Judeo Espanyol öğreniyoruz….

Lora KOHEN YANAROCAKBu günlerde Cervantes Enstitüsü`nde genel olarak geçmiş nesillerin konuştuğu; ancak günümüz Yahudilerinin pek de bilmediği bir dil olan Judeo Espanyol dersleri Karen Gerşon Şarhon tarafından verilmekte. Cervantes`de bu derslerden birine misafir olarak katıldım. On kişilik bir öğrenci grubundan oluşan birinci kurs sınıfı, bu dili ger&

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Judeo Espanyol kursları hakkındaki sorularımı   Sefarad Kültürü Araştırma Merkezi Sorumlusu, aynı zamanda da kursun   öğretmeni Karen Gerson Şarhon yanıtladı.

Kurslara nasıl başladınız?

Sefarad Kültürü Araştırma Merkezi olarak  1ᆣ Eylül tarihlerinde Ben Gurion Üniversitesi  Judeo Espanyol Bölümü öğrencileri ile Bilgi Üniversitesi’nde  yoğun yaz kursu düzenledik. Bu kursa Ben Gurion Üniversitesi öğrencilerinin yanı sıra İstanbul’dan da 20 kadar meraklı katıldı.  Yaz dönemi sona erdiğinde, bu tip bir  kursun devam etmesi için bazı talepler geldi. Cervantes Enstitüsü Müdürü Pablo Asuero da bu kursun kendi binalarında açılabilmesi için lojistik destek vermeye hazır olduklarını bildirdi. Bunun üzerine kursun Cervantes Enstitüsü’nde yapılmasına  karar verdik. Şalom Gazetesi’nde yayımlanan  ilanlara yüzün üzerinde telefon aldık. Ancak Perşembe akşamları 19:00 – 22:00 arası düzenlenen kursa gelebilenlerin sayısı 10 kişiyle sınırlı kaldı.

Katılımın daha yüksek olacağını mı düşünüyordunuz?

Çok daha düşük bir katılım bekliyordum.  Mayıs ayında 18 ᆲ yaş arası gençler arasında yapılan bir araştırma,  bir kursun açılması durumunda pek kimsenin katılmayacağı sonucunu vermişti.  Bu sonucun pek doğru olmadığı, Judeo Espanyol kurslarının başlatılacağı ilanları verildiği andan itibaren gelen telefonların yoğunluğuyla ortaya çıktı. Bu kadar çok insanın bu dili öğrenmek istemesi beni gerçekten çok şaşırttı ve mutlu etti.  Bir çok insanın da sadece zamanı uymadığı için katılamadıklarının bilincindeyim.

Sınıfınız  beklentilerinizi karşılıyor mu?

Öğrenme hızı gerçekten de çok yüksek, bu da sınıfta ders anlatmanın çok eğlenceli olmasını sağlıyor. Daha birinci kursu bitirmemelerine rağmen herkes en azından anlaşabilecek kadar konuşuyor Judeo İspanyol’u. Bu da tabii ki beni çok mutlu ediyor. Bu sınıf benim şansım.
 Derslerin hiç tek düze işlenmediğini, tam tersine çok eğlenceli geçtiğini,  hem müzik dinlendiğini, hem de küçük skeçler yapıldığını öğrendim. Ayrıca sınıfta dersi izlerken bu dili öğretmek için Karen Gerşon’un sınıfa her ders ayrı bir hazırlıkla gelmesinin ve diyaloglar getirmesinin sınıfın motivasyonunu  arttırdığını gözlemledim.

Bu dili öğretebilmek için ne gibi teknik donanıma sahipsiniz?

Judeo Espanyol kursuna başlamadan önce böyle bir eğitimi nasıl yapacağımı çok düşündüm. Genel olarak insanların fikrinin aksine bugün elimizde Judeo Espanyol’un grameri, kuralları ve dil yapısı ile ilgili birkaç kitap mevcut. Ayrıca Matilda Sarano-Koen’in hazırlamış olduğu başlangıç ve ileri seviye öğrenciler için iki öğretme metodu var. Ne yazık ki, bütün bu kitaplar  başka dillerde açıklamalar içeriyor.  Günümüzde  modern  dil öğretme metodu başka bir dil içermez. Bu metodların en önemli özelliği ise öğretim gücü yüksek ve  iletişime odaklanmalarıdır.   Ne var ki, elimizdeki Judeo Espanyol kitaplarının hiç biri böyle özelliklere sahip değil, dolayısı ile bu kurs için benim 30 yıllık İngilizce öğretmenliği tecrübelerimden faydalanarak modern bir metod yaratmam gerekti. Her hafta iletişime odaklanarak, diyaloglar ve birbirleriyle konuşabilmeleri için gerekli araçların bir çoğunu öğrencilere vermeye çalıştım. Bu metod o kadar iyi işledi ki, daha ilk haftadan kısıtlı konuda olsa da konuşmaya başladılar. Şu anda 8. haftamızdayız,  ara sıra hata yapsalar da son derece ilerlediler. Sınıf sözlüğümüzde bin kelime oluştu. Her gün, günlük yazar gibi bir paragraf yazmaları gerekiyor ve bunu büyük bir başarı ile yapıyorlar.

Kursa katılan öğrenciler  ile yurt dışında bu lisana vakıf olan kişiler arasında  bağlantı kuruyor musunuz?

Geçen haftadan itibaren internetteki Ladinokomunita grubuna üye oldular. Bu haftadan itibaren ise oraya yazı yazmaya başlayacaklar.  Bu çok önemli bir gelişme çünkü dünyanın her yerinden 700 kişinin birbirleriyle Judeo Espanyol lisanında iletişim kurdukları tek yahoogroup olan Ladinokomunita’da yazı ve konuşma becerilerini daha da geliştirebileceklerini düşünüyorum. Ladinokomunitanın moderatörü ise kendilerinden gelecek olan yazıları sabırsızlıkla beklediğini ve gerekirse gerekli düzeltmeleri yapabileceğini belirtti. Gençlerin bu dile gönül vermeleri sadece yurt içinden değil yurt dışındaki bir iki kuşak öncesini son derece mutlu ediyor.
Judeo Espanyol kurslarına katılan öğrencilerin de görüşlerini aldım. Genel de yanıtları birbirinin tekrarıydı. Şöyle diyorlardı: " Bir dili anlamanın ve öğrenmenin en önemli etkeni öğretmendir. Bizim de öğretmenimiz gerçekten müthiş biri. Biz daha önce bir dili hiç bu kadar zevkle öğrenmemiştik. Karen her dersi o kadar farklı ve eğlenceli işliyor ki, gerçekten de birimiz  çalışmadan derse gelse suçluluk hissediyoruz.. Bir dili hem öğrenip hem de eğlenmek bu olsa gerek. Gerçekten  Karen’e çok teşekkür ediyoruz." 
Öğrencilere bu kurs bittikten sonra derslere yani ikinci kura devam edip etmeyeceklerini sorduğumda herkes çok mutlu bir şekilde kesinlikle devam edecekleri yanıtını verdiler.
Karen Gerşon Şarhon derse başlamadan önce son olarak şunları söyledi: " bu dilin ileride ne kadar konuşulacağı hakkında hiçbir fikrim yok, ama gerçekten bu dili öğretmek de ve sınıfımdan gördüğüm kadarıyla öğrenmek de çok  zevkli. Bayramdan sonraki hafta birinci kurs sona eriyor ve şubat başında ikinci kurs başlıyor. Ancak bu arada biz  yeni bir birinci sınıf  açmaya karar verdik. Ve herkesi bu yeni açılacak olan sınıfa bekliyorum. Göreceksiniz ki bu dili öğrenmek çok eğlenceli."
Eğer siz de geçmişe dair ancak bir çok ülkede halen geçerliliği olan  bir dili eğlenerek  öğrenmek   istiyorsanız yeni açılacak olan Judeo İspanyol birinci sınıf kursuna katılın. Bu derslere katılmak isteyenler Cervantes Enstitüsü’ne  baş vurabiliriler.