Saron`un durumu ciddiyetini koruyor

Ariel Şaron`un ailesi başbakanın gözlerini açmasından sonra umutlandıysa da doktorlar bunun tam olarak ne anlama geldiği konusunda kararsız. Bu arada İsrail siyasi hayatı, Şaron`un komada bulunduğu bu günlerde çok ciddi yapısal bir değişiklik geçirme aşamasında

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Ariel Şaron’un ailesinden bazı kişilerin pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre Şaron’un göz kapakları hareket etti ve  hastaneye kaldırıldıktan sonra ilk kez gözlerini açtı. Fakat Şaron’un kaldığı hastane olan Hadassah Üniversitesi Hastanesindeki yetkili doktorlar bunu doğrulamadı.
Pazartesi sabahı kendisini tedavi eden doktorlar Şaron’un gözünü açtığı haberini yalanladı. Hastanedeki danışmanlarından biri Şaron’un göz hareketini bir anlık bir refleks olarak tanımladı ve  göz bebeğinin hiç bir şeyi takip etmediğini dolayısıyla da bunun Şaron’un komadan çıktığı anlamına gelmediğini belirtti.
Fakat İsrail Ordu Radyosu’nun yaptığı yayında,  ailesinin Şaron’un gözlerini açtığını ve  odadaki hareketleri takip ediyor gibi göründüğünü söyledi. Hastaneden yapılan açıklamada ise Şaron’un gözlerini açmasının tıbbı bir önemi olup olamadığı henüz net değil dendi.
Bu arada İsrail’in tıp alanında ünlü bir doktoru Haaretz Gazetesine verdiği demeçte; "Koma hali ve makinelere bağlı yaşamı önümüzdeki hafta da devam ederse artık Şaron için bitkisel hayatta diyebiliriz" dedi.
Doktorları Şaron’a pazar günü anastezi uygulayıp nefes alabilmesi için boynuna bir delik açtılar. Doktorlar böyle bir felç geçirdikten ve üç  çok ciddi ameliyattan sonra Şaron’un yaşındaki çok az kişinin tekrardan bilincini kazanabileceğini ileri sürüyorlar. Doktorlar bu durumdaki bir hastanın  belki tek başına makinelere ihtiyaç duymadan nefes alabileceğini fakat çok ciddi kalıcı hasarlarla  kalacağını  belirttiler.
Bu arada yüksek düzey bir Sağlık Bakanlığı yetkilisi pazar günü Haaretz Gazetesine verdiği demeçte, kabinenin bir komisyon kurup Şaron’un hastanede ne derece düzeyli bir tedavi aldığının araştırılması gerektiğini düşündüğünü söyledi.
Geçtiğimiz cumartesi günü sinagoglarda okunan Tevrat’ın bu haftaki bölümü, güncel durumu yansıtmaktaydı. Yahudilerin atalarından Yaakov( Yakup peygamber) ölüm döşeğinde İsrail topraklarını oğulları arasında paylaştırıyordu. Her ne kadar Ariel Şaron kendi yerine geçebilecek bir kişiyi belirlemediyse de  Şaron’un isminin Kadima’nın listesinin en başında yer alması İsrailli politikacılar açısından iyi bir fikir gibi gözükmüyor. 
Yediyot Ahronot Gazetesi de Şaron’un komada olması ile ilgili insanların ne düşündüğünü öğrenmek için bir anket yaptı. Ankette İsraillilere; "Şaron komada siz bu konu hakkında ne hissediyorsunuz?" sorusu soruldu. Ankete katılanların yüzde 19’u bunun onları ilgilendirmediğini söylerken, yüzde 18’lik bir kesim korktuklarını, yüzde 63’lük bir kesim de bu durumdan büyük bir üzüntü duyduklarını söyledi.
Bu arada 1995 yılında Rabin’in öldürülmesinden sonraki en büyük sıkıntıyı yaşayan İsrail siyasetinde çok büyük yenilikler oluyor. Aslında Şaron’un komaya girmesinden önce başlayan bu büyük değişimin ilk habercisi İşçi Partisi’ne Amir Peretz’in getirilmesiydi. Daha sonra İsrail siyaseti Şaron’un merkezde yer alacak Kadima(ileri) isimli yeni bir parti kurma kararıyla sarsıldı. Bu sarsıntı şimdi Şaron’un komaya girmesiyle daha da büyümüş durumda. Dahaf Ajansı’nın yaptığı anketlere göre, mart ayındaki seçimlere girmesi durumunda Kadima 120 koltuklu İsrail parlamentosunda 42 koltuk kazanabilir. Aynı anket Likud’un 17 ve İşçi Partisi’nin ancak 13 sandalye alabileceğini öngörüyor. Bu durum gerçekten mart ayındaki seçim sandıklarına yansırsa,  İsrail’de ilk kez ne güvercin olarak bilinen İşçi Partisi ne de şahin olarak adlandırılan Likud Partisi seçimleri kazanacak.