Esad, BM`nin yürüttüğü Hariri görüşmelerini reddetti

İran`dan gelen sert açıklamaların ardından, bu ülkeye karşı olası bir ABD veya İsrail operasyonu basın organlarında konuşulmaya başlandı. İran`dan yapılan açıklamada, böyle bir saldırının bedelinin ağır olacağı belirtildi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Suriyeli yetkililerin pazartesi günü bildirdiği bir habere göre, Suriye Cumhurbaşkanı Başer Esad, Lübnan’ın eski Başbakanı Rafik Hariri’nin suikasta kurban gitmesi üzerine Birleşmiş Milletler komisyonunun talep ettiği görüşmeye cevap vermeyecek
Suriye Bilgilendirme Bakanı Ahmed Haj Ali,  DPA’ya verdiği demeçte, Hariri’nin ölümüne ilişkin düzenlenecek görüşmelere Suriye cumhurbaşkanının katılmayacağını belirtti. Haj Ali, bu talebe yönelik Suriye’de yeni bir politik ve diplomatik girişimin olacağını söyledi.
Mehlis’in sözcüsü Nasra Hassan, pazartesi günü BM müfettişlerinin Cumhurbaşkanı Başer Esad, Suriye Dışişleri Bakanı Faruk Şara ve eski Başkan Yardımcısı Abdel Halim Kaddam ile görüşmek istediğini belirtti.
Açıklama Kaddam’ın, Suriye cumhurbaşkanının, Lübnan liderinin 14 Şubat 2005’te suikaste kurban gitmesinden birkaç ay evvel Hariri’yi tehdit ettiğini iddia etmesi üzerine Şam’da çıkan anlaşmazlığa yönelik yapıldı. Haziran ayında istifa eden ve Paris’te yaşamaya başlayan Kaddam, geçtiğimiz cuma günü Arap uydu televizyonu al-Arabiya’ya yaptığı açıklamada, "Esad bana Hariri’ye çok sert sözler sarf ettiğini söylemişti… ‘Bana itaat etmeyen birini ezerim’ gibi bir cümleydi" dedi. Eski başkan yardımcısı ayrıca Esad’ın, Hariri’nin ölümünden evvel ona şubat ayında Lübnan’ı terk etmesi için uyarıda bulunduğunu iddia etti. Suriye’nin SANA haber ajansı, Suriye parlamento sözcüsünün pazartesi günü Adalet Bakanı’na Kaddam’ın ‘vatan hainliği’ yapması üzerine adli prosedürleri yürütmesi için öneride bulunduğunu bildirdi. Şam, Kaddam’ın açıklamalarını sertçe eleştirerek,  "BM’nin araştırmasında ülkesine karşı iddialarda bulunan bir ‘yanlış şahit" olarak tanımladı. Suriye Hariri’nin ölümünden sorumlu olduğuna ilişkin uluslararası kamuoyunun suçlamalarına maruz kaldı. Lübnan’nın muhalefet lideri Walid Jumblatt, Kaddam’ın yorumlarının ‘politik depreme’ yol açtığını ifade etti.
BM’nin Hariri’nin ölümüyle ilgili yürüttüğü araştırmalardan dolayı Lübnan ile Suriye arasındaki gerilim gittikçe yükseliyor. Suriye aynı zamanda Lübnan’da, Şam karşıtlarına yönelik  saldırılardan dolayı da suçlanıyor.
Lübnan 15 patlamayla sarsılmış ve bir Suriye karşıtı politikacıyla iki gazeteci hayatını kaybetmişti.