Hamas`a maddi destek yok

Hamas`ın Filistin seçimlerinden büyük bir zaferle ayrılmasının ardından bu konuyu görüşmek için geçtiğimiz pazartesi günü Londra`da bir araya gelen dörtlü (ABD, AB, Rusya, BM) Hamas`tan İsrail`i tanımasını ve silah bırakmasını istedi. Aksi takdirde Filistin`e yapılan uluslararası yardımlar kesilecek

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
ABD Başkanı George W. Bush, pazartesi günkü kabine toplantısında aldığı karar sonucunda Hamas tarafından kurulan bir Filistin Hükümetini kesinlikle tanımayacağını bildirdi. Bush, basına yaptığı açıklamada "Hamas İsrail Devletini tanımayacağını açıkça bildirdi. Bu nedenle biz de Hamas hükümetini tanımama kararı aldık" ifadelerini kullandı
ABD Başkanı George W. Bush, pazartesi günü yapılan kabine toplantısı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail devletini tanımayan bir hükümeti kesinlikle tanımayacağını söyledi. Pazartesi günü ilerleyen saatlerde, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Başkan Bush’un yaptığı açıklamadan sonra, ABD’nin Hamas tarafından yönetilecek Filistin Hükümetine her türlü yardımı keseceğini bildirdi. Tüm bu açıklamalar, ABD-AB-Rusya-BM Dörtlü zirvesinden önce yapıldı. Rice yaptığı bir diğer açıklamada, Amerikan hükümetinin yalnızca Mahmud Abbas hükümetine yardımlara devam edeceğini bildirdi. İsrail’i tanımayan bir hükümete maddi yardımda bulunmayacaklarını söyledi.
AB diplomatları ise Filistinliler para yardımına devam edeceklerini ve Hamas’ın hükümet kurma aşamalarında verecekleri kararları beklediklerini bildirdiler. Ancak AB Dışişleri bakanlarının Hamas üyeleri ile görüşmesi yasaklanırken, Abbas ile görüşmelere devam edebilecekleri söylendi. Fransa’nın İsrail Büyükelçisi Gerard Araud, Haaretz’e yaptığı açıklamada AB’nin Filistinlilere yardımı üçüncü şahıslar aracılığı ile yani hükümet dışı kuruluşlarla yapacağını dile getirdi.
Pazartesi günü bu söylemlere karşılık Hamas ise uluslararası toplumların maddi desteği geri çekmemeleri talebinde bulundu. Hamas lideri İsmail Hanei, Gazze’de yaptığı basın toplantısında yapılacak tüm para transferlerinin hazineye aktarılacağını ve terör eylemleri için hiçbir şekilde kullanılmayacağını önemle vurguladı. Hanei, ayrıca yaptığı açıklamada, tüm harcamaların maaşlarda, günlük ihtiyaçlarda ve altyapı çalışmalarında kullanılacağını bildirdi.
Hamas ayrıca dörtlü zirve ardından yapılan İsrail’i tanıyın ve silah bırakın çağrılarını reddetti.

İsrail: "Ocak ayı vergi gelirlerini
ödemeyeceğiz"

İsrailli yetkililer seçim sonuçları nedeni ile Ocak ayı vergi gelirlerini Filistinlilere transfer etmeyeceklerini açıkladılar. Filistinlilerin bu Çarşamba  alması planlanan 200 milyon şekelin transferi durduruldu. İsrail’de Filistinliler para aktarımı konusunda iki ayrı görüş ortaya çıktı. Savunma Bakanı Şaul Mofaz’a göre para yardımının durdurulması büyük risk taşıyor. Çünkü Filistin Yönetimi çökebilir ve bu sorunla ile İsrail ilgilenmek zorunda kalır. Geçici Başbakan  Ehud Olmert ise gelişmelere göre hareket edilmesini savundu. Diğer farklı görüş ise yardımın kesinlikle yapılmamasını savunan Likud Partisi Başkanı Binyamin Netanyahu’dan geldi. Silvan Şalom da yardımın kesilmesinden yana olduğunu "İsrail eğer yardım ederse ABD’ye ve diğer devletlere yardım konusunda destek vermiş olur" sözleri ile belirtti.