Haftanin İzi

Hazırlayan: Sabi VARONMısır`ın mülteci kampı operasyonunda ölenlerin sayısı artıyorCuma günü Mısır polisinin Sudan Mülteci kampına yaptığı operasyonda ölenlerin 27 kişiye ulaştığı bildirildi.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
BM olayı kınarken, Mısır sorumluluk almayı reddetti. Cuma günü  başlattığı operasyonda Mısır Polisi, Sudanlı mültecilerin kamplarını terk etmeyi reddetmesi üzerine,   coplar ve tazyikli su ile protestocuları dağıtmak istedi. Çıkan olaylarda 11’i çocuk 27 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
Sudanlı mülteciler eylül ayından beri Mısır’daki BM Mülteci ajansının önünde kamp kurmuşlardı. Mülteciler, şartların daha iyi olduğu başka bir ülkeye transfer edilmeyi talep ediyorlardı. BM yetkilileri ise protestocuların çoğunun geldikleri bölgede artık savaş olmadığını belirtip mülteci statülerini tanımayı reddetmişti. Mısır hükümeti bu durum karşısında 3 ay bekledikten sonra kampı dağıtmak amacı ile polis operasyonu yapmaya karar vermişti.
Mısır Hükümeti olayların tırmanmasına Sudanlı Mültecilerin neden olduğunu ileri sürdü. Hükümet sözcüsü Magdi Radi, mültecilerin polise saldırdığını, birbirlerini kışkırttığını ve  çıkan arbedede mültecilerin birbirlerini ezmesi nedeni ile bazı kişilerin hayatlarını kaybettiklerini iddia etti.
BM ise Mısır polisinin gereksiz şiddet gösterdiğini belirtirken olayların açıklığa kavuşması için bağımsız bir soruşturma açılmasını talep etti.
Olaylarda tutuklanan Sudanlı mültecilerin çoğu pazartesi günü serbest bırakıldı.  Yetkililer Mısır’da kalma izni olan mültecileri serbest bırakırken mülteci statüsü BM tarafından onaylanmayan ve kalma izni olmayanların ülkelerine geri gönderileceğini bildirdi.

Rusya Ukrayna’ya gaz kesintisini sona erdiriyor
Avrupa, Ukrayna ve Rusya arasındaki pazar günü başlayan doğalgaz krizi aşılmaya çalışılıyor. Rusya, AB ülkelerinin Ukrayna ile anlaşmazlığından etkilenmeyeceğini ve salı gününden itibaren pompalanan gazı arttıracağını bildirdi.
Avrupa, Ukrayna ve Rusya arasındaki doğalgaz krizi pazar günü  Rusya’nın Ukrayna boru hattı üzerinden Avrupa’ya yolladığı doğalgaz miktarını azaltmaya karar vermesi ile başlamıştı. Rus devlet gaz tekeli Gazprom, AB’ye 1000 metreküpünü 240$’dan sattığı doğalgazı Ukrayna dahil olmak üzere eski Sovyet devletlerine 1000 metreküp başına 50$ üzerinden satıyordu. Gazprom'un Ukrayna'ya verdiği fiyatı 1000 metreküp başına 230$’a yükseltmesi üzerine Ukrayna yeni fiyat üzerinden ödeme yapmayı reddetmişti.Bunun üzerine Gazprom, Ukrayna’nın boru hattı üzerinden AB’ye yollanan gazı gayri kanuni olarak çektiğini iddia ederek boru hattındaki gaz miktarını pazar günü azalttı.
Ukrayna ise demokratikleşme yönünde yaptığı Turuncu Devrim sonrası ülkenin AB’ye ve NATO’ya yaklaşmasının bedelini ödediğini savunuyor. Ukraynalı ve Avrupalı diplomatlara göre Rusya enerji kozunu kullanarak eski Sovyet devletleri üzerindeki ekonomik ve politik etkisini sürdürmeye çalışıyor. Bunun yanında Rusya’daki muhalif gazeteler de eski Sovyet devletleri ile yapılan anlaşmaya göre fiyatların 2009’dan önce zam göremeyeceğini ve boru hattının geçtiği ülkelerin transit ücreti olarak gaz almaya hakları olduğunu öne sürdüler.
Ukrayna boru hattındaki gazın azalması üzerine AB ülkeleri ve Doğu Avrupa ülkeleri aldıkları doğal gazın %30 ile %40 arası azaldığını belirttiler. Bu durumun Rusya’nın güvenilir bir doğalgaz kaynağı olarak itibarını sarstığını belirten Avrupalı diplomatların baskısı üzerine Gazprom açıklama yaparak salı gününden itibaren boru hattına verilen gazın normal seviyeye çekileceğini taahhüt etti. Gazprom, son iki günde boru hattına pompalanan gazın 95 milyon metreküp civarında olduğunu da açıklayarak krizden krizin Ukrayna’nın sorumluğu olduğunu belirtti.

2006 yılında dünyada faizlerin artması bekleniyor
Reuters Haber Ajansı’nın  yaptığı ankete göre fon analistleri dünyada faizlerin artacağını tahmin ediyorlar. Raporlara göre ABD’de sadece 2005’in Aralık ayında 200.000 kişilik yeni istihdam oluştuğunu ve ABD ekonomisinin büyüdüğünü belirten ekonomistler bu durum karşısında Amerikan Merkez Bankası FED’in faizleri %4,5 dž,75 seviyesine yükseltmesini bekliyorlar.
Analistler Japonya’nın da serbest para politikası sayesinde tekrar büyümeye geçtiğini ve Japon Merkez Bankası’nın da faizleri arttırmasını beklediklerini belirttiler.
Öte yandan Almanya’da kasımda 53.000, aralıkta ise 11.000 kişinin işsiz kaldığı belirtiliyor. Analistler AB’deki ekonomik durgunluk nedeni ile İngiliz Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası’nın faizleri arttırması konusunda kesin bir tahmin yapamıyorlar.

ABD’li şirketin Irak’taki Sünni din adamlarına ödeme yaptığı ortaya çıktı
Lincoln Group adlı halkla ilişkiler şirketinin eski bir elemanından alınan bilgiye göre, 2005’in başında Pentagon, bu şirketi Irak’taki ılımlı Sünni liderleri belirleyip, bu liderler üzerinden Sünni halkın seçimlere katılması yönünden ikna edilmesi ile görevlendirdi. Şirket de üç veya dört Sünni dini lideri ABD askerlerine tavsiye vermesi için tuttu. Fakat bu liderlerin aynı zamanda Anbar bölgesindeki Sünni halka propaganda yapılması için de kullanıldığı belirtildi. Şirketin 2004’te Irak’ın tekrar yapılandırılmasında destek olmak amacı ile kurulduğu, fakat daha sonra istihbarat ve psikolojik savaş üzerine yoğunlaşıp Pentagon’dan bu yönde kontratlar aldığı iddia edildi.
Kasım ayında da aynı şirketin Irak gazetelerine ABD hakkında olumlu haberler yapmaları için para verdiği ortaya çıkarılmıştı. Bunun üzerine Pentagon konu üzerine soruşturma açmıştı.
Şirket mali kayıtlarına göre bu ve benzer projeler üzerinde mayıs ve eylül ayları arasında 144.000 $ harcandı. Fakat harcamaların tam olarak nereye gittiği açıklanmadı.