Yahudi kurtaranlara ödül

Almanya Yahudileri ülkelerinin yeni Başbakanı Angela Merkel`i, bir önceki Başbakan Gerhard Schroeder gibi Yahudilere yakın bir tutum takınacağı umuduyla oldukça sıcak karşıladı.

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

Fransa ve Hollanda’da Yahudileri gizleyerek Nazilerden kurtaran bazı kişilere Yad Vaşem’in Uluslararası Dürüst Ödülü verildi. İngiltere’de düzenlenen törene Büyükelçi Zvi Heifetz de katıldı. Jacques Fremontier’nin, anne ve babası ile birlikte hayatta kalmasını sağlayan George- Eva Rouquet çifti ve kızları Ginette Fournier-Rouquet, Uluslararası Dürüst Ödülü ile onurlandırıldı.  Jacques Fremontier, hayatını borçlu olduğu aileye karşı yıllarca mahçup hissettiğini, şimdi ise rahatladığını belirtti. Kurtarıcı ailenin kızı Ginette Fournier-Rouquet, yaptığı konuşmada, "Çocukluğumda, okulda sarı yıldızları ile dolaşan kızlar hakkında ‘ama onlar benim arkadaşlarım’ diye düşündüğümü anımsıyorum" dedi.
Helen Berman-Cohen, Hollandalı Albert Jappe Alberts’in gizlediği beş Yahudiden biri. Naziler, gizlediği Yahudileri bulduklarında Albert Jappe Alberts’i sokak ortasında öldürmüşlerdi. Gönderildikleri Theresienstadt kampında hayatta kalabilen bu beş Yahudiden Helen Berman-Cohen, Hollandalı kurtarıcısı Albert Jappe Alberts’in kızı Ans Hartkamp’a teşekkür etme olanağını buldu. Bugüne dek Yad Vaşem tarafından Uluslararası Dürüst Ödülü’ne layık görülen 20.000’e yakın kişi, İsrail’in onursal vatandaşları sayılıyor ve Kudüs’teki anıtta adları yer alıyor.