Hamas`in Yeşil Devrimi ve bariş umutlarinin sonu...

Anet PASECan Yayınları`ndan Saadet Özen çevirisi ile Türkçe`ye kazandırılan roman, "Türkiye Musevi Cemaati Hahambaşısı Rav İsak Haleva`ya, metindeki terimlerin çevirisine yaptığı katkılara teşekkür eden bir metin ile başlıyor“Sana bir çift lafım var, oğlum. Hayat daima senden daha güçlü olacak. İyisi mi onunla kavga edece

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

Nelly BAROKAS

Düzenlediği intihar saldırıları ile birçok kişinin ölümüne sebep olan terör örgütü Hamas’ın 25 Ocak günü Filistin’de gerçekleşen genel seçimlerden sürpriz bir şekilde zaferle çıkması dünya kamuoyunda şaşkınlık yarattı. Meclis’teki 132 sandalyeden 76’sını kazanan Hamas’ın başarısıYeşil Devrim olarak nitelendirildi.İsrail’i yok edip Filistin’de İslam devleti kurmayı hedefleyen Hamas’ın zaferi Ortadoğu barışı umutlarına son verdi.  ABD Eski Başkanı, FÖY seçimlerinin baş gözlemcisi ve Begin-Sedat yakınlaşmasının baş mimarı Jimmy Carter ile seçimler öncesinde gerçekleştirilen bir söyleşiyi ve seçim sonrasında açıklamalarda bulunan bazı siyasilerin ifadelerini aktarıyoruz

Jimmy Carter / ABD Eski Başkanı:

“Hamas’ın şiddetten vazgeçeceğine inanıyorum"
Önceki söyleşilerinizde Hamas’ın Filistin seçimlerine katılmasının olumlu bir girişim olduğunu söylemiştiniz.
"Hayır olumlu olduğunu söylemedim. Hamas’ın seçimlere katılımının örgütün ılımlılaşmasını sağlayabileceğini, terör eylemlerine son verebileceğini, böylelikle İsrail devletinin varlığını ve yaşama hakkını tanıyarak barışa yol açılabileceğini belirttim. Aynı durum yıllar önce El Fetih için de söz konusu oldu. Ben bunu umut ediyorum, hatta böyle olacağından da eminim. Hamas’ın amaçlarını değiştirip şiddetten vaz geçeceğine inanıyorum."

Bir ellerinde Kalaşnikov, diğerinde seçim zarfı taşırken seçime katılmaları bize ne derece umut verebilir?
"Gerçeği söylemek gerekirse Carter Ulusal Demokrasi Merkezi, Filistin seçimleri konusunda çalışmalar yaptı. Ellerinde silah taşımamaları yönünde çaba gösterdi. Hamas dahil tüm partiler silah taşıma konusundaki bu kısıtlamayı kabul ettiler. Ben bu yükümlülüğün seçimlerden sonra da sürdürüleceğine inanıyorum."
ABD’nin kurulacak her türden bir Filistin hükümeti ile veya bünyesinde Hamaslı bakan ve milletvekillerinin bulunaca0ğı bir Filistin parlamentosu ile ilişki kurmasının doğru olacağını düşünüyor musunuz?
"Hamas bir terör örgütü olarak nitelendirildiği sürece, ABD’nin yasalara göre Hamas ile ilişki kurması mümkün değildir."
ABD’nin onlarla görüşmeyeceğini söylüyor, ancak İsrail’in görüşmesi gerektiğini ileri sürüyorsunuz...
"ABD’nin böyle bir Filistin hükümeti ile ilişkide bulunması yasa dışı olur. Bu durumda, İsrail hükümetinin, parlamentosunda Hamaslıların da bulunacağı Mahmud Abbas liderliğindeki bir Filistin hükümetine karşı nasıl bir tutum takınacağına karar vermesi gerekecek. Bu İsrail’in alması gereken bir karardır. Ben seçimlerden sonra kurulacak bir İsrail hükümetinin, Mahmud Abbas başkanlığında bir Filistin hükümetiyle buluşmayı ve görüşmelere başlamayı kabul edeceğini umuyorum."
Gazze’den geri çekilmenin doğru bir adım olduğuna inanıyor musunuz?
"Evet, doğru bir adımdı."
İsrail, gelecekteki bir Filistin devleti ile arasındaki sınırları tek yanlı olarak belirlemeli mi?
"Eğer bu sınırlar Batı Şeria’da Filistin topraklarına gereğinden fazla tecavüz etmiyorsa, bunun mantıklı bir strateji olabileceğini sanıyorum."
İyimser misiniz?
"Ortadoğu barışından söz edildiğinde iyimser olmak zorundayız. Evet ben iyimserim."

Şimon Peres
İşçi Partisi Eski Lideri

"Hamas şiddete dayalı tutumunu değiştirmediği sürece onlarla ilişki kurulmayacaktır. Hiç kimse aksini ileri süremez. Hamas değişirse durum farklı olur. Ama olumlu yönde bir değişimin olabileceğine hiç inanmıyorum. Bu aşamada kendilerini gizleyebilirler fakat değişmezler. Şimdilik Hamas başarısından, El Fetih de başarısızlığından dolayı şaşkın durumda."

Dr. Ahmet Tibi
İsrailli Arap Milletvekili

"Sonuçların dramatik bir durum olduğu ortada. Ama bu demokrasinin başarısıdır. Ben Filistin halkına yardım edilmesinden yanayım. ABD ve İsrail’in terörist bir örgüte yardım edilmeyeceği görüşüne katılmıyorum. ABD şunu demek istiyor: demokratlaşın ama sonuçları biz belirleyeceğiz. Bence İsrail ile Hamas arasındaki görüşmeler başlangıçta dolaylı, sonradan karşılıklı olacaktır."

Yitzhak Herzog
İşçi Partisi Milletvekili

"Bizi yok etmeye çalışan bir güçle masaya oturmamız söz konusu olamaz. Endişeler var, ciddi rahatsızlıklar var. Ama hiç kimse olayların –olumlu ya da olumsuz- hangi yönde gelişeceğini kestiremiyor. Bugünün koşullarında Filistin’deki gelişmeleri izlemek ve kırmızı bir hat belirlemek gerekir. Bu kırmızı hat, İsrail’i yok etmeyi amaç edinen bir güçle diyaloga girmemektir. Şu anda herhangi bir adım atmamız gerekmiyor, gelişmeleri izleyelim."

Binyamin Netanyahu
Likud Partisi Başkanı

"Genel kanıların aksine, Filistin’deki gelişmelerden hiç memnun değilim. Bugün Filistin malesef Hamasistan’a dönüştü.
Bugün siyasetin Yom Kipur’u. Bence alınan tek taraflı kararlar terörü güçlendirdi ve Mahmud Abbas’ın yok olmasını hızlandırdı. Ben başbakan olsaydım bu duruma gelinmezdi. Çünkü terör karşılığında değil, barış karşılığında toprak verirdim."

Jack Straw
İngiltere Dışişleri Bakanı

"Uluslararası kamuoyu, demokratik şekilde gerçekleşen her seçime ve her sonuca saygı göstermelidir. Fakat demokratik seçimlere katılanlar da yükümlülüklerini bilmelidir. Demokrasi ile şiddet yan yana barınamaz. Hamas’ın bir seçim yapması gerekir: Şiddetten vazgeçip demokratik bir parti mi olacak, terör örgütü olmaya devam mı edecek? Hamas olumlu yönde karar alırsa, uluslararası kamuoyunun desteğini kazanabilir."

Tony Berlusconi
İtalya Başbakanı

"Nihai çözüme ulaşılması yönünde umutlarımız vardı. Filistin ile İsrail’in komşuluk ilişkilerini barış içinde sürdürmesini istiyorduk. Hatta görüşmelerin Sicilya’da başlatılmasını öneriyorduk. Son seçim sonuçları ile  bütün umutlarımız ertelenmiş görünüyor."

George W. Bush

ABD Başkanı

"Eğer bir ülkenin haritadan silinmesini savunuyorsan, o ülke ile barış görüşmelerini nasıl sürdürürsün? Bu durumda barış partöneri olunamaz. Seçimler sonrasında kurulacak hükümeti yakından izleyeceğiz. Hedefin İsrail’i yok etmek ise, sen barışın tarafı olamazsın. Oysa biz barışın gerçekleşmesini, Mahmud Abbas’ın başkanlığa devam etmesini istiyoruz."