Yerleşimciler yatişmadi

Hamas`ın Filistin Meclis seçimlerinden büyük bir zaferle çıkması ile politik açıdan güç kaybeden FÖY Başkanı Mahmud Abbas, İsrail ile temas ve görüşmeleri sürdürme yetkisinin kendisinde olduğunu belirtti

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Amona yerleşim bölgesinin olaylı geçen tahliye işleminin ardından 100 bin kişiyi bulan kalabalık Zion Meydanı’nda bir araya gelerek, olaylardan  sorumlu tuttukları Ehud Olmert’i protesto etti
Geçen pazar günü sağcı İsrailliler Kudüs’te bir araya gelerek, Amona’daki olaylı tahliye işlemini protesto ettiler. Çoğu gençlerden oluşan kalabalık, olaylar sırasında polislerin sergilediği şiddet hakkında soruşturma açılması için çağrıda bulundu.
Protesto yürüyüşünün sloganı, "Olmert Yahudiler için kötü"ydü. Gösteri, geçen yaz Gazze Şeridi’nden geri çekilme olayından bu yana en büyük protesto olarak kayda geçti.
İsrail gazetesi Haaretz’in yayınladığı habere göre, Zion Meydanı’ndaki dev ekrandan Amona’da meydana gelen sert görüntüler yayınlandı. Görüntülerle birlikte klasik korku filmi müziği fon olarak kullanıldı.
 "Olmert Yahudiler için kötü, Olmert iç savaş istiyor" sloganlarıyla Olmert’in resimleri ekrana yansıtıldı. Görüntülerden birinde atlı bir görevli genç bir çocuğun üstüne yürüyordu.
Protestocuların elindeki pankartlarda "Olmert ve Kadima Hamastan’dan sorumlu", "Polislerin Acımasızlığına Son" gibi sloganlar yer aldı.
Knesset üyesi Uri Ariel gömleğini yırtarak Amona’da yaşanan olaylara tepki gösterdi. Ariel düşüncelerini; "Olmert’in Yahudiler için kötü olduğunu nereden mi biliyoruz? Çünkü Ehud kaçtı. Biz onunla uzlaşma yoluna gittik; fakat o Hebron’da kan ve ateş görmek istedi. Amona’da da Yahudilerin kanını görmek istedi; fakat biz ona bu şansı vermedik. 28 Mart seçimlerinde onu iktidardan indireceğiz. Olmert kırık eller görmek istiyor ve polisler kaba davranmak için emirler alıyor" sözleriyle ifade etti.
Bir diğer İsrail gazetesi Jerusalem Post’un yayınladığı bir haberde, iç savaşa neden olduğu gerekçesiyle Olmert’i suçlayan göstericilerden biri olan 18 yaşındaki Racheli Shoshan’ın olaylarla ilgili şu sözlerine  yer verildi: "Yahudilerle Yahudilerin savaştığı bir duruma  geldiysek ve ülke kendi halkıyla savaşıyorsa, yanlış giden bir şeyler vardır ve dik durup, bir şeyler söylememiz gerekir."
Avraham Shapira’nın başkanlığını yürüttüğü Hahamlar Birliği, Amona’nın boşaltılmasıyla ilgili yayınladığı bildirgede, "Amona’daki evlerin yıkımı sırasında gerçekleşen, güvenlik güçlerinin üstlendiği bu katliam karşısında şok olduk.  İsrail Toprakları kutsaldır ve Tora hiçbir kısmının yabancılara verilmesine izin vermez" açıklamasını yaptı.