‘Bir Dilek Tut`, gerçeklestireyim...

Batya KEBUDİGençlik yıllarından bu yana hasta çocuklara gönüllü olarak yardım eden Carole Ann Hakko, ‘Bir Dilek Tut` derneği ile sihirli dakikalar yaratıyor. Herkesi gönüllü olmaya ve bir çocuğun hayalini gerçekleştirmeye çağırıyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Oldukça soğuk bir kıº günü ‘Bir Dilek Tut’ Derneği’nin kapısını çaldım.İçeriye girdiğimde beni Carole Ann Hakko karºıladı. Kısa bir tanıºmanın ardından sohbetimize basladık. Carole Hakko, içindeki tüm enerjisiyle, hayati tehlikesi olan bir hastalıkla yaºam mücadelesi veren çocukların dileklerini gerçekleºtiriyor. Sevgi dolu gözleriyle, sıcacık gülümsemesiyle ne kadar ºanslı bir anne olduğunun bilincinde. Kendini ºanslı insanlardan biri olarak nitelendiriyor. Sahip olduklarını ihtiyacı olanlarla paylaºmaktan, insanlara yardım elini uzatmaktan mutluluk duyuyor. Heyecanını ve coºkusunu paylaºtığım Carole Hakko ile röportajımı okuduktan sonra umarım sizler de bir dilek gerçekleºtirmek için gönüllü olursunuz.

‘Bir Dilek Tut Derneği’ni kurma fikri nasıl ortaya çıktı?

İki sene önce gönüllü olarak Okmeydanı SSK hastanesinde lösemi bölümünde çalıºıyordum. Çocuklarla oyunlar oynuyorduk. Çocuklarla güzel bir iletiºimim vardı. Arkadas gibiydik. Bir gün bana bir sanatçıyla tanıºmak istediklerini söylediler. Ben de çok yakından tanıdığım bir sanatçı dostumu hastaneye davet ettim. Arkadaºım beni kırmadı. Çocuklara sürpriz yapıp  odalarına ºarkı söyleyerek girdi. Hepsi onunla resim çektirdi. O gün tüm çocuklar çok mutlu oldu. Ben de çocukların üzerinde olumlu etkilerini gördüm. Onları mutlu görmekten çok keyif aldığımı fark ettim. Daha sonra bu çocukların hayallerini gerçekleºtirmek istediğime karar verdim. Çeºitli araºtırmalar sonucunda uluslararası olan bu derneğin Türkiye’de de mevcut olduğunu duydum. Hemen onları aradım ve çalıºmak istediğimi söyledim. ªubat ayında derneği devraldım. Derneğimizi destekleyecek sponsorlar buldum. Profesyonel anlayıºla yönetilmesi gerektiğini düºündüm. O yüzden alanında uzman kiºilerle birlikte çalıºıyoruz. Profesyonel hayattaki tecrübelerini gönüllü olarak dernekle paylasıyorlar.

‘Bir dilek tut derneği’nin amacı nasıl açıklayabilirsiniz?

Amacımız ; Türkiye’nin dört bir yanındaki insanların umut, dayanma gücü ve sevinç duygularını güçlendirmek amacı ile hayati tehlike taºıyan bir hastalığa yakalanmıº çocukların dileklerini gerçekleºtirmek ve onları mutlu etmek. Derneğimiz Türkiye’de tıbben uygun nitelikteki her çocuğa ulaºmayı ve onlara bir parça umut, dayanma gücü ve sevinç vermeyi amaçlıyor.Gerçekleºtirilen dilekler çocukların hayal güçlerinden baºka sınır tanımıyor. Çocuklara ve ailelerine unutamayacakları bir an ve umut, mutluluk ve neºe katmak istiyoruz. Çok hasta bir çocuğun yaºamında önemli bir fark yaratmak onu mutlu etmeyi hedefliyoruz.
Amacımız insanların umut, dayanma gücü ve sevinç duygularını güçlendirmek..

‘Bir Dilek Tut Derneği’ni dünyada nasıl doğdu ?
1980 yılında, lösemi hastası olan Chris isimli çocuğun dileği ile ortaya çıktı. Chris’in en büyük dileği büyüdüğünde polis olmaktı. Bunu öğrenen annesi, birkaç arkadaºı ve Emniyet Müdürlüğü bu dileği yerine getirebilmek için ise koyuldular. Chris’in, bedenine uygun üniforma, kask ve bir mini polis motosikleti temin edilip, ona  polis rozeti verildi. Merkezi Arizona’da bulunan ‘Make-a-Wish Foundation’ dünyadaki en büyük dilek gerçekleºtirme kuruluºudur. 30 ülkede  etkinliklerini yürütmektedir.

‘Bir Dilek Tut’ Derneği Türkiye’de nasıl doğdu?

2000 yılında, Meryem Mizrahi Pınar bu konuda bir filmi izledikten sonra "Bir Dilek Tut" adı altında bir dernek kurmaya karar verdi. 2000 yılından ªubat 2005’e kadar 140 dilek gerçekleºti. Biz derneği devir aldığımızdan beri, yeni yönetim kuruluyla 50 tane dilek gerçekleºtirdik.

‘Bir Dilek Tut Derneği’ yeterli destek ve ilgi görüyor mu ?
ªu anda ilgiden ve destekten memnunuz. Birçok dergi ve gazetede haberlerimiz çıktı. Basın toplantısı ve gala gecesi düzenledik. Derneğimizi ve amacımızı anlattık. Büyük ilgi gördük. Sponsor ve maddi destekte bulunacak, dilek gerçekleºmesinde katkısı bulunacak, hayırseverlere her zaman ihtiyacımız var.

Kimlerin dilekleri gerçekleºtiriliyor?

Hayati tehlike taºıyan bir hastalıkla mücadele eden 3 ila 18 yaº arası çocukların dilekleri gerçekleºtiriyoruz. Dileğinin gerçeğe dönüºtüğünü görmek bir çocuk için unutulmaz bir an.Anne-babalar için belleklerde hep yer edecek güzel bir hatıra. Bu çocuklar beyin kanseri, lösemi ve nadir görülen metabolizma rahatsızlıkları da dahil pek çok hastalıkla savaºıyorlar. Biz, onlara bir günlüğüne bile olsa hastalıklarını unutma ºansı vermeyi istiyoruz.

Dilek baºvurusunda bulunmak için ne yapmak gerekiyor?

Bizim bir çağrı merkezimiz var.O telefon özel dilek hattımız. Orayı arayarak baºvuru formu dolduruyorlar. Bu formlar bize ulaºıyor. Aileden biri, çocuk veya doktor bize baºvuruyor. Biz çocuğun doktoru ve çocukla bağlantı kuruyoruz. Çocuğu ziyaret ediyoruz. Çocuğun dileklerini öğreniyoruz. İmkansız olduğunu düºündüğü bir dileğini gerçekleºtirmek için her ºeyi yapıyoruz. Olaya bir sihir katmak istiyoruz. Sıradan olmaması için her türlü farklı yolu deniyoruz. Biz ziyareti yapmadan önce çocuğun ne dileyeceğini düºünmesini istiyoruz. Bize üç tane dileğini söylüyor. Biz en çok istediğini yapmaya çalıºıyoruz. Eğer en çok istediğini yapamıyorsak ikinci istediğini yapıyoruz, yoksa üçüncü isteğini mutlaka gerçekleºtirmeye çalıºıyoruz. Ancak maddi ve tıbbi konularında yardım edemiyoruz.

Bir dileğin gerçekleºmesi için nasıl bir süreç var?

Çok fazla bekletmeden dilekleri gerçekleºtirmek istiyoruz. İki çeºit dilek var ,acil ve normal dilekler. Acil olunca bir iki gün içinde yerine getiriyoruz. Acil olması çocuğun çok hasta olduğunu gösteriyor. Normal bir süreçte en kısa zamanda gerçekleºtiriliyor.

Dileği gerçekleºen çocukların yaºam süresinde herhangi bir farklılık gözlemleniyor mu?

Bunun bir ölçüsü yok ama ben bu çocukların kendilerini daha iyi hissettiklerine, iyileºeceklerine inanıyorum. Ben onların hayatlarının, bu dilekler sayesinde, önemli ölçüde etkilendiğini düºünüyorum.

Destek olmak isteyenler bunu nasıl yapabilirler?

Derneğimize maddi manevi tüm desteğe açığız.Bize internet sayfamızdan veya telefonla ulaºabilirler. Internet sayfamızda nasıl destek olmak istediklerini belirtebilirler. Herkes kendi uzmanlığını derneğimize katkıda bulunacak ºekilde değerlendirebilir. Bize gelen tüm dilekleri gerçekleºtirmeye çalıºıyoruz. Bizden bisiklet veya isteyen bir çocuğa eski bir bisiklet ya da bilgisayar vermiyoruz. Yenisini almak istiyoruz. Dilekleri, bağıºlar ve sponsorlar yardımı ile gerçekleºtirmeye çalıºıyoruz.

Dilek gerçekleºtirmek isteyenler bu dileklerden nasıl haberdar olabilir?
Öncelikle gönüllü olmak gerekiyor. Gönüllüler dilekleri nasıl gerçekleºtirebileceklerini kısa bir eğitimden sonra öğreniyorlar. Haftalık toplantılarımızda dileklerimizi nasıl gerçekleºtireceğimizi tartıºıyoruz. En kısa zamanda gerçekleºtirmek için harekete geçiyoruz. Kadın-erkek, yaºlı-genç, öğrenci veya çalıºan hiç fark gözetmeden gönüllü iºi herkes yapabilir. Yeter ki yaptığınız iºe inanın…

Gerçekleºmiº dileklerden birini söyleyebilir misiniz
?
Geçtiğimiz günlerde bir çocuğun dileği sinemaya gitmekti. Daha önce hiç gitmemiºti. Biz de sinema yetkilileriyle bağlantıya geçtik. Öncesinde de bir yemek yiyecektik. Restoran ve sinema sahipleri ile görüºmelerimizi tamamladık. Onlara o gün gelen en özel konuğun bu çocuk olmasını istediğimizi söyledik. Onlar da bu dileği gerçekleºtirmek için O’na özel ‘Hoº geldin’ pankartı hazırladılar. Herkes O’nunla birebir ilgilendi. Parti edasıyla bir gün geçirdi. Günün sonunda annesine ‘Ben çok özel bir insanım galiba herkes benimle ilgileniyor’ dedi.O mutlu olunca bizde mutlu olduk. Sevincini hep beraber paylaºtık.

Derneğinizde gönüllü olarak çalıºmak isteyenler size nasıl ulaºabilirler?
Bize www.birdilektut.org  veya (0212) 211 62 25 numaralı telefondan ulaºabilirler. Gönüllü olarak çalıºmak isteyen herkesi bekliyoruz. Bir dilek gerçekleºtirmek hem bize hem çocuklara hem de ailelerine mutluluk veriyor. Bizimle bu deneyimi paylaºmak isteyenler için ºu anda bekleyen bir çok dilek var. Bunu gerçekleºtirmek isteyenlerin katılımlarıyla daha da renklendirmek istiyoruz.