YAHUDİ DÜNYASINDAN...

Demjanjuk`u sevk emriABD`de Göçmen İşlerinden Sorumlu bir yargıç, Nazi kamplarında görevli 85 yaşındaki John Demjanjuk`un Ukrayna`ya geri gönderilmesi emrini verdi. Yargıç Michael Creppy, savaştan sonra ülkeye gelen Demjanjuk`un Nazilere katıldığını, temerküz ve ölüm kamplarında görevli olduğunu gizleyerek, ABD göçmen b&#

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

Basra’nın son Yahudisi nasıl kurtarıldı?
İngiltere ordusunda görevli Bob adlı bir asker 2003 yılında Selima Moshe Nissim’in hayatını nasıl kurtardığını anlattı. Eşinin ölümünün ardından Selima 30 yıldır gizlenmekteydi. Müslüman komşuları hayatta kalması için yıllardır ona hergün yiyecek taşıyorlardı.

Bob olayı şöyle anlatıyor: "Ben onun 30 yıldır gördüğü ilk Yahudiydim. Beni görünce "Shema"yı okumaya başladı. Yaşadığı ortam beni derinden etkiledi; tavan yıkılmak üzereydi, her tarafta fareler geziniyordu. Diğer tüm Yahudiler, kenti terk etmiş, kovulmuş veya öldürülmüştü. Bu kadını buradan çıkarmalıyım diye düşündüm. Fakat yerine getiremeyeceğim sözler vermekten de kaçınıyordum."
Bob, Yahudi kadının durumunu yetkililere iletti. İngiltere’ye geri döndüğünde Selima Moshe Nissim’in Irak’tan çıkarılarak İsrail’e gönderildiğini öğrendi. Selima İsrail’de 50 yıldır görmediği kızkardeşine kavuştu. 2004 yılında İsrail’de bir bakımevinde yaşayan Selima’yı ziyaret eden Bob; "Irak’ta yaşananları gördükten sonra,  orada kalsaydı Selima’nın artık hayatta olamayacağını düşünüyorum. Ben bir kahraman değilim ama İngiliz ordusunun bir görevlisi olarak zor durumda olan bu kişiye yardım etmem gerekiyordu" dedi.

Kalpten kalbe
Litvanya Yahudi Cemaati, dinlerarası diyalogu güçlendirmeyi amaçlayan eğitici ve kültürel bir program hazırladı. "Kalpten Kalbe" adını taşıyan bu proje Yahudi olmayanlara Baltık ülkelerindeki Yahudilerin geleneklerini ve tarihlerini tanıtmayı hedefliyor. Litvanya hükümeti ve AB’nin ortak girişimi ile hazırlanan bu projenin diğer bir amacı da,  anıtların yapılması ve o dönem tarihinin toplumsal hafıza sayesinde belgelenmesi ile Holokost kurbanlarının anılarını yadetmek.

İsrail’e göçler arttı
İntifada’nın patlak verdiği 2000 yılından bu yana İsrail’e göç bu yıl ilk kez artış kaydetti. Aynı zamanda İsrail’e göç etmiş 5700 kişi de ülkesine geri döndü. Yahudi Ajansı (Sohnut) 2004 yılında 1000 kişinin, 2005 yılında 23000 kişinin İsrail’e göç ettiğini açıkladı. Sohnut Başkanı Zeev Bielski bu durumun ülkenin güvenliği ve ekonomik durumuyla yakından ilintili olduğunu söyledi.
Yapılan açıklamada; göçlerin 2980 kişi ile % 23’nün Fransa, %37.2’sinin Güney Afrika’dan olduğu, ABD’den göçün 1983’ten günümüze %15 artarak bu yıl 3052 kişiye ulaştığı belirtildi.

ABD Yahudileri Irak Savaşı’na karşı
ABD Yahudilerinin çoğunluğu Irak Savaşı’nı ve ülkenin terörizme karşı giriştiği kampanyayı onaylamıyor. The American Jewish Committee’nin ABD Yahudilerinin görüşlerini yansıtan yıllık raporunda, % 70’in Irak Savaşı’na karşı olduğu, %28’in ise bu savaşı desteklediği belirtiliyor. Gerçekleştirilen ankette %60 ABD’nin teröre karşı savaşını desteklemezken, %36’nin onayladığı ortaya çıktı. Yapılan bu anket ayrıca ABD Yahudilerinin %60’nın İsrail’i hiç ziyaret etmediği sonucunu ortaya çıkardı.