Filistin nasil yönetilecek?

Filistin`de geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen seçimleri Hamas`ın büyük farkla kazanmasının ardından gelecekte Filistini yönetecek hükümetin şekli belirsizliğini koruyor. Kimileri Hamas`ın kazanmasına rağmen muhalefette kalmayı sürdüreceğini savunurken, kimileri Hamas El Fetih koalisyonundan yana görüş belirtiyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Hamas’ın Filistin seçimlerinden zaferle çıkmasının ardından gözler yeni oluşacak olan Filistin hükümetine çevrildi. Yıllardan beri muhalefette olmanın verdiği avantajı kullanan Hamas için ilk kez iktidarda olmak fırsatlar yarattığı gibi, bu durum iktidar olmanın zorluklarını da beraberinde getiriyor.
Seçimden hemen sonra CNN televizyonuna bir söyleşi veren Hamas liderlerinden Mahmud Zahhar yaptığı açıklamada Hamas’ın İsrail’i tanımasının söz konusu olmadığını belirtti ve örgütün sünni olmasına atıfta bulunurak genel kanının akisine şii olan İranlılardan maddi destek almadıklarını söyledi. Zahar, seçimde sonra çıkan dedikoduların aksine Hamas’ın yeniden muhalefete çekilmeyeceğini ve hükümeti kuracağını belirtti.
Hükümet kurma alternatifleri arasında olası bir Hamas El Fetih koalisyonu da vardı. Fakat El Fetih üyesi ve yıllardır üst düzey Filistinli görüşmecilerden olan Saib Erakat’ın yaptığı açıklamayla bu ihtimal büyük ölçüde ortandan kaybolmuş oldu. Erakat yaptığı açıklamada El Fetih’in 40 senenin ardından artık yıprandığını ve bunun bu seçimlerle açıkça ortaya konduğunu söyledi ve bu durumda parti için en iyi olanın artık muhalefette kalıp nerelerde hata yaptığını değerlendirmesi olduğunu söyledi.
Özellikle uluslararası kamuoyundan gelen tepkiler ve izolasyon tehlikesinin önüne geçebilmek için Hamas’ın elindeki en büyük silahın Filistin devlet başkanı Mahmud Abbas ile ortak çalışmak ve bu ikili arasında bir  nevi iş bölümü oluşmasına izin vermek oduğu söyleniyordu seçimlerin ardından. Bu iş bölümünde Hamas kendi gündemine uygun olarak iç sorunlarla ilgilenirken, barış görüşmeleri Mahmud Abbas’a bırakılabilecek. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen seçimlerle dört yıl için başa geçen Abbas’ın üç yıl daha görev süresi bulunuyor. Hamas’ın da bu süreyi iyi değerlendirip siyasi yapılanmasını tamamlayıp, iktidarda olmanın şartlarını yerine getirebilecek seviyeye gelebileceği tahmin ediliyor. Uzmanların yaptıkları değerlendirmelerde yukarıdaki bu görüş Filisitin Özerk Yönetimi’nin yeni yapısı için en kuvvetli seçenek olarak ortaya çıkıyor. Nitekim Mahmud Zahhar da CNN televizyonuna verdiği söyleşide bu seçeneği dışlamamış ve Mahmud Abbas ile çalışacaklarını belirtmişti.  Hamas üst düzey yöneticilerinden Musa Abu-Marzok da geçtiğimiz Pazartesi günü bir açıklama yaparak Mahmut Abbas ile karşı karşıya gelmek istemediklerini ve kendisinin İsrail ile yapacağı görüşmelere karşı çıkmayacaklarını belirtti.
Fakat bu açıklamaya rağmen bölgeyi iyi tanıyan uzmanlar kuruluş belgesinde İsrail devletinin yok olması gerektiği yazılı olan bir partinin iktidarındaki bir Filistin Özerk Yönetimi ile, her ne kadar Mahmud Abbas kanalı ile de olsa, İsrail’in hiç bir şekilde görüşme yapamayacağını belirtiyorlar.
Filistin için gündemde olan bir diğer yönetim modeli ise teknokratlar hükümeti. İlk kez Filistin liderlerinden Zahhar tarafından gündeme getirilen bu alternatifin detayları şu an için bilinmese de, Hamas’ın iktidarına rağmen Filistin’i Hamas ile bağlantısı bulunmayan bürokratlardan kurulacak bir teknokrat hükümetin yönetmesi de gelecekteki yönetim alternatiflerinden biri olabilir.