İsrailli partiler seçimlere hazirlaniyor

İsrail Başbakanı Ariel Şaron`un kritik durumu nedeniyle Ehud Olmert geçici başbakanlık görevine devam ederken, Binyamin Netanyahu muhalefet liderliğini üstlendi. İşçi Partisi Lideri Amir Peretz ise yeni kampanyasıyla seçimlerden oldukça umutlu...

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail Genel Başsavcısı Menahem Mazuz, geçtiğimiz pazartesi günü Ehud Olmert’ten, şu andaki başbakanlık görevini mart ayındaki seçimlere kadar sürdürmesini istedi. Mazuz, Ariel Şaron’un durumunu kalıcı değil, geçici bir süre için "kısıtlı" olarak değerlendiriyor.
Kararını Olmert’e, Kabine Sekreteri Yisrael Maimon’un da katıldığı toplantıda açıklayan Mazuz, bu kararı, Hadassa Hastanesi’nde halen tedavi gören Ariel Şaron’un zor durumu nedeniyle verdiğini belirtti. Adalet Bakanlığı yetkilileri ise Şaron’un kısıtlılığının geri döndürülemez, dolayısıyla da kalıcı olduğunun üzerinde duruyorlar.
Mazuz ve Olmert, görüşme sırasında yeni kabine atamalarını da tartıştılar. Likudlu bakanların istifasının devam etmesiyle Olmert, 15  bakan ile kalmış durumda. Adalet Bakanlığı ise Olmert'ten bakanlıkla ilgili görevlerini hafifletmesini istiyor; Olmert bunu Knesset'in onayı olmadan da yapabilir.
Olmert, Roni Bar-On’u Bayındırlık ve İskan, Zeev Boim’i Altyapı, Yaakov Edri’yi de Sağlık Bakanlığı’na atamayı planlıyor. Kadima üyeliklerine rağmen İşçi Partisi’ndeki yasal varlıkları halen süren Şimon Peres, Haim Ramon ve Dalia Itzik’in atamalarının ise yasal sorunlarla karşılaşıp karşılaşmayacakları konusu belirsizliğini koruyor.
Devlet Savcılık Ofisi bu hafta içinde, avukat Yosi Fuchs tarafından Yüksek Mahkeme’ye sunulan dilekçeye yanıt verecek. Avukat Fuchs’un dilekçesinde, Başbakan Şaron’un son durumu nedeniyle, onun yerine geçici olarak başbakanlık görevine getirilecek bakanın Kadima’dan değil Likud’dan seçilmesi gerektiğini önü sürmüştü.

Netanyahu, Peretz’in Yerine Geçiyor
Likud Partisi Lideri Binyamin Netanyahu, geçtiğimiz pazartesi günü, İşçi Partisi Lideri Amir Peretz’in yerine geçerek Kneset mualefet lideri görevine getirildi. Netanyahu’nun Peretz’in yerine geçmesinin sebebi, İşçi Partisi’ndeki milletvekili sayısının 21, Likud’da 27 olması. Netanyahu daha önce Yitshak Rabin hükümetinde de mualefet liderliği görevinde bulunmuştu.
Kanunlara göre muhalefet liderinin dokunulmazlığı olması gerekir. Netanyahu, eski başbakan olması dolayısıyla zaten dokunulmazlığa sahip. Ayrıca Netanyahu’nun, başbakan tarafından ayda bir kere, diplomasi ve savunmaya ilişkin haberleri alma yetkisi bulunuyor. Ayrıca Knesette, Başbakan’dan sonra konuşma yetkisine de sahip. 
Netanyahu, şimdiki hükümette Şimon Peres, Yosef Lapid ve Amir Peretz’in ardından dördüncü muhalefet lideri oldu.

İşçi Partisi yeni kampanyasına başladı
İşçi Partisi, geçtiğimiz pazartesi günü, Roni Rimon önderliğindeki yeni kampanyasına başladı. Eski ABD Başkanı Bill Clinton’ın da yardımını alan kampanya, Amir Peretz’in parti liderliğine geldiğinden beri başlatılan üçüncü kampanya.
Kampanya lideri Rimon, Stanley Greenberg ve Jeremy Rosner adındaki iki ABD’li stratejist ile birlikte çalışacak. Greenberg, 1992 yılında Clinton’ın başkanlık kampanyasında da görev almıştı. Peretz, kampanyayı yönetecek olan üçlü için "bütün dünyadaki seçimleri kazanmada önemli deneyimler kazanmış en iyi insanlar" yorumunda bulundu.
İşçi Partisi mensupları, geçtiğimiz salı günü, Knesset üyelerini seçmek üzere oy vermeye gitti. 116.948 parti üyesinin katıldığı oylamalar, bütün ülkeye yayılmış 354 oy merkezinde gerçekleşti.  
İşçi Partisi, sunacağı listenin, anketleri kendi lehine değiştireceğini düşünüyor. İşçi Partisi Milletvekili Danny Yatom; "Kadima ve Likud ile bizim aramızdaki fark kesinlikle kritik olacak. Mükemmel bir ekibin, siyasi dengeleri değiştireceğinden hiç şüphem yok" yorumunda bulundu.