Dostluk Yurdu Derneği 40. yaşini kutluyor...

Geçen 40 yıla rağmen hâlâ taptaze ve dimdik ayakta duran Dostluk Yurdu Derneği`nin yeni yaşı, şimdiye dek hiç gerçekleştirilmemiş özel bir organizasyonla kutlanıyor.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
 Dernek "40. Yıl Kutlamaları" kapsamında çok değerli üç sanatçıyı, dinsel ve etnik müziğin en iyi yorumcularını konuk ediyor: Dünyaca ünlü kantor Benzion Miller; hazan ve aynı zamanda tenor Alberto Mizrahi ve etnik müziğin genç yeteneği David D’Or. Sanatçıları Türkiye’nin en önemli orkestra şeflerinden Orhan Şallıel yönetiyor. Bu muhteşem dörtlüyü Şubat ayı içerisinde Neve Şalom Sinagogu’nda dinleme fırsatı bulacağız.
Bu isimler pek çoğunuza tanıdık gelebilir, ama gelin dilerseniz onları biraz daha yakından tanıyalım. Yunanistan doğumlu, dünyanın önde gelen Yahudi müziği yorumcularından Alberto Mizrahi Chicago’daki Anshe Emet Sinagogu’nun hazanı. "Kantorların Kantoru" ya da "Yahudi Müziğinin Pavarotti’si" olarak tanınan Alberto Mizrahi’nin toplam dokuz dilde yorumladığı eserlerden oluşan repertuarı, performansını eşsiz kılan özelliklerinden biri. Ünlü sanatçının verdiği konserler arasında  Krakova Yahudi Kültür Festivali, Kudüs ve Tel Aviv’deki İsrail Festivali, BBC sanatçılarının sahne aldıkları Londra Spitalfields Festivali, Ravinia Festivali; Hamburg, Hannover ve Berlin sinagoglarında verdiği konserler sıralanabilir. Alberto Mizrahi bugüne dek solist olarak tam yedi albüm çıkarttı ve yirmiden fazla albümde yer aldı. İçlerinde en ünlüsü Benzion Miller ve Naftali Hertsik ile birlikte seslendirdikleri ve canlı konser performanslarının yer aldığı Üç Yahudi Tenor’dur. (The Three Jewish Tenors).
Nesiller boyunca ünlü kantorlar yetiştirmiş bir aileden gelen Benzion Miller, çok genç yaşlarda şarkı söylemeye başladı. On sekiz yaşına geldiğinde, New Jersey’deki Hillside Yahudi Topluluğu’na kantor olarak atandı. Dinsel müziğin en iyi yorumcularından biri olarak kabul edilen Benzion Miller, Yidiş ve Klasik folk müziğinin yanı sıra çok geniş bir opera repertuarına da sahip. Ünlü Kantor İsrail Filarmoni Orkestrası, Kudüs Senfoni, Rishon L’tzion Senfoni ve Haifa Orkestraları ve Londra Senfoni Orkestrası’nın üyeleriyle birlikte çeşitli konserler verdi. Benzion Miller, PBS Televizyonu için çekilen ve Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte, Kanada, Avrupa ve Avustralya’da yayınlanan,  Kantorlar, Şarkıya İnanç adlı programda yer alan üç ünlü kantordan biri.
Kudüs Müzik Akademisi Klasik Müzik Bölümü Mezunu David D’Or, askerlik görevini tamamladıktan sonra bir bandoya yazılıp, İsrail’in en ünlü müzik adamlarıyla çalışma fırsatı buldu.
Genç sanatçı 1991 yılında İsrail Senfoni Orkestrası’nın müzik direktörü Zubin Mehta tarafından Carl Orff’un ünlü eseri Carmina Burana’ya solist olarak davet edildi. Birkaç yıl sonra İsrail Ulusal Tiyatrosu’nda – "Habimah" – Channan Snir’in yönettiği  Lorka’nın "Kanlı  Düğün" adlı oyununda, Jerome Savary’nin yönettiği "Kabare" adlı oyunda ve Robert Stroah’ın yönetip, Giya Kanchell’in müziklerini yaptığı "Tartuffe" adlı oyunda sahne aldı.
Sanatçı 1995 yılında Papa’ya bir konser vermek üzere Vatikan’a davet edildi, 2004 yılında ise, İsrail’in en başarılı yorumcusu seçildi ve yine aynı yıl Eurovision Şarkı Yarışması’nda "Leamin" (İnanmak) adlı şarkısıyla İsrail’i temsil etmeye hak kazandı. Sanatçı Eurovision Şarkı yarışması vesilesiyle ülkemizi de ziyaret etti.
Ve gelelim bu 3 dünyaca ünlü sanatçıyı yönetecek olan ünlü orkestra şefi Orhan Şallıel’e… 1968, Adana doğumlu sanatçı, İstanbul Mimar Sinan Devlet Konservatuarı’nda Fagot ve Kompozisyon’dan diploma aldı. Daha sonra eğitimini, Hollanda ve Finlandiya’da Orkestra, Koro, Opera şefliği ve bestecilik dallarında sürdürdü ve başarıyla mezun oldu.
Finlandiya'da Kuhmo Oda Müziği festivalinin genel sanat yönetmenliği ve müdür yardımcılığını yaptı. Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yüzlerce opera, bale, senfonik konser ve TV programı yönetti. Kendi eserlerinin dünyada ilk çalınışlarını yöneterek (Impressions, Almanya; The Winds from South, Finlandiya; Two Castels of Bosphorus; Polonya) ülkemizi başarıyla temsil etti.
Sanatçının eserleri arasında Fetih Senfonisi, Bursa Senfonisi, Çanakkale Şehitleri adlı balesi ve Kuvayi Milliye operası sayılabilir. Orhan Şallıel halen Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’nın Şefi ve Genel Sanat Yönetmenidir.
Böylesi güzel bir mekânda, böylesi güzel bir müzik... Kaçırılmaması gereken bir kutlama…