Holokost`un 61. yili tüm dünyada anildi

Geçtiğimiz yıl BM`in Genel Assamblesi`nde 27 Ocak tarihinin tüm dünyada Holokost Kurbanlarını Anma Günü olarak kabul edilmesi kararı alınmıştı. 27 Ocak 1945`de Rus Ordusu`nun Auschwitz`deki Yahudileri Nazi zulmünden kurtarmasından 61 yıl sonra, toplama kamplarında çalıştırılan, işkence gören ve hayatını kaybeden 6 mi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Birleşmiş Milletler,  Türkiye dahil 104 ülkeyle birlikte aldığı kararla, 27 Ocak gününü evrensel olarak Holokost’u  anma günü olarak kabul etmesinin ardından, geçtiğimiz hafta dünya çapında törenler gerçekleştirildi.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda söz alan İsrail Büyükelçisi Dan Gillerman, yükselmekte olan antisemitizm yüzünden alarmda olduklarını söyledi.  İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinecad’ın Holokost’u bir "mit" olarak gördüğünü hatırlatan Gillerman, Holokost’un gerçekten yer alıp almadığını araştırmak üzere Tahran’da bir konferans planlandığını sözlerine ekledi. 
İsrail, evrensel anma gününden bir gün önce,  26 Ocak tarihinde ayrı bir Holokost’u hatırlama ve anma gününü gerçekleştirdi. Yad Vaşem’de düzenlenen törende şu anda Başbakanlık görevinde bulunan Ehud Olmert, yaptığı konuşmada Auschwitz’in bir daha olmayacağını, yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve antisemitzmle savaşı sürdüreceklerini söyledi.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, "27 Ocak Yahudi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü" hakkında yaptığı açıklamada, Türklerin tarih boyunca Yahudilere yardım ettiğini, 1492 yılında yurtlarından edilen Yahudilere ve II. Dünya Savaşı sırasında soykırımdan kaçan Yahudilere yardım ettiği belirtildi.  "Ülkemize sığınan Yahudi bilim adamları üniversitelerde görev alarak gençliğimizin eğitimine önemli katkılarda bulunmuşlardır" ifadesinin yer aldığı açıklama, "Bu anlamlı günde, II. Dünya Savaşı sırasında yaşanan Soykırım sırasında yaşamını yitiren tüm insanları saygıyla anıyoruz.  Tüm insanlığın tarihte eşi bulunmayan bu korkunç dönemden gerekli dersleri çıkartmasını ve benzeri olayların bir daha tekrarlanmamasını diliyoruz" sözleriyle noktalandı.