YAHUDİ DÜNYASINDAN...

Nelly BAROKASAmos Oz geçtiğimiz yıl, "edebiyattaki mükemmelliği" nedeniyle Avrupa`nın en prestijli edebiyat ödülü sayılan Frankfurt Goethe Ödülü`ne layık görüldü. Ünlü yazar, İsrail`de siyasi ve toplumsal konularda sık sık görüşleri alınan kişilerden biridir. Kendisi ile bir televizyon kanalında gerçekleşt

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

> Amazon’da ırkçı kitapların
satışı sürüyor

Tesco’nun antisemitizmi körükleyen kitapları online satıştan geri çekmesine rağmen Amazon bu türden yayınların satışına devam ediyor. Parakende kitap satışı yapılan bu web sitesinde; "The Protocols of the Elders of Zion", "The Hitler We Loved and Why" ve "The Jews and Their Lies" gibi kitaplar bulunuyor. Amazon ayrıca antisemit olması ile tanınan Arnold Leese’in kitaplarına da yer vermekte. Faşizm karşıtı Gerry Gable, Amazon’u suçlarken; "Mein Kampf’ı satmaları mantıklı olabilir, çünkü  bu kitap Üçüncü Reich’ı öğrenmek isteyen öğrencilere yol gösterici niteliktedir. Fakat diğerleri şeytani bir nefret aşılamaktadır. Bu tür yayınların terörizme malzeme oluşturduğu düşünülürse yasaklanmaları gerekir" demekte. Bu yayınları "aşağılık ve şeytani" olarak nitelendiren Holokost Eğitimi Vakfı’ndan Lord Janner, ırkçı yayınları satışa sunma hatasını yapan Tusco’dan kitapları satış listesinden çıkarması uyarısında bulunmuştu. Amazon’da; "The Protocols of the Elders of Zion" kitabı hakkında şu bilgiye yer veriliyor: "Bu kitap, ırkçı propagandanın bu güne dek yazılmış en rezil ve en etkileyici örneklerinden biridir. Antisemitizmin tarihini öğrenmek isteyenler için bir kaynak olabilir, ancak amacı kuşkusuz propagandadır."
Amazon’un bir sözcüsü konu hakkında şöyle demekte: "Yasal olmadığı yerlerde kitabı satışa sunmayacağız. Ancak satışının yasal olduğu yerlerde Amazon’un sansürcü gibi davranmasının hiçbir anlamı olmaz, satışa devam eder. Bundan da Amazon’un ırkçı görüşleri desteklediği sonucunu çıkarmamak gerekir."

> Ünlü filozof
ırkçılıkla damgalandı

Fransız Yahudisi ünlü bir filozof olan Prof. Alain Finkielkraut, Haaretz Gazetesi’ne verdiği söyleşide Fransa’daki isyancıların şiddetinden duyduğu rahatsızlığı dile getirerek; "Fransa’da yaşam koşulları iyi olmayan Çinli, Vietnamlı, Portekizli göçmenler de var. Fakat onlar isyan etmediler. Bunun etnik-dini bir başkaldırı olduğu apaçık" demişti.
1968 öğrenci hareketlerinin liderlerinden ve "The İmaginary Jew" adlı kitabın yazarı olan Prof. Alain Finkielkraut, İsrail’e desteği nedeniyle son yıllarda neo- konservatif olmakla suçlandı. Haaretz’e yaptığı açıklamada,  sadece bir Fransız olarak değil, aynı zamanda bir Yahudi olarak isyancılara karşı olduğunu belirterek, "Bir Arap, bir okulu ateşe verirse bu isyandır. Aynı şeyi bir beyaz yaparsa, faşizmdir. Ben renk körüyüm. Şeytan, şeytandır. Rengi önemli değildir. Benim gibi bir Yahudi açısından bu şeytan hoş görülemez" demişti. Söyleşiden bazı alıntılar Fransızcaya tercüme edilerek Le Monde’da yayınlanınca, Prof. Alain Finkielkraut eleştirilere hedef oldu. Irkçılığa Karşı Hareket’in Genel Sekreteri Mouloud Aounit bu söylemi "ınanılmaz ırkçı" sözleriyle niteliyerek Prof. Alain Finkielkraut’un ideolojik değişim geçirdiğini söyledi.
Le Nouvel Observateur’ün Yayın Yönetmeni Laurent Joffrin, ünlü filozofun kesinlikle ırkçı olmadığını ileri sürdü. Daha sonra ‘Europe I’ televizyon kanalına konuşan Prof. Finkielkraut özür dileyerek, müthiş bir anlaşmazlığın kurbanı olduğunu söyledi. Söylemlerinin bazı bölümlerinin Le Monde tarafından cımbızla çekilip bütünlüğünden soyutlanarak adeta puzzle gibi birleştirilip yayınlandığını, bunun da yanlış anlamalara sebep olduğunu ifade etti.