Association of İsrael’s Decorative Arts’ı (AİDA) kurdu. Bu kuruluş İsrailli sanatçılara eserlerini dünyanın çeşitli ülkelerinde sergileme olanağını sağlamayı amaçlıyordu. Andy’nin 60. doğum günü vesilesi ile Charles Bronfman, İsrailli sanatçılara yönelik 10.000’lık "Andy Ödülü" adı altında bir ödül tahsis etti.
Yahudi Ajansı (Sohnut) Başkanı Zeev Bielski, Andrea Bronfman’ın ölümünün ardından yaptığı açıklamada; bu ölümün Yahudi dünyası için çok büyük bir kayıp olduğunu ifade etti.