Türk - İsrail ilişkilerinin bugünü ve geleceği

Nur ŞAUL BARAKAS‘Türk - İsrail ilişkilerinin bugünü ve geleceği` konulu seminer, 26 Ocak Perşembe günü Taksim LaresPark Otel`de gerçekleşti. Sabah 09:15 ‘te başlayan seminer, 18:00 ‘da sona erdi. Konferansta Musevi Cemaati Başkan Vekili Lina Filiba, Vatan Gazetesi Haber Müdürü Barlas Yurtsever ve Emekli Büyükelçi Yalım Erel birer oturumu yönettil

Ekonomi
9 Ocak 2008 Çarşamba
Seminere, Başkonsolos Mordehai Amihai, Konsolos Yardımcısı Moşe Kanfi, Bar – Ilan Üniversitesi’nden Efraim İnbar, Türkiye İsrail iş Derneği Başkanı Alon Liel, Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Genel Müdürü Oğuz Çelikkol, Işık Üniversitesi Rektörü Ersin Kalaycıoğlu, Şerif Kaynar ve Ali Suat Ürgüplü konuşmacı olarak katıldı.
Aynı gün Filistin’de gerçekleşen seçimler sırasında, orada bulunan CNN Türk yapımcısı Mithat Bereket ile CNN Türk Dış Haberler Müdürü Gökhan Güvenç arasında canlı bağlantı sağlandı ve seçim sonuçlarının nabzı da heyecanla tutulmuş oldu. Son derece heyecanlı ve kötü hava şartlarına rağmen 100 kişinin katılımıyla gerçekleşen seminer, Konrad Adenauer Vakfı sponsorluğunda, İsrail Konsolosluğu ve Avrasya Kültürel & Toplumsal gelişim derneği tarafından organize edildi.
Seminerde,  Türk – İsrail ilişkilerinin siyasi, stratejik ve ekonomik boyutları değişik perspektiflerden masaya yatırıldı.
Büyükelçi Oğuz Çelikkol, iki ülke arasındaki ilişkilerin kesintiye uğramadan geliştirildiğini ve bu ilişkilerin bölgedeki istikrara katkıda bulunacağını bildirdi. Türkiye’nin, Arap-İsrail anlaşmazlığını müzakere çerçevesinde çözülmesinden yana olduğunu ifade ederek, İsrail’in, Gazze şeridinden çekilmesini olumlu karşıladıklarını söyledi.
Filistin seçimlerinin demokratikleşme açısından önem taşıdığını vurgulayan Çelikkol, İsrail seçimlerinden sonra iki ülkenin müzakere ederek ilişkilerini sürdürmeleri gerektiğini sözlerine ekledi. Bir soru üzerine, Türkiye’nin, hiçbir zaman İsrail ile Filistin arasında arabulucu olacağını söylemediğini ifade ederek, "Rolümüz kolaylaştırıcı olmak şeklindeydi. Hiçbir zaman arabuluculuk rolüne soyunmadık. Ama ihtiyaç duyduklarında yardım etmeye hazırız" diye konuştu. Başkonsolos Mordehai Amihai de, aynı soru üzerine, Türkiye’nin, İsrail- Filistin ilişkilerinde önemli bir rol oynaması gerektiğini belirterek, hükümetin bu konuda heyecanlı bir tutum içinde olduğunu savundu. Amihai, bir başka soru üzerine de, Avrupa ülkelerinin Ortadoğu’nun güvenliği ve barışı için rol oynamasını beklediklerini sözlerine ekledi.