Caddebostan Mikvesi`nin resmi açilişi yapildi

Tuna SAYLAĞ26 Ocak Perşembe akşamı, yardımseverlerin destekleriyle yenilenen Caddebostan Mikvesi, törenle dindaşlarımızın hizmetine girdi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkanı Silvyo Ovadaya, Cemaatler Başkanı Robert Abudara, Haydarpaşa- Caddebostan Sinagogu Başkanı Mordo Kumrulukuş,  Bet- Din üyeleri, GKD Başkanı İsmail Bahar, cemaat ileri gelenleri, bağış sever Bildirici Ailesi ve yahidlerin katıldıkları tören Caddebostan Sinagogu’nda edilen Arvit Duası’yla başladı. Daha sonra hep beraber "Mikve"nin bulunduğu bölüme geçilerek, mekan gezildi. Görünümü ve kullanma kolaylığı açısından çağın gerektirdiği her türlü modern ve hijyenik koşula sahip olan "Mikve"nin resmi açılışında Hahambaşı Rav İsak Haleva dualar eşliğinde kapısına Mezuza taktı.
Gözle görülür bir heyecan ve memnuniyetin yaşandığı bu anlamlı törenden sonra Haydarpaşa-Caddebostan Cemaati tarafından verilen kokteyle katılmak üzere Göztepe Kültür Derneği’ne geçildi.
Burada ilk sözü Haydarpaşa-Caddebostan Cemaati Başkanı Mordo Kumrulukuş aldı. Sözlerine "Mikve"nin yenilenmesinde maddi manevi katkısı olan bütün kişi ve kurumlara, özellikle Bildirici Ailesi’ne, teşekkür ederek başlayan Kumrulukuş, Kadıköy Sinagogu ile ilgili gerçekleştirmiş oldukları yeniliklerden ve yakın gelecekte hayata geçirilecek projelerden söz etti. Konuşmasına "Halk olmayan yerde cemaat yoktur. Halk varsa ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaçları karşılayabilmek, derneğimizin ve Talmud Tora’nın  çalışmalarına destek vermek için sürdüreceğiz çabalarımızı.." sözleriyle son verdi. Ardından, Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya yardımsever aileye ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
Yaşanan atmosferden duygulanan  Caddebostan Sinagogu Haham Akaali Rav Adoni ise geçmişe uzanarak, bugünkü GKD- Caddebostan Sinagogu dayanışmasının benzerini, yıllar önce Haydarpaşa Sinagogu ile gönüllü hanımların yardımlaşmasında yaşadıklarını hatırlattı.
Hahambaşı Rav İsak Haleva ise Yahudiliğin temel şartlarından biri olan tevilanın yerine getirildiği yer olan "Mikve"nin mevcudiyetinin ve kullanımının çok önemli olduğunu ve bir tercih durumunda, sinagog yerine "Mikve" yapılmasının emredildiğini vurguladı. Rav İsak Haleva ayrıca "Mikve"nin dindaşlarımız tarafından kullanılmasını ve çocuk seslerinin duyulmasını diledi. Son olarak da Bildirici Ailesi’ni temsilen Yaşar Bildirici, böyle hayırlı bir işe vesile olmaktan duydukları memnuniyeti ifade ederek, her zaman destek vermeye hazır olduklarını söyledi.
Gece ikramların sunulmasıyla devam etti.