Filistin sandik başinda

Hapisteki El Fetih lideri Mervan Barguti, Hamas ve diğer Filistinli grupların seçimlerden sonra milli bir koalisyon oluşturmak üzere birleşmeleri için çağrıda bulundu. Barguti, El Fetih ve Hamas`ın sahada ve mecliste ortak olmaya doğru gittiklerini belirtti

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
• Filistin’de 25 Ocak gerçekleştirilecek olan seçimlerde oy kullanmaya hakkı olan 1,341,671 Filistinli bulunuyor. Aralarında 810,636 kişi Batı Şeria, 531,035 kişi Gazze Şeridi’nde, 431,999 kişi ise Kudüs’te bulunuyor. Kudüs’teki yaklaşık 5 – 6 bin kişinin kasabadaki postanelerden oy kullanması bekleniyor.
• Seçim günü Filistinliler için binden fazla oylama merkezi açık olacak. Ayrıca oy kullananlara yardımcı olmak amacıyla 17 bini aşkın görevli iş başı yapacak. 
• Filistin parlamentosunda 132 sandalye bulunuyor.
• Filistin’de tek ve son olarak 1996’da seçimler düzenlenmişti. Seçimlere Hamas ve Ulusal Cephe katılmamıştı.
• Filistinliler karma seçim sistemi uyguluyor. Seçmenler, ilki bölgesel listeye yönelik olan ve içinde hem adayın hem de partinin adının bulunduğu, diğeri ise ulusal olup, sadece parti adını barındıran iki tür oy kullanacaklar. Filistin Yönetimi, 1996’da düzenlenen ve çoğunluğun ağır bastığı seçim sistemine farklılık getiren yeni seçim kanunu 18 Haziran 2005’te onaylamıştı. Karma sistem; çoğunluk sistemiyle (bölgeler), orantılı temsil sistemini (listeler) bir araya getiriyor. Kanuna göre parlamentodaki 132 sandalye 66’sı çoğunluk sistemine, diğer 66’sı orantılı temsil sistemine olmak üzere bölünüyor. Gelecek parlamenter ve başkanlık seçimleri 4 yıl sonra gerçekleşecek. Bu seçimde Filistinliler hem başkan hem de parti tercihlerini aynı oyla kullanacaklar. 
• Dünyanın dört bir yanından 48 temsilci Filistinlilerin seçim sürecini gözlemleyecek.
• Uzun süren tartışmaların ardından, İsrail hükümeti doğu Kudüs’teki Filistinli vatandaşların parlamenter seçimlere katılmalarına onay verdi. Eski Şehir’in ve komşu bölgelerin yerleşimcileri doğu Kudüs’teki seçim merkezlerinde oy kullanabilecek.
• Dr. Nabil Kokali tarafından düzenlenen ankete göre Filistinliler’in %38’nin El Fetih’e, %26’nın Hamas’a , %9.2’nin ise Dr. Mustafa Barguti’nin partisi bağımsız listeye oy vermesi bekleniyor.