İran`in nükleer santral yapimina tepkiler artiyor

İran`ın 215 milyon dolar değerinde bir bütçeyi yeni nükleer güç santralleri yapımına ayırması tepkilere yol açtı. ABD, Avrupa ve Çinli yetkililer İran`ın artan nükleer faaliyetlerini tartışmak için bir buluşma düzenleyecek

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İran’ın İşletme ve Planlama Organizasyonu Başkanı Farhad Rahbar, Tahran Radyosu’na yaptığı açıklamada İran’ın gelecek seneki bütçe taslağında, yeni inşa edilecek iki nükleer güç santrali için 1940 milyar riyal bütçe ayrıldığını söyledi. Nükleer güç santrallerinin nereye inşa edileceği hala açıklanmadı.  Rusya, İran’ın inşa etmeyi planladığı 20 nükleer santralin bazılarını inşa etmek için İran’a teklif sundu. Nükleer projeler yüzünden uluslar arası  baskı altında olan İran, maden ocağından uranyum çıkarmaktan, onu reaktör olarak kullanmaya kadar olan bütün aşamaları kendisi yürütmek istiyor.
Batı ülkeleri İran’ın uranyumu kuvvetlendirerek, nükleer bombalarda kullanılan bir madde haline çevirmesinden çekindiği için bu projeye karşı çıkıyor. Bush yönetimi, İran’ı gizlice nükleer silah yapmakla suçlasa da, İran suçlamaları reddediyor. İngiltere, Fransa ve Almanya’nın ABD desteğiyle yürüttüğü İran’ı vazgeçirme çalışmaları şimdilik sonuçsuz kaldı.
İran, iki senelik bir aradan sonra geçtiğimiz hafta nükleer bir tesiste araştırmalarını başlattı.  Bush yönetimi İran’ın nükleer silahlar inşa edeceğini belirterek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından cezaya çarptırılması gerektiğini söyledi. Bush’u diğer güvenlik meclisi üyelerinin, özellikle de Rusya ve Çin’in destekleyip desteklemeyeceği henüz açıklık kazanmadı. ABD’li politikacılar, petrol fiyatlarının yükselme riskine rağmen, İran’a yaptırım konulması gerektiği düşüncesinde birleşiyorlar. Missisipili bir Cumhuriyetçi olan Senatör Trent Lott, CNN televizyonunun Late Edition programında yaptığı açıklamada, İran’ın ekonomik tehditlerinin onları korkutmaması gerektiğini, en azından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne gidip ekonomik yaptırımlar için başvurmaları gerektiğini söyledi.  Lott, ayrıca İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinecad’ın; "Holokost bir mittir" ve "İsrail dünya haritasından silinmelidir" sözlerini hatırlatarak, İran’ın sorumsuz davranışları için cezalandırılması gerektiğini belirtti. Senatörler, İran’a karşı askeri harekette bulunmadan önce diplomatik seçenekleri ve cezaları denemek konusunda fikir birliğine vardılar. 
Pazartesi günü ABD, Avrupa ve Çinli yetkiler İran’ı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin önüne çıkarıp çıkarmama konusunda bir karar almak için Londra’da toplanacaklar. Toplantının, gergin geçeceği tahmin ediliyor. Petrol konusunda İran’a bağımlı olan Çin’in ve nükleer santral inşa eden Rusya’nın bu konuda destek vereceğinden şüphe duyuluyor.