Hamas`in zaferi Likud`u geriletti, Kadima halen ileride

İsrail`de seçimler yaklaşırken yapılan son kamuoyu yoklamalarına göre Kadima önde gitmeyi sürdürüyor, Likud ve İşçi Partisi açısından durum iyiye gitmiyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Ariel Şaron’un siyaset sahnesinden çekilmesinden bir ay, Hamas’ın zaferinden bir hafta sonra İsrailliler  yaklaşan seçimler hakkındaki fikirlerini değiştirmemişe benziyorlar.
Hamas’ın seçim zaferinden sonra yapılan bir ankete katılanlardan sadece yüzde 5’i Hamas’ın zaferinden sonra siyasi tercihlerinin değiştiğini belirtti. Araştırmaya katılan 615 kişinin görüşlerinden çıkan sonuçlara göre eğer şimdi seçim olsa Kadima geçen haftakinden bir sandalye düşük olarak 43 sandalye kazanırken, İşçi Partisi’nin sandalye sayısı değişmeden 21’de kalıyor. Genel kanının aksine Hamas’ın seçilmesi Likud Partisi’nin işine yaramadı. Likud Partisi geçtiğimiz hafta yapılan anket sonucuna göre kurulacak yeni meclisten bir eksik sandalye alıyor ve 13 sandalyeye geriliyor.
Diğer partilerde de kayda değer değişiklikler gözlenmiyor. Geçen hafta tam seçim barajının üstünde olan Yeşil Yaprak Partisi bu hafta barajın altına düşerken, Uzi Dayan’ın Tafnit Partisi seçim barajının çok altında gözüküyor.
Görünüşe göre Netanyahu’nun Hamas’ın seçilmesinin ardından oynadığı korkutma oyunu Likud’un pek işine yaramışa benzemiyor. Bu arada Filistin Özerk Yönetimi’ndeki gelişmelerin İşçi Partisi ile Kadima’nın arasındaki farkları ortadan kaldıracağını ve ülkeyi tek bir "toplumsal gündeme" odaklayacağını iddia eden İşçi Partisi Lideri Amir Peretz için de anket sonuçları açısından iyi bir hafta yaşanmadı.
Bu araştırmaya katılanların yüzde 32’si gibi ciddi bir bölümü seçim zamanı fikirlerini değiştirme ihtimali olduğunu belirtti. Ayrıca araştırma olaylı geçen Amona’daki kaçak yerleşim birimi boşaltımından önce yapıldı. Ancak uzmanlar bu tahliye işleminin bu sonuçları pek etkilemeyeceğini düşünüyor.
Bu arada Likud Partisi’nde Benyamin Netanyahu’nun yürütmekte olduğu "Hamas’a karşı güçlü" kampanyasına partinin ileri gelenleri tarafından eleştiriler var. Kampanyanın çok amatörce yönetildiğini söyleyen üst düzey bir Likud yetkilisi "amaç 1996’daki Netanyahu’nun seçim zaferini tekrarlamak, fakat bu başarılamıyor. Bibi geride kalan 10 senede kilo aldı ve saçları beyazlaştı. Bu fotoğraflar 2006’nın Bibi’sini yansıtmıyor" dedi.
Likud’un Hamas’a karşı yürüttüğü kampanyaya karşı ciddi eleştiriler partililerin geneline yayılmış durumda. Likud Partiler yaptıkları açıklamalarda kampanyanın tam bir trajediye döndüğünden ve milletvekillerinin kampanya hakkında düzgün bilgilendirilmediklerinden şikayet ederken, partililerin büyük bölümü sürmekte olan kampanyayı sahiplenmiyor ve parti çizgisinin her hafta değişen bir portre çizmesinden şikayet ediyor.