Türkiye, Erez Endüstri Bölgesi`ni kontrol edecek

Türkiye Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, perşembe günü İsrail`e resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Bu ziyarette Gül, İsrail ve Filistin Otoritesi ile Erez Endüstri Bölgesi`nin yeniden hayata geçirilmesi için ayrı ayrı görüşerek ortak deklarasyonlara imza atacak

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Perşembe günü, Türkiye Dışişleri Bakanı Abdullah Gül İsrail’e düzenleyeceği resmi ziyarette Erez Endüstri Bölgesi’nin kontrolü hakkında İsrail hükümeti ve Filistin otoritesi ile ayrı ayrı görüşerek ortak deklarasyonlara imza atacak. Bazı yetkililere göre, "Türk Hükümeti düğmeye basarak aylar önce karar verilmiş projeyi gerçekleştirmek istiyor." İsrailli bir yetkili bu projeyi Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın "bebeği" olarak nitelendiriyor. Bu plana göre, Erez Endüstri Bölgesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yönetilecek ve  Türk iş adamları  bölgedeki fabrikalara yatırım yaparak üretilen malların gümrüksüz bir şekilde AB, ABD ve İran Körfezi ülkelerine girmesine yardımcı olacak. Ayrıca, Filistinli ve İsrailli iş adamları da bu bölgeye yatırım yapabilecek ve bu sayede binlerce Filistinliye iş imkanı sağlanmış olacak.
Erez Endüstri Bölgesi’nin Türklerin kontrolüne bırakılması fikri geçen nisan ayında Ankara’da yapılan Türk, İsrailli ve Filistinli iş adamları toplantısı olan "Ankara Forumu"nda karar verilmişti. Gül’ün ortak deklarasyona imza atması için İsrail ziyareti kasım ayı için planlanmıştı. Ancak bazı ayrıntılar nedeniyle bu ziyaret 5 Ocak’a ertelendi. Yetkililer Erez Bölgesi’nde güvenlik önlemlerinin henüz tam anlamı ile sağlanmadığını dile getirdiler. Bu nedenle Türk Hükümeti FÖY ile güvenlik hakkında ayrı görüşme yapacak. Türk medyası, bu proje gerçekleşmesi durumunda bölgede 6000 Filistinlinin görev alacağını vurguladı.
Türk Hükümeti, İsrail ile malların Erez Bölgesi dışında serbest dolaşımı ve bunların pazarlanma koşulları hakkında görüşme yapacak. İsrailli yetkililere göre Türkler, malların özellikle tekstil ürünlerinin Refah’tan ve Mısır limanlarından geçmesini istemiyorlar. Türk Hükümeti, üretilen malların Erez noktasından ve Aşdod limanından gemilerle sevk edilmesini tercih ediyor. Bu da,  güvenlik ile ilgili pek çok detayların incelenmesini gerektiriyor.
Gül’ün bu bölgeye ilk ziyareti üç yıl önce gerçekleşmişti. İsrailli yetkililere göre, Gül’ün yapacağı bu ikinci ziyaret, Türk Hükümeti’nin bu bölgeye gösterdiği önemi açıkça ortaya koyuyor. Ayrıca İsrailli yetkililer, Türklerin bu projeye gösterdiği önemi pek çok nedene bağlıyor: Bunlardan birincisi; bölgede önemli bir role sahip olmak. İkincisi; Arap dünyasından gelen muhalefete rağmen İsrail ile ilişkilerin devam edeceğini göstermek ve bu ilişkinin Filistinlilerin de yararına olacağını anlatmak. Üçüncüsü ise; bu bölgedeki ucuz iş gücünden faydalanmak.
İsrailli yetkililere göre Türkiye tarafından ortaya atılan bu proje, Filistinliler için hem binlerce iş imkanı sağlayacak, hem de Gazze ekonomisinin kalkınmasına yardımcı olacak. Bu da bölgede hem güvenliğin artmasını hem de terörün engellenmesini sağlayacak.