Haftanin İzi

Hazırlayan: Sabi VARONDünya 2006`ya 1 saniye geç girecekDünyanın güneş etrafındaki dönüşü ile saatlerin senkronize edilebilmesi için, 2005`e 1 saniye eklenecek. 4 senede bir eklenen artık gün gibi eklenen "artık" saniyelerin amacı hassas atom saatleri ile dünyanın uzaydaki pozisyonunun arasındaki senkronizasyonu sağlamak. Uzmanlar bu gibi değişikliklerin ilet

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Tsunamide hayatını kaybedenler anıldı
26 Aralık 2004’te gerçekleşen Tsunami felaketinin  birinci yılında ölenler anıldı. Sumatra açıklarında gerçekleşen 9 şiddetindeki deprem sonucunda oluşan dev dalgalar sonucunda Tayland, Endonezya, Hindistan ve Sri Lanka’da 216.000 kişi hayatını kaybetmiş 1,4 milyon kişi de evsiz kalmıştı. Tsunami Doğu Afrika’da Somali’ye kadar da vararak 289 kişinin ölümüne ve on binlerce insanın evsiz kalmasına yol açmıştı. Pazartesi günü, Tsunamiden etkilenen ülkelerde deniz kıyılarında anma törenleri yapıldı. Sri Lanka’da bir trenin sular tarafından sürüklenmesi sonucunda binin üzerinde kişinin öldüğü yerde Müslüman, Budist, Hindu ve Hıristiyan din adamları ortak tören düzenledi. Güneydoğu Asya ülkelerinde binlerce Avrupalı turistin de hayatını kaybetmesi nedeni ile İsveç, Almanya, Finlandiya gibi ülkelerde de ölenler anıldı.

Colin Powell ABD tele-kulak uygulamasını savundu
ABD’nin eski Dışişleri Bakanı Colin Powell, George Bush’un telefon dinlenmesi ve internet aktivitelerinin takibi konusunda verdiği kararın doğru olduğunu düşündüğünü açıkladı. Powell, kendi bakanlığı sırasında telefon dinleme ile ilgili herhangi bir bilginin kendisine verilmediğini fakat, uygulamanın devam etmesi gerektiğine inandığını belirtti. Powell, Bush’un bir önceki yönetim döneminde Irak politikası ve işkence konularında yönetim ile anlaşamayıp istifa etmişti.

Irak’a zehirli kimyasallar satan Hollandalı iş adamı suçlu bulundu
Saddam Hüseyin’in 1988 yılında Kuzey Irak’taki Kürt’lere karşı yaptığı zehirli gaz saldırısında kullanılan kimyasal maddeleri Irak’a sattığı tespit edilen Frans Van Anraat adlı iş adamı savaş suçlusu olarak hüküm giydi. Hollanda’nın Hague şehrinde yapılan davada Van Anraat savaş kurallarına uymamak, sivil halkın ölümüne yol açmaktan suçlu bulundu. Mahkeme yapılan saldırıyı soykırım olarak nitelerken, Van Anraat'ı soykırımdan suçlu bulmadı. Van Anraat savunmasında sattığı maddelerin kimyasal silah olarak kullanılacağından haberdar olmadığını belirtti.
Van Anraat hakkındaki ilk tutuklama kararı İtalya’da 1989’da çıkmış, Van Anraat bunun üzerine Irak’tan kaçarak 14 yılını burada geçirmişti. ABD’nin 2003’teki Irak operasyonunun arkasından Hollanda’ya geri dönen Van Anraat  geçen yıl tutuklanmıştı.

Ruanda soykırımındaki rolü nedeni ile
Fransız Ordusu’na soruşturma açıldı

Jacques Baillet adlı askeri savcı, Ruanda’da 800.000 kişinin hayatına mal olan etnik savaşta Fransız ordusunun faaliyetleri hakkında soruşturma açtı. 1994’te Ruanda Başkanı Juvenal Habyarimana’nın bir uçak kazasında ölmesi sonucu patlak veren olaylarda Hutu kabilesine mensup paramiliter kuvvetler  bir diğer kabile olan Tutsiler’i katletmişti.
Soruşturma iddianamesinde, Mitterand döneminde Ruanda’ya yollanan 2500 kişilik Fransız Barış gücünün soykırımı  engellemekte başarısız olmanın ötesinde, aktif olarak katliama katıldığı öne sürülüyor.
Fransız Savunma Bakanlığı’nın önlemekte başarısız olduğu soruşturmaya benzer bir araştırma 1998’de Fransız Meclis Komitesi tarafından başlatılmış, fakat deliller devlet sırrı olarak kabul edildiğinden yol alınamamıştı.

Güney Kore’de SMS ile Mahkeme İlamı
Güney Kore’de bundan sonra savcılar davalıları mahkemeye SMS ile çağıracak. Güney Koreli yetkililer nüfusun %75’inin cep telefonu sahibi olduğu ülkede mahkeme ilamlarının posta yerine SMS ile iletilmesinin senede 158.000 $ tasarruf sağlayacağını belirttiler. Fakat yetkililer kimsenin "kötü sürpriz"le aniden karşılaşmayacağını, sadece başvuran kullanıcıların bu SMS servisine yazılacaklarını bildirdiler.

Pinochet yargılanacak
Şili Yüksek Mahkemesi eski diktatör Pinochet’in yargılanmasına karar verdi. Pinochet’in yaşlılık ve hastalık nedeni ile yargılanmaya itirazı mahkeme tarafından kabul edilmedi. 1973’te yaptığı darbenin ardından Şili’yi 17 sene yöneten eski diktatör Pinochet,  düzenlediği Colombo Operasyonu sırasında 119 solcu militanın ortadan kaybolması nedeni ile insan haklarını ihlalden yargılanıyor.  Pinochet bir başka davada ise vergi kaçırma ve yönetimi sırasında 27 Milyon Doları yurt dışındaki bankalara kaçırmakla suçlanıyor.

Graz, Schwarzenegger’in ismini stadyumundan kaldırdı
Kaliforniya Valisi olan ünlü aktör Arnold Schwarzenegger’in doğduğu kent olan Graz, Stadyumunun isminden Schwarzenegger’in adını çıkarmaya karar verdi. Eski bir gangster olup daha sonra çeteciliğe savaş açan Stanley Tookie Williams’ın af talebi Schwarzenegger tarafından reddedilmiş ve 13 Aralık günü Williams Kaliforniya eyaleti tarafından idam edilmişti. Avusturya’daki sol görüşlü çevrelerin tepkisi üzerine, Graz Şehri stadyumunu ismini değiştirmeye karar verdi. Graz 1997’de stadyumun ismini Schwarzenegger Stadyumu yapmıştı.