İsrail Filistin yönetimine ödemelere başladi

Hamas`ın Filistin Meclis seçimlerinden büyük bir zaferle çıkması ile politik açıdan güç kaybeden FÖY Başkanı Mahmud Abbas, İsrail ile temas ve görüşmeleri sürdürme yetkisinin kendisinde olduğunu belirtti

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Filistindeki seçimlerin ardından İsrail, topladığı Filistin vergilerini ödemeyi dondurmuştu. Geçtiğimiz hafta içinde İsrail ödemelere yeniden başladı ancak Hamas’ın içinde bulunduğu bir yönetimin başa geçmesi durumunda ödemeler yine durdurulacak
İsrail geçtiğimiz Pazar günü  Filistinlilere 54 milyon dolarlık ödemede bulundu. Fakat yetkililer gelecekte Hamas’ın yeni Filistin hükümetinde yer alması durumunda para transferlerinin bir kez daha durdurulacağını söyledi.
İsrail, Filistinliler için milyonlarca dolar gümrük vergisi toplayıp Filistin yönetimine her ay başında transfer ediyor. İsrail son para transferlerini geçtiğimiz hafta Hamas’ın zaferiyle sonuçlanan seçimlerin ardından dondurmuştu. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Zeev Boim paranın, Hamas henüz hükümetin bir parçası olmadığı için transfer edildiğini söyledi. Boim, yüzlerce İsraillinin intihar saldırılarıyla ölmesine sebep olan  Hamas yolunu değiştirmeden yönetime katıldığı bir ortamda, ödemelerin de yapılmayacağını söyledi. Boim, İsrail Radyosuna "Eğer Hamas politik gücünü kullanıp İsrail’i yok etmek amaçlı cihad ilkelerine destek çıkarsa, tek bir dolar daha transfer edilmeyecektir" dedi.
Gazze’den gelen Hamas kanun koyucularından Mushir al-Masri, İsrail’in ödemeleri dondurmasının Hamas hükümeti için bir tehdit oluşturmayacağını, grubun başka kaynakları olduğunu söyledi.
Bir başka kanun koyucusu Mohammed Abu Teir ise grubun bir Arap ülkesinden 100 milyon dolarlık fon elde ettiğini söyledi ve "Bizler için hazırlar" dedi. Abu Teir bağışı yapan ülkenin adını söylemekten kaçındı.
İsrail’in ödemeyi dondurması nedeniyle geçtiğimiz hafta Filistin hükümeti çalışanlarının aylık maaşlarını ödeyemedi. Bu durum şiddetin süregeldiği bölgede şiddeti daha da arttırabilir.