İran olasi bir ABD veya İsrail saldirisina çok sert karşı

İran`dan gelen sert açıklamaların ardından, bu ülkeye karşı olası bir ABD veya İsrail operasyonu basın organlarında konuşulmaya başlandı. İran`dan yapılan açıklamada, böyle bir saldırının bedelinin ağır olacağı belirtildi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İran cumartesi günü yaptığı açıklamada nükleer tesislerine olası bir ABD veya İsrail saldırısına karşı çok sert karşılık vereceğini açıkladı. Nükleer alanda üst düzey bir yetkili olan Ali Larijani, İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada; aslında bütün bu saldırı söylemlerinin psikolojik bir savaştan ibaret olduğunu belirterek,  İran’ın hazırlıklı olduğunu ve düşmanlarının böyle bir hata yapması durumunda  çok sert bir karşılık vereceğini belirtti. Larijani böyle bir şey olduğu takdirde İsrail’in bundan çok zarar göreceğini belirtti ve "İsrail bizim menzilimizde olan çok küçük bir ülke fakat bizim en büyük savunmamız caydırıcılıktır" dedi.
Larijani Rusya ve İran arasındaki, zenginleştirilmiş uranyum üretimini öngören anlaşma konusunda; "Bu anlaşma İran’ın kendi ülkesinde de uranyum üretim hakkı olduğunu kabul etmeli. Her ne kadar dost ta olsa, bir ülkenin diğer bir ülkeye kaderini teslim etmesi söz konusu olamaz, tarih bize bunu gösteriyor. Bu ülkedeki nükleer yakıt üreticilerinin fiyatlar  üstünden sizle oynamamasının bir garantisi yok" şeklinde konuştu.
Bu arada Avrupa medyası yaptığı haberlerde ABD’nin kendi müttefiklerini İran’ı vuracağı fikrine alıştırmaya çalıştığını yazıyor. İran’ın aşırı muhafazakar Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın "İsrail’i haritadan silmeli ve kuzey Amerika veya Avrupa’ya taşımalı" açıklamalarından sonra ABD’nin İran’ı vuracağı haberleri yayıldı. CIA Başkanı Porter Goss’un İran’ın kuzeybatı komşusu Türkiye’yi ziyaret etmesi bu spekülasyonları arttırdı.
Bu arada Başkan Bush da ülkesinin İran’ın nükleer programını durdurması için güç kullanmaktan çekinmeyeceğini söyledi. İsrail kanadındaki endişe ise, İran’ın nükleer programında artık geri döndürülemeyecek bir safhaya gelmesi. ABD ve Avrupa ülkeleri İran’ın tüm uranyum zenginleştirme çalışmalarını Rusya’ya taşıyacak ve  nükleer silahlar için kullanmasını engelleyecek tasarıyı destekliyor.
Bu arada İran’ın aşırı muhafazakar Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’dan İsrail ile ilgili sert açıklamalar gelmeye devam ediyor. Ahmedinecad, İsrail’in haritadan silinmesi gerektiğinin ardından, Holokost’un bir efsane olduğunu söylemiş ve Avrupalıları İsrail’e Avrupa’da toprak vermeye çağırmıştı. Bu kez Ahmedinecad Avrupalıları, İsrail’i Ortadoğu’ya yollayarak soykırımı tamamlamaya çalışmakla suçladı.