Almanya Yahudileri, Merkel`e sicak bakiyor

Almanya Yahudileri ülkelerinin yeni Başbakanı Angela Merkel`i, bir önceki Başbakan Gerhard Schroeder gibi Yahudilere yakın bir tutum takınacağı umuduyla oldukça sıcak karşıladı.

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Münih’teki Bundeswehr Üniversitesi tarih profesörü olan Michael Wolffsohn; "Berlin’in Margaret Thatcher’ı" olarak nitelendirilen ve Almanya’nın ilk kadın başbakanı sıfatını taşıyan Hıristiyan Demokrat Angela Merkel’in Yahudilik konularında oldukça donanımlı olduğunu söyledi. Başbakan Merkel’in, Almanya Yahudileri Merkez Konseyi  ve İsrail Elçiliği ile her zaman ilişkide olduğunu belirten Prof. Wolffsohn; "Kendisi ve partisinin ileri gelenleri,Yahudilik ve İsrail konularını yakından takip ederler" dedi.
Doğu Berlin’de Jewish Cultural Association’un  kurucusu olan İrene Runge, Başbakan Merkel’in ABD ile daha yakın ilişkiler kurma arzusunun, İsrail ile de ilişkilerini sağlamlaştırmasına yol açacağını ileri sürdü.
World Jewish Congress’in başkanı, ayrıca gaspedilen Yahudi malvarlıklarının geri alınmasında Almanya’ya karşı mücadelenin başını çeken İsrael Singer, "İsrail’in haklarını koruma, antisemitizme karşı mücadele veya Almanya’nın Holokost Kurtulanları’na karşı sorumluluğu söz konusu olduğunda Başbakan Angela Merkel bizlerle aynı duruşu sergiliyor" demekte.