Merkel Ortadoğu`da

Almanya`nın yeni Başbakanı Angela Merkel geçtiğimiz hafta temaslarda bulunmak için Ortadoğu`daydı. Merkel, Olmert, Peretz, Netanyahu`nun yanı sıra Filistin lideri Mahmut Abbas ile bir araya geldi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmesinden sonra Geçici Başbakan Ehud Olmert, İsrail ve Almanya arasındaki ilişkilerin hiçbir zaman normalleşmediğini söyledi.
Olmert iki ülke arasındaki ilişkilerin, Yahudilerin ve Almanların kalplerinden asla silinemeyecek olan bir hatırayla çevrelendiğini söyledi.  Olmert ayrıca,  Almanya’da Merkel liderliğinde yetişen gelecek nesillerin İsrail ile aynı değerlere sahip olduğunu da ekledi. Olmert; "Bu nesil,  İsrail’de çok daha sağlam ve iyi bir gelecek kurmak isteyen Yahudilerin  çabalarının derin anlamının farkında. Bu anlayış gelecekte Almanya ile İsrail arasında işbirliğinin güçlenmesine, karşılıklı yardımlaşmaya ve kültürel değerlerin korunmasına yardımcı etken olabilir" şeklinde konuştu.
Berlin’in İsrail ile "özel ilişkisine" tamamen bağlı kaldığını vurgulayan Almanya Başbakanı Merkel, kendisinin 35 yaşına kadar Doğu Almanya’da yaşadığını ve Doğu Almanya’nın İsrail ile diplomatik ilişkiler kurmamasının hata olduğunu belirtti.
 Ayrıca Merkel, iki ülke arasındaki ilişkileri korumanın önemli olduğunu ve diplomasi ile sınırlı kalmaması gerektiğini söyledi. Başbakan, geçmişin her zaman hatırlanması gerektiği ve anıların yeni nesillere de aktarılması gerektiğini söyledi.
İran ile ilgili bir soruya yanıt olarak Merkel,İsrail ile Almanya’nın olaya aynı şekilde yaklaştığını söyledi. Kendi ülkesinin de Tahran’ın nükleer güç kazanma çabasını "çok rahatsız edici" bulduğunu belirterek İran’ın nükleer enerjiye sahip olmasının sadece İsrail’e değil, tüm dünyaya tehdit oluşturacağını ifade etti .
 İsrail’e resmi bir ziyarette bulunan Angela Merkel, Başbakan Olmert ile Kudüs’te Kral David Oteli’nde bir akşam yemeğinde buluştu. Yemek sırasında iki lider FÖY seçimlerindeki Hamas zaferi, İran tehdidi, İsrail ile Almanya arasındaki ilişkiler ve İsrail’de gerçekleşecek seçimler hakkında da konuştular.
Yad Vaşem Holokost Müzesi’ni gezen Başbakan Angela Merkel, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, İşçi ve Likud partisi liderlerleri Amir Peretz ve Binyamin Netanyahu ile görüşmede bulundu. Daha  Ramallah’ta  Filistin Lideri Mahmut Abbas ile bir araya gelen Merkel basın toplantısında, Hamas’ın FÖY seçimlerini kazanmasının ardından İsrail’in durumuna destek verdiğini söyledi ve Hamas’ın  terör ile şiddeti durdurup,  İsrail’in varoluş hakkını kabul etmesi gerektiğini söyledi.
Merkel, "Eğer Hamas pozisyonunu değiştirmez ise, AB ve Almanya  bugün olduğu gibi FÖY’ü maddi olarak  desteklemeyi kabul etmez" dedi.