Yaşayan efsane Schumi...

İzzet ANCELFormula 1`den hiç anlamayan birine bildiği herhangi bir şeyi sorsanız size muhtemelen ondan bahsedecektir. Çünkü son birkaç senedir, Formula 1 ile aynı cümlede en çok geçen isim onunkisi. Michael Schumacher. Nasıl olmasın ki?..

Spor
9 Ocak 2008 Çarşamba
Formula 1 gibi dünya üzerinde milyonlarca insan tarafından takip edilen bir sporun, varolan en başarılı, en yetenekli pilotu olarak nitelendiriliyorsanız, isminiz birgün mutlaka herkes tarafından duyulacaktır. 7 şampiyonlukla en fazla şampiyonluğu bulunan, bir sende en çok puan toplayarak şampiyon olan, toplamda en çok yarış kazanan, Formula 1, tarihinde en çok puanı toplayıp, en çok podyuma çıkan, en fazla ‘en hızlı tur’ başarısına imza atan, kelimenin tam anlamıyla yaşayan efsane tanımına uyan bir pilotsanız, isminiz mutlaka bilinir.
Elbetteki bu yazının amacı Schumacher’i yüceltmek onu iltifatlara boğmak değil. Zamanında dünya medyası tarafından yeterince yüceltildi zaten. Kesinlikle bir Schumacher hayranı değilim! Ben bir Formula 1 hayranıyım ve hayranı olduğum sporun efsanesini izleyebilme şansını yakalama sevinci ile doluyum. Bu yazının amacı da bu zaten. Ben, henüz yaşamakta olan efsanenin gerçek bir efsane olarak, F1 tarihinde yer etmesini istiyorum. İleride Schumacher efsanesinden bahsedildiğinde, ben onu gördüm, ben onu izledim demek istiyorum. 
Son çıkan haberlerde Schumi’nin yaptığı bir açıklamayı okuduk. Bu açıkamada Schumacher, devam edip etmeyeceğine henüz karar vermediğini, fakat devam edecekse bile yarışacağı takımın yüzde 99 ihtimalle Ferrari olacağını belirtti. Schumacher’in geçtiğimiz sezondaki başarısızlığını Ferrari’nin performans düşüklüğüne bağladığını ve eğer bu performansta önümüzdeki sezon bir değişme olmazsa sezon sonu bırakmayı düşündüğünü biliyorduk. Fakat bu son açıklamasında Ferrari’de kalma şansını yüzde 99 olarak belirten Schumacher, acaba başarıyı yakalayamaması durumunda şansını başka bir takımda deneyebileceği sinyallerini mi vermekte?
Bu açıklamadan sonra, ilk aklıma gelen, 37 yaşında ve şu anda pistlerde bulunan en yaşlı pilotun geçmişte kalan başarısını başka bir takımda arama çabasıydı. Özellikle Schumacher’in Ferrari ile bütünleştiği ve Ferrari’nin Schumacher’i bir marka haline getirdiğini düşünürsek, bu olayın yaşayan efsaneyi öldürebileceğiydi aklıma gelen.
Öncelikle Schumi’nin son durumunu incelediğimizde, 13 birincilikle tamamladığı ve artık F1 severlerin şikayet etmeye başladığı 2004 sezonunun ardından bir anda böyle bir düşüş yaşaması; insanların, 5 şampiyonluğun ardından yorulmuş olabileceğini düşünmesine neden oldu. Bildiğimiz gibi geçen sezon tek birinciliğini lastik sorunu yüzünden 7 takımın protesto ederek çekildiği ve yalnızca 6 pilotun  katıldığı Amerika Grand Prix’inde almıştı. Başka bir duruma bakarsak, Ferrari’nin F1’de Toyota’dan sonra en geniş bütçeli ikinci takım olması ve Schumi’nin Alonzo , Raikonen gibi iki genç pilotun ardında kalması, başarısızlığın tek sorumlusunun Ferrari olmadığını da göstermekte. Elbette ki, Ferrari-Bridgestone ortaklığının geçen sezon çok başarılı olduğu söylenemez fakat Schumacher’in 2004 yılındaki o müthiş performansından çok uzak olduğu da su götürmez bir gerçek.
Genel olarak önümüzdeki tabloya baktığımda, efsanenin geleceğini 2006 sezonunun belirleyeceğini düşünüyorum. İçimden geçen Schumi’nin Ferrari’de kalarak eski başarılarını yakalayabilmesi; fakat 37 yaşına gelmiş olduğunu düşündükçe bu durum biraz zor gibi gözüküyor. Bana en olası gelen durum, Schumacher’in mantıklı bir seçim yaparak, zirveden yavaş yavaş inmeye başladığını görüp pilotluğu bırakması ve pistleri gençlere devretmesi. Schumacher’in 2006 sezonunda başarısız olup yine de devam etmesi halinde ise karşımıza iki durum çıkıyor. Yüzde 99 olarak gördüğü Ferrari’de kalması ve artık ikinci pilot konumuna düştüğünde bırakması; veya  en korkunç senaryo ise, yoluna başka bir takımla devam etmesi. Belki de oldukça karamsar bir yaklaşım fakat nedense Schumacher’in 40’ına basamak dayadığı günlerde başka bir takımda aynı başarıyı gösterebileceğini bir türlü düşünemiyorum. 
Diğer yandan, çok az pilot henüz yarışırken ‘efsane’ lakabını alabilir. Asıl sorun ise, ilerlediğin yolu nasıl bitirdiğinin bu lakabı etkileyecek  olmasıdır. Umalım ki Schumi,  bu yolu en iyi şekilde bitirsin, biz de gerçek bir efsaneye tanık olmanın mutluluğunu yaşayalım.