Geçmişten günümüze İzmir Karataş Hastanesi

İstanbul dışında en geniş Yahudi cemaatinin yaşadığı İzmir`de, cemaat ileri gelenlerinin, yardımseverlerin gayretleriyle ayakta kalan Karataş Hastanesi ve bünyesinde barındırdığı Yaşlılar Yurdu hakkında İzmir Karataş Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Nesim Levi sorularımızı yanıtlarken, Viktorya Sinay Yaşlılar

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Hastane kim tarafından ne zaman kuruldu, tarihçesi hakkında bilgi verir misiniz?
İzmir’in tarihinde yer etmiş hastanelerden biri olan Karataş Hastanesi’nin temelleri, 1827 yılında görülen veba ve diğer bulaşıcı hastalıklara yakalanan Yahudi cemaatine hizmet vermek amacıyla, Josue Kuriel’e ait olan kortijo (avlu) satın alınarak atılmıştır. Yaklaşık 10 yıl sonrasında, bu hastalıkların yaygınlığı azalmış, hastane de 1837 yılında daha geniş alanda hizmet veren bir azınlık hastanesi olarak bugünkü varlığının ana hatlarını çizmiştir. 1840’tan itibaren, bu hastaneyi Baron Mayer Amschel Rostchild isimli, Frankfurt doğumlu, Avusturya asıllı, dünyada o dönemin sayılı zenginlerinden sayılan bir kişi desteklemiş, bunun üzerine 1874’te hastanenin ismi Rostchild Hastanesi olarak değiştirilmiştir; fakat daha sonra ortaya çıkan birtakım anlaşmazlıklar sonucu bu destek kesilmiş, hastane de toplayabildiği bağışlarla bir süre daha varlığını sürdürerek 1911 yılında kapatılmak zorunda kalmıştır.
1913 yılında, hala eski binada büstünü görebileceğiniz, İzmir’in simgelerinden sayılan Tarihi asansörü de yaptırmış olan Nesim Levi Bayraklı, hastaneye kendi yazlık evini bağışlamış, kapandığı dönemde satıştan elde edilen gelir ile de çevresindeki alanlar buna eklenerek hastane yeniden kurulup hizmete açılmıştır.  Bu tarihten günümüze kadar, hastane, elde edilen gelirlerin yanında bağışlarla gelişmektedir.
1920’lerde hastane bir azınlık hastanesi kimliğinden milli kimliğe bürünmüş, daha sonra bir dernek olmuştur.  Bu dönemde farklı tebalardan birçok hasta, hastanede hizmet yapmakta olan ünlü doktorlar tarafından tedavi görmüştür. Örneğin kayıtlara bakıldığında 2 Mayıs - 9 Ekim 1921 tarihleri arasında birçok farklı kimliklerden 565 tane hastaya bakılmış olduğu görülür. Hastanede çalışmış olan değerli doktorların da oldukça uzun bir listesini aynı kayıtlardan izlemek mümkündür.
1950’de hastaneye doğum kliniği ilave edilmiştir. Günümüzde hala Karataş Hastanesi, doğum konusunda İzmir’in en ileri gelen hastanelerinden sayılmaktadır. 1962 yılında ise birazdan daha ayrıntılı olarak bahsedeceğimiz Yaşlılar Yurdu, Keçeciler’deki cemaat binası yanındaki yerinden ayrılarak hastane bünyesine geçmiştir.
Tüm bu gelişmelerin sonucunda gittikçe büyüyen hastane artık yeni bir bina arayışlarına girmiş, ve bu binanın da temelleri, kaderin ilginç bir oyunu üzerine, 1985’te kocası tarafından öldürülen Yolande Fercken’in vasiyetinin açılıp, yüklü servetinin büyük bir bölümünü hastaneye bırakmış olduğunun ortaya çıkmasıyla, 1986’da atılmış, 1988 yılında ise şimdiki konumunda, eski bina ile yan yana hizmet vermeye başlamıştır.

Günümüzde hastane hangi branşlarda hizmet veriyor?
Bugün hastanede iki dahili, iki harici dal bulunmaktadır.  Daha önce de belirttiğimiz gibi, doğumda İzmir’in en iyilerinden sayılmakta, aynı zamanda laparoskopik cerrahi alanında da başarılı sonuçlar almaktadır. Hastanenin içerisinde eczane, laboratuar, röntgen birimi, doğum, cerrahi ve çocuk bölümleri bulunmaktadır. Hastaneyi "Kamuya Yararlı Karataş Hastanesi İdare Derneği" yürütmektedir.  Dernek kapsamında hastanecilik ve sosyal yardımlaşma hizmetleri bulunmakta, farklı meslek dallarından gelerek kendi bilgi ve tecrübelerini ortaya koyan yönetim kurulu üyeleri de tamamen gönüllü olarak çalışmaktadır.  Güncel olarak Emekli Sandığı ve Kamu Personeli’ne bakma yetkilerini almış, SSK ve BAĞKUR hastalarına bakma yetkisini de almak üzeredir; bunun yanı sıra AB uyum süreci kapsamında da çalışmalar sürüyor.
Kadın Doğum Hastanemizde aramıza katılacak uzman hekim ile takviyesi ile Menopoz Destek Hizmeti vermeye başlanacaktır.Bu branş hastaneye ivme kazandıracak.

Hastane bünyesinde hizmet veren Yaşlılar Yurdu’nun çalışmalarından söz eder misiniz?

Derneğin sosyal yardımlaşma bölümünün şüphesiz en önemli parçalarından birisi hastanenin kapsamındaki Yaşlılar Yurdu’dur.  Burası küçülerek kimliğini kaybetmek üzereyken son dönemde büyük çabalarla yeniden harekete geçmiş, düzenli faaliyet vermeye tekrardan başladı.  Yönetim Kurulu ve Başkan Nesim Levi ile, Kadınlar Kolu, gece gündüz çalışarak burayı yeniden ayağa kaldırmaya çalışmış, bu çalışmalar ve yenilikler sayesinde Yaşlılar Yurdu’nu olması gerektiği kıdemde bir yer yapmayı başardı.  Cemaatin tarihi içerisinde vazgeçilmez bir yeri olan bu yaşlılar yurdu, hastanenin geçtiği yenilenme süreci içerisinde sakinleri için modern, huzurlu ve sağlıklı bir yer olmuş ve günümüz koşullarını takip eden şartlar sunuluyor.  Burada bulunan tüm yaşlıların kendi özel odaları ve banyoları var.  Televizyon seyretmek, misafir ağırlamak ve birlikte yemek yemek için mekana sahipler.  Haftada üç kez doktor kontrolünden geçer ve kendileriyle tüm gün ilgilenen personel bulunuyor. Gerek Kadınlar Kolu, gerekse ziyarette bulunan kişiler onlara haftanın her günü, günün her saati güler yüz ve şefkat ile yaklaşır, yıl içerisinde düzenledikleri farklı etkinlikler, geziler, ve bayram kutlamaları ile dinamik ve keyifli bir ortam yaratmayı hedefliyorlar. Yaşlılar Yurdu’na gelmiş olan kişiler, günümüz koşulları içerisinde stresli ve yoğun yaşamlar süren ailelerinin gösterebilecek olduklarından daha sürekli bir ilgi görmek ve kendi yaşıtları ile bir arada bulunmak için kendi istekleriyle gelmekte, içinde bulundukları koşullardan çok memnun kalmaktadırlar. Yaşlılar Yurdu da gerek maddi gerekse manevi desteğe, gönüllülere ve bağışlara her zaman açıktır.
Aralık ayında İzmirli ve eski İzmirli yardımsever ailelerin katkısıyla yenilenen dört odamız hizmete girmiştir.Böylece yaşlılar yurdunda doluluk oranı %100’e ulaşmıştır.
Hizmete giren odalarımızın ve Hanuka Bayramı nedeniyle yönetim kurulumuz ve kadınlar kolumuzun hazırladığı kokteylde Başkan Nesim Levi konuşmasında eski Yaşlılar Yurdu binasının cemaatimize yakışır bir şekilde restorasyonu için kapsamlı bir projeyi başlatmak üzere olduğumuzu müjdeledi. Dileriz tüm yardımsevenlerin katkısı ile bu projemiz en kısa zamanda hayata geçer.
Karataş Hastanesi, tüm bu yukarıda sayılanlar sonucu, uzun yıllardır verdiği hizmet kalitesini sürdürüp, her gün geliştirmeyi amaçlamakta olan, köklü bir geçmişe ve altyapıya sahip, değerli doktorların ve hizmet personelinin görev yaptığı, sevgiyle ve özveriyle yönetilen bir yer olmuş, gelecekte de bu kimliğini sürdürmeyi ve sürekli gelişmeyi hedefleyen bir hastane olarak varlığını sürdürmektedir.