Türkiye Hahambaşiliği`ndan...

2005`in Einstein`in ünlü E= mc2 teorisinin 100 yılı olması nedeniyle geçtiğimiz yıl dünyada Einstein Yılı olarak kutlandı ve çeşitli etkinlikler yapıldı. Bu çerçevede yılın son günlerinde Göztepe Kültür Derneği, Kültür Kolu düzenledikleri Einstein etkinliğinin konuğu Başyazarımız İvo Molinas

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Sevgili Dindaşlarımız

Geçtiğimiz hafta Hanuka Bayramımızı ilk kez farklı bir organizasyon yaparak hep birlikte kutlamayı planlamış ve Israil’de düzenlenmekte olan 20 ‘ye yakın farklı Diaspora Cemaatine sesli veya görsel bağlantı ile erişilecek olan organizasyona dahil olmak üzere kutlamamızı planlamıştık.
Buna göre 4 veya 5 cemaat halihazırda uydu ile yayın yollama teknik altyapısına sahip olduğundan oralardan görsel yayın yapıldı. Bizler gibi tüm diğer cemaatler ise sesli bağlantı ile mesajlarını telefon ile iletebildiler.
Kotel önünde yer alması planlanan bu kutlama töreninin görüntü ve ses yayını internet üzerinden www.thekotel.org web sayfasından yapıldı. İsrail’den yapılan yayının TV kanalı ve uydu vasıtası ile değil de internet vasıtasıyla yapılmış olması maalesef bizlerin Neve Şalom Sinagogu içinde açık ve net resim göremeden ve olayları algılayamadan geçmesine sebep oldu.
Diğer taraftan maalesef biz organizasyonu üstlenmiş kişilerin son dakikada yaşamış olduğu bir teknik aksama yüzünden ses kablosunun devreye girememesinden dolayı da üzülerek itiraf ediyoruz ki ses duyamamanıza neden olduk. 
İlk kez planlanmış olan bu uluslararası kutlama programı içinde bizler gibi diğer Diaspora cemaatleri de yeterli ve kaliteli görüntü alamadıkları şikayetlerini iletmiş olduklarından , umuyoruz kısa bir süre içinde bize iletilecek olan web sayfasından izleme imkanına sahip olabileceğiz.
Diğer taraftan ilk kez yapmış olduğumuz bir uygulama ile törenimiz sırasında webcam ile yapılmış olan çekim www.musevicemaati.com adresinden canlı olarak izlenebilmiştir. Şu an için bazı tören resimlerini görebileceğiniz sayfamızda önümüzdeki günlerde kamera ile yapılan çekimden alıntı kısa klipleri de izleyebileceksiniz.
Yaşanmış olan tüm aksamalardan dolayı sizlerden özür dilerken gelecek organizasyonlarımız için bunlardan ders çıkartılarak tekrarlanmamasına özen gösterilecektir.
Saygılarımızla

TÜRKİYE HAHAMBAŞILIĞI