Sanatla içiçe bir yaşam

Batya KEBUDİÇocukluk yıllarında sanata olan yakınlığını fark edip kendini geliştiren Solinda Levi genç yaşında sanat alanındaki başarılarıyla adından söz ettiriyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Solinda Levi henüz 27 yaşında… Sanata bakış açısı ve kendini yorumlayışıyla farklılık yaratıyor. Yurt dışında grafik ve illüstrasyon üzerine eğitim gördü. Türkiye’ye döner dönmez Sanat Yönetmeni Asistanı olarak göreve başladı. Daha sonra kendi grafik ve endüstri tasarımı atölyesini kurdu. Ardından reklam ajansında çalıştı. Şimdi ise Addresistanbul'da görsel yönetmen olarak çalışıyor.

Sanat senin için ne anlam ifade ediyor?
Benim hayatımın her yerinde sanat var. Sanat olmadan var olmadığımı hissediyorum.

Sanatla ilk olarak ne zaman tanıştın?

Sanırım 11 yaşındaydım. En yakın arkadaşım resim kursuna başlıyordu. Bende onunla beraber kursa başladım. O gün hayatımda yapmak istediğimin resim olduğunu anladım. Ben yoluma devam ettim. Mimar Sinan Derneği’nin kurslarına devam ettim. Şu an hala eğitim alıyorum.  Benden daha başarılı olan kişilerden ders almak benim kendimi geliştirmemi sağlıyor.

Sanatın hangi dalını kendine yakın hissediyorsun?

Daha çok resim yapıyorum. Akrilik ve yağlı boya ile sadece portreler üzerinde çalışıyorum. Ben resimleri sadece tek taraflı değil çift taraflı olarak bakıyorum. Bir portre çizdiğim zaman hem önünü hem arkasını çiziyorum. Bir tabloya yerleştirmek yerine iki tuvali birleştirip tavandan aşağı doğru sarkıtıyorum. Böylece çizdiğim kişinin hem önü hem de arkası olabiliyor. Resimlerim birebir gördüğümü çizmekten öte yoruma dayalı. Benim portresini çizdiğim kişiyi nasıl gördüğüm ve yorumladığım çok önemli. Üç ana rengi kullanmaktan yanayım.

Genç yaşta kariyerinde önemli bir yerdesin. Bunu neye bağlıyorsun?
Ben istediğim ve sevdiğim işi yapıyorum. Çocukluğumdan beri sanatla iç içe bir yaşam sürmek istedim. Vaktimi ve enerjimi sanatla ve tasarımla değerlendirmek ve sadece bunlardan para kazanmayı istedim.

Kendini en iyi nasıl ifade edebildiğini düşünüyorsun?

Sanatın birçok dalını hayatımın içinde barındırıyorum.Tasarım ve resimin yanı sıra yazı yazmaktan keyif alıyorum. Aslında bunların hepsi bir bütün bence.

Sanatçı olmak için sence yetenek mi gerekir ?

Yetenek çalışmaktır. Yeterince istemek yeterli oluyor. Gerçekten istediğimiz zaman başarmamamız için bir neden yok. Sanatla çok küçük yaştan itibaren iç içe olmak gerekiyor. İstek varsa onu keşfetmek lazım. Aileler çok küçük yaşta çocuklarını sanata yönlendirmeliler.

Sergi açmayı düşünüyor musun ?

İlkbaharda bir resim sergim olacak.Şimdi ona hazırlanıyorum.

2006 yılı için dünyada dört kadın trendi seçildi. Bu kadınları nasıl tanıyabiliriz?

Tiffany  romantik duygusal hafif çekingen ve kendine göre doğruları olan kadın. Açık renkleri tercih eder. Pembe ve mor tonlarını çok kullanır. Maya kadını çok doğal. Merkezi yaşam alanı banyo olan bir kadın. Beyaz ve krem rengini tercih eder. Stardust kadını ise enerjik ve duygularını dışa vuran biri. Parlak renkler tercih eder. Kırmızı ve turuncu en favori rengidir. Achille ise bir metropol erkeği. Koyu renkleri tercih eder. Siyah onun vazgeçilmezidir.

Addresistanbul’da neler var?
Burası ev ve ev yaşamı merkezi. Üç katlı bir alışveriş ve tasarım merkezi. İçerisinde kapsül şeklinde mağazalar var. Her mağazanın yeri özel olarak ayarlandı. Etrafta gezerken sokakta geziyor gibi hissedilmesini sağlamaya çalışıyoruz.İçeride gezerken tasarımcılar için ayrılmış özel bölümlerde aynı tema üzerinden farklı bakış ve anlayışla ortaya çıkan eserlere rastlanıyor. Sanatçıları izleyiciyle buluşturmayı istiyorum. Buraya evine alışveriş yapmaya gelenler aynı zamanda sanatla buluşuyor.

Addresistanbul’da nelere yer veriyorsun?
Aylık temalar belirliyoruz. Tasarımcılarla görüşüp o ayın temasını belirliyoruz. Birçok tasarımcı kendi tasarımını burada sanat severlerle buluşturuyor. Heykel ve tasarımların özgürce teşhir edildiği bir mekan. Üstelik hafta sonları sanat severlere ücretsiz seramik ve heykel kursları düzenliyoruz.

Addresistanbul’da hangi firmalara yer veriliyor?
Girişte yaşam katı var. Bu katta enerji kısmı, relax kısmı, gurme kısmı, ve konsept kısmı var. Her kısımdaki mağazalar o bölüme göre yerleştiriliyor. Orta kat daha çok modern en üst kat ise klasik tarzı ele alıyor.

Yeni yıl temasında  en çok ilgi gören kısım hangisi?
Yeni yılı evinde kutlayacak olanlara özel fikirlerin olduğu masa tasarımları gurme kısmında bulunuyor. Birçok kişi tarafından ilgi gören bu tasarımlar arasında Sami Konfino’nun hazırlamış olduğu iki kişilik masa el yapımı süsleri ile farklılık yaratıyor.

Hangi tasarımcılarla çalışıyorsunuz?

Biz her ay temamızı belirliyor ve bunu birçok kişiye haber veriyoruz.
Bizim temamıza uygun tasarım yapan herkes ile çalışabiliriz. Burada tasarımlarını sanat severlerle buluşturmak isteyenler bize ulaşabilirler.Farklı tasarımlara her zaman yer veriyoruz.