Abbas: Yeniden aday olmayacağim

Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, pazartesi günü yaptığı bir açıklama ile politik hedeflerini yerine getirmediği takdirde görevinden istifa edeceğini bildirdi. Abbas, ayrıca, ikinci dönem başkanlık için hiçbir planı olmadığını söyledi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, başbakanlığı döneminin birinci yılı kutlamasında, gazetecilere ikinci dönem başkanlık için bir vaadde bulunmadı. 25 Ocak’ta yapılacak parlamento seçim sonuçlarında Hamas’ın olası zaferini saygı ile karşılayacağını söyleyen Abbas, Hamas’ın seçimlere girmesini engellemede pek başarılı olamadığını bildirdi. Abbas, tüm baskılara rağmen, Hamas’ın seçimlere katılma hakkı olduğunu savundu. Abbas gazetecilere verdiği demeçte, parlamento seçimlerinin Oslo anlaşması ile aynı doğrultuda olduğunu savundu ve Oslo’nun halen hayatta olduğunu sözlerine ekledi.
Abbas gazetecilerin görevine ikinci bir dönem daha devam edip etmeyeceği sorusuna şöyle cevap verdi: "Bir yıldır bu göreve devam ediyorum. Demokrasiyi sağlamlaştırmak, gerekli kurumları inşa etmek ve reformları tamamlamak öncelikli hedeflerim arasında yer alıyor. Eğer bu programda bir aksaklık olursa görevden istifa edeceğim."
Hamas’ın Gazze sözcüsü Sami Abu Zuhri, Abbas’ın Oslo Anlaşması ile ilgili yorumlarına tepki göstererek bu anlaşmanın yıllar önce sona erdiğini söyledi. El Fetih eylemcileri, Kudüs’te gördükleri tüm Hamas afişlerini talan ettiler. İslami Cihad da seçimleri boykot etti.