Pastoral Bir Yolculuk

Sara YanarocakMerhaba, bu haftadan itibaren sizlerle yepyeni bir serüvene doğru dere tepe giderek, pastoral bir yolculuklar dizisi yaşayacağız. İsrail`in el değmemiş, pek bilinmeyen şiirsel yerlerini hep birlikte ziyaret ederken, hem geçmişini hem de bugününü tanıma fırsatını yakalayacağız. İşte en kuzeyden en güneye yolculuğumuz başlıyor… 

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

HERMON DAĞI
6. gün savaşından önce Hermonun arka yamaçlarının İsrail ordusu tarafından alındağı zamana kadar, karlarla kaplı zirveye "Büyükbaba Hermon" adı verilmişti. Çünkü ulaşılmaz, erişilmez gibi heybetli bir duruşu vardı. Zirveye tırmanabilen düşmanlar, ülkeye zarar vermek için, içeri sızmaya çalışanlar, ele geçirilip hapse atılırlardı. Bunlar hakkında çeşitli hikayeler anlatılırdı ama, İsrailliler için Hermon Dağı ulaşılmaz, gidilemez bir yerdi. Dağ çok sarp ve kayalık olduğundan ötürü 1400 m. den sonra bitki örtüsü yok oluyor, tepeler herdem karla kaplı bulunuyordu. Kış zamanı bitki örtüsü de karlarla kaplanıyordu.
Aslında o dönemlerde dağın sadece küçük bir bölgesi İsrail’e aitti. Eski antik tapınak, harabeler, yüksek bölgeler, 2314 metre yükseklikte bulunuyordu ve bu yerler İsrail’in değildi. Tatil için oraya gidenler, zamanlarının çoğunu teleferik istasyonunun yakınında geçirirlerdi. Bu yerden de karlı bölgeleri görmek çok zordu. Oraya çıkanların bilmesi gereken şey Hermon’un yüksek olduğu, ırmaklarının sonunda Ürdün (Yarden) nehrine kavuştuğu, İsrail’in diğer bölgelerinin bu noktadan çok güzel izlenebileceği, burada kar yağdığı zamanlarda kullanılabilecek bir kayak pisti bulunduğu ve İsrail askeri birliklerinin burada birçok kontrol noktasına sahip olduğuydu… Ayrıca burasının, yaz mevsiminde de gelinebilecek harika bir tatil merkezi olduğunu herkes bilirdi.
Hermon bölgesinin tarih boyunca birçok ismi olmuştur. Kutsal kitapta bu dağdan; Baal Hermon, Sirion ve Sion diye söz edilir. Biblik dönemden sonra Arami dilinde olan Toor Thalga adı verilmiştir. Araplar ise Hermon’a Jabel A-Talg demişlerdir. Bu kelimenin anlamı "Karlı Dağ" demektir. Bunun nedeni, o dönemlerde, buradan alınan karların buz kutuları içinde Kudüs’e taşınmasındandır. Günümüzde ise Hermon dağı Araplar tarafından Jabel A-sheikh (Yaşlı adam dağı) diye anılmaktadır. Bazıları bunun nedenini dağın zirvesinin beyaz bir kar halesi ile kaplandığından öyle söylendiğini ileri sürerler.
Hermon’un birçok bölümünde asla yaşanmamıştı. Çamurlu ve erimiş karlarla berbat olan alanlar hakkında yine de anlatılan bazı öyküler vardır. Bu yerlerde harabelere ve eski yerlere rastlanmış olup Chalkis’te yaşayan Yitur’ların bir zamanlar Hermon’un bu bölgelerine kadar yayılıp yaşadıkları kutsal kitapta yazılıdır. Ayrıca yine bazı tarihi kaynaklara göre, biblik dönemlerinden sonra, burada bazı Yahudi toplulukları da yaşamıştır.
6 Gün Savaşı’ndan sonra Hermon Dağı büyük bir değişime uğradı. Lübnan tarafını gören yollar İsrail ordusu tarafından yeniden ve modern bir biçimde yaptırıldı. Yom Kipur savaşı sırasında bir ara buraları yeniden Suriyelilerin eline geçmiş ama kısa zamanda geri alınmıştır. Bundan sonra İsrail bu yere daha nitelikli ve ciddi askeri kontrol noktaları koydu. Zirveye değin yollar açtı, yeniden güzel yollar yaptı. Dağın etrafını çepeçevre sarmalayan modern kara yolları meydana getirdi.
1967 yılına kadar sadece birkaç kişinin tırmanabildiği Hermon dağı, günümüzde çok önemli bir askeri bölge ve kayak merkezidir.
Hermon’da kışın göze ilk çarpanlar, kayak takımları, teleferikler, telesiyejler, kızaklar ve dağcıların tırmanmak için kullandıkları tehlikeli, naylondan dağcılık ipleridir… Yazları ise Hermon tatilciler için bir çiçek cennetine dönüşür. Her tarafta, gözle sayılabilen 250 bin çeşit kokulu ve rengarenk çiçeğin bir arada bulunabileceği bir renk ve mutluluk cümbüşüdür. Kilometrelerce yol boyunca etrafta sessizlikten ve çıldırtıcı güzellikteki renk senfonisinden insanlar mest olabilirler.
Hermon’a bahar geç gelir ama çok uzun sürer. Sonra kesif  bir sıcak her tarafı kaplar, Kuru bir yaz mevsimi çıkagelir. İnsanlar zirvelerde aşağılara göre daha serince bir havayla ve çiçeklerin güzellikleriyle gözlerini ve gönüllerini şenlendirmeye devam edebilirler. Unutulmaması gereken en önemli şey ise Hermon’un kıştan daha fazla yaz şenliklerine uygun olduğudur. Gelecek haftaya Hermon’un çevresini tanımaya devam edeceğiz.

devam edecek…
Kaynak: Off the beaten track in İsrael