Hahambaşi Rav İsak Haleva 6. Ortodoks Hahamlar Genel Assamblesi`ne katildı

Hahambaşı Rav İsak Haleva, 2 - 5Ocak tarihleri arasında Kudüs`te gerçekleşen 6. Ortodoks Hahamlar Genel Assamblesi`ne katıldı. Hahambaşı Haleva "Dinlerarası Diyalog" konulu seminerde yaptığı konuşmada, Türkiye`nin bir İslam ülkesi olarak dinlerarası diyalog açısından birçok ülkeye örnek teşkil edebileceğini belirtti. İ

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
"Teknolojik  yeniliklerin yarattığı sorunlara Yahudi dinsel yaşam kurallarının yanıtları",  "Ortadoğu’da İsrail’in güvenliğini etkileyen sorunlar", "Avrupa’daki antisemitizmin Yahudi toplumlarına etkisi", "İsrail’in Diaspora ile ilişkisi", "Yahudi dinsel yaşam kuralları açısından tıp ve aile" gibi pek çok konuda seminerlerin düzenlendiği 6. Ortodoks Hahamlar Genel Assamblesi’nde Hahambaşı Rav İsak Haleva  yaptığı konuşmada dinlerarası diyalogu tarihsel süreç içinde ele aldı.
Geçmişte dinlerin anlaşmazlıklara, kültürler ve halklar arası savaşlara sebep olduğunu belirten Hahambaşı, günümüzde dinlerin  halklar arasında barış ve sevgi ortamı oluşturmayı hedeflemesi gerektiğini vurguladı.
"15 yıldır Türkiye’de ve Türkiye dışında dinler arası diyalogu güçlendirmek, birbirimizi tanımayı öğrenmek, barış ve karşılıklı sevgi ortamını oluşturmak için düzenlenen toplantılara katılıyoruz" şeklinde konuşan Hahambaşı Rav İsak Haleva, Türkiye’de zaman zaman rastlanan antisemit girişimlerin diyaloglarla kurulan dostluk ilişkileri sayesinde bertaraf edildiğini anlattı.
Hahambaşı konuşmasında; İlahiyat Fakültesi’nde öğretim üyeliği yaptığı dönemlerde; İsrail’e düzenlediği bir gezi ile Türkiye’deki ilahiyatçılarla Bar-İlan Üniversitesi’ndeki meslektaşları arasında iletişim ve dostluk kurulmasına olanak sağladığını anlattı. Hahambaşı ayrıca,  İstanbul Müftüsü ve Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı’nın o geziye katılan öğretim üyeleri arasında yer aldığını, karşılıklı sevgi ve saygının halen devam ettiğini, Türkiye’nin bu açıdan diğer ülkelere örnek oluşturabileceğini vurguladı.