Netanyahu, Likud bakanlarina hükümeti terk etmelerini emretti

Likud Partisi Genel Başkanı Binyamin Netanyahu, pazar günü yayınladığı resmi bir genelge ile hükümette yer alan Likud Partisi üyelerinin hükümeti terk etmelerini emretti

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Pazar günkü parti toplantısında Likud Partisi Genel Başkanı Binyamin Netanyahu resmi bir genelge yayınladı. Bu genelgede hükümette görevlerini sürdüren Likud Partili bakanların görevlerinden istifa etmelerini emretti. Ancak parti ileri gelenleri hükümetteki Likud Partisi bakanlarının görevlerine devam etmeleri için ısrar ettiler. Geçen yaz, geri çekilme planı tamamlandığı zaman Maliye Bakanı olan Netanyahu, hükümetteki görevinden istifa etmişti. Buna karşılık Dışişleri Bakanı Silvan Şalom, Sağlık Bakanı Dan Naveh, Eğitim Bakanı Limor Livnat ve Tarım Bakanı İsrail Katz görevlerinde kalmayı tercih etmişlerdi.
Netanyahu, Likud Partisi Başkanı olduktan sonra hükümette yer alan diğer Likud üyelerinin de görevlerine devam etmesini uygun bulmadığını söyledi. Likud Partisi toplantısında pazartesi günü yayınladığı bildirgede; "Şaron’un tek taraflı geri çekilme planına alternatif bir plan üretmesi gerektiğine inandığını" ileri sürdü. Sağlık Bakanı Dan Naveh, Netanyahu’nun bu kararını desteklerken, Silvan Şalom ve Limor Livnat parti komitesinin bu bildirgeyi baypas etmelerini istediler. Şalom ve Livnat, Netanyahu’ya sadık olmalarına rağmen böyle bir kararın ülkenin geleceği açısından sağlıklı olmayacağını dile getirdiler.
Başbakan Ariel Şaron, Netanyahu’nun bu kararına karşılık ayrılacak bakanların yerine hazırda beş bakanın beklediğini bildirdi. Şaron, Şalom yerine Şimon Peres’i göreve getirip getirmeyeceğine henüz karar vermiş  değil. Ancak Şaron yandaşları, Peres’in bu görev için uygun bir kişi olduğunu söylüyorlar. Diğer atamalar için ise, Sağlık Bakanı olarak Yaacov Edri, Bayındırlık Bakanı olarak Roni Bar-On, Milli Altyapı Bakanı olarak Zeev Boim ve Çevre ve İletişim Bakanı olarak Haim Ramon adaylar arasında yer alıyor. Şaron, Eğitim, İç işleri ve Tarım Bakanlıklarını kendine saklamayı düşünüyor. Ayrıca Dalia İtzik ve onun gibi bakanlara görev vermeyi düşünmüyor.
Netanyahu, kendi parti üyelerinin hükümeti en kısa sürede terk etmeleri kararını aldı. Ancak, Şaron’un kalp ameliyatı nedeni ile bu kararın uygulamaya konmasını gelecek haftaya dek ertelemeyi uygun gördü. Netanyahu’nun ofis şefi Yechiel Leiter, bakanların hükümeti terk etmelerini 19 Aralık seçimlerinden hemen sonra önermişti. Ancak Netanyahu, Leiter’i dinlememişti.
Şalom, Livnat ve Naveh gizlice Netanyahu’yu hükümette kalmaları için ikna etmeye çalışıyorlar. Bu nedenle Netanyahu’ya bazı kamuoyu araştırma sonuçlarını bile sundular. Bu sonuçlara göre, İşçi Partisi ve Şinuy Partisi bakanları bu kararı kınarken, Likud’un tabanı da kararın yanlış olduğunu dile getiriyor.