Motosiklet: Özgürlük... Rüzgarin esintisini hissetmek...

Batya KEBUDİÇocukluk yıllarında sanata olan yakınlığını fark edip kendini geliştiren Solinda Levi genç yaşında sanat alanındaki başarılarıyla adından söz ettiriyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Metin MİZRAHİ

Günlerden Pazar. Aydınlık, güneşli bir gökyüzü. ‘Ne yapmalı’ sorusunun cevabı hazır. Bebek Sahili, Bağdat Caddesi, Fenerbahçe – Kalamış, belki de Yeniköy... Tatil günü iyi bir gezinti için akla gelebilecek seçeneklerden bir kaçı. Peki biz ne yapıyoruz? Arabaya binip trafik ile boğuşuyoruz. Daha iyi ama cesaret edemediğimiz, kimi zaman çocukluk hayallerimizi süsleyen renkli, enerjik, dinamizmin simgesi motorların yanımızdan geçmesini, biraz kıskanç ama çoğu zaman imrenerek seyrediyoruz. Bu arada bazılarının, ‘iki tekerlekli korku makinesi, kim imrenir’ dediğini ve onaylamadığını da duyar gibi oluyorum.
Motor merakı, formula yarışlarını seyretmeye benzer. Herkes hayatında bir kere bile olsa o yere yapışan arabaların içinde kendini görmek, o heyecanı yaşamak ister. Spor arabalara duyulan hayranlık, benzer şekilde motosiklet kullanmaya öykünen kişilerde de ortaya çıkar.
Motosikletlere olan yakınlığım, 23 Ekim’de İstanbul Park’da da bir ayağı gerçekleştirilen uluslararası motorsiklet yarışları ‘Moto Grand Prix’i (kısaca Moto GP) televizyonda seyretmeyi sevmek kadardı.
26. yaş günümde uzun süre görmediğim bir arkadaşım elinde kaskla çıka geldi. "Motosiklet almışsın" ‘delimisin sen!!!’ dedim. Buna karşın ilk yaptığım hemen gidip motosikletini görmek oldu. Yakınına gittiğimde motosikletin estetik ve sportif  duruşu o anda kendimi motorun üzerine binerken bulmamı sağladı. Ve işte o akşamdan sonra hayatım 180 derece değişti. Motosiklet hayatımın vazgeçilmez bir parçası oldu. Acı tatlı anılar ile tam koskoca 4 sene geçti.
Türkiye’de motosiklet kullanmak için öncelikle A2 sınıfında bir ehliyetiniz olması gerekiyor. Ehliyet almak inanın cok kolay .B sınıfı ehliyet sahipleri motosiklet kullanmalarına imkan sağlayacak 20 soruluk bir sınavı geçerek önemli bir adım atmış oluyorlar. Direksiyon sınavı ve gerekli pratiğin neticesi ise ortada.  %100 özgürlük.
Özgürlük.... Rüzgarın esintisini yolculukta her yanınızda hissetmek. Trafik, park yeri sorunu, şişmiş benzin faturaları ve benzerlerini dert etmeye gerek olmadan yaşamak. Tüm bu unsurların yanı sıra eğlenceyi seven bir çok farklı kültürden kişinin bir arada olduğu bir topluluğa ait olma. Kimi zaman günü birlik geziler, kimi zaman sosyal yardım kuruluşları adına yapılan konvoylar, kimi zaman da şehirler arası festivaller, yarışlar, etkinlikler, çadırlı geziler. Hepsi motorcular için, hepsi özgürlük.
Her ihtiyaça ve kullanıma göre kaç çeşit motosiklet vardır?
Motosiklet kullanılırken en çok dikkat etmeniz gereken hususlar?
Kıyafetiniz nasıl olmalı?
Motosiklet alırken nelere dikkat etmelisiniz?
Ve en önemlisi geziler..

Size bütün bunları bu soğuk kış gününde havalar düzelip motosiklete binme zamanı gelene kadar anlatacağım. Siz en iyisi şimdiden bütçenizi ufak ufak denkleştirmeye başlayın. Belli mi olur! Motorcular kulübünün kapısı herkese açık.