Halutz, askeri işbirliği için Türkiye`deydi

İsrailli Genelkurmay Başkanı Dan Halutz askeri işbirliği için Türkiye`ye ziyarete geldi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail Genelkurmay Başkanı Dan Halutz geçtiğimiz perşembe günü, askeri işbirliğini konu alan görüşmelerde bulunmak üzere Türkiye’ye ziyarete geldi.
Askeri yetkililer tarafından karşılanan Halutz, Türkiye Genelkurmay Başkanı General Hilmi Özkök ile görüştü, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kabul edildi.  Cumhuriyet Gazetesi görüşmelerin İran üzerinde odaklanacağı yorumunda bulunurken İsrailli askeri yetkililer yalnızca askeri işbirliği hakkında konuşulacağını belirtti.
İsrail ile, bölgedeki en yakın müttefiki Türkiye 1996 yılında bir askeri işbirliği antlaşması imzalamış ve bu tarihten sonra İsrail, Türkiye’ye ait 200 adet M60 tankını ve düzinelerce Fdž savaş uçağını yenilemişti.
Diğer yandan Türkiye’nin ABD Büyükelçisi Faruk Loğoğlu geçtiğimiz çarşamba günü "İran, nükleer silah konusunda kesin kararlı görünüyor. İran’ın nükleer silahları Ortadoğu’daki güvenliğe büyük bir tehdit oluşturabilir. AB’nin bu konudaki çalışmalarının başarılı olacağı ise kuşkulu. Bu nedenle ABD’nin Tahran ile bu konuda teke tek görüşmelerde bulunması gerekiyor" yorumunda bulundu. Logoğlu ayrıca, "ABD ile İran arasındaki gerginlik, ABD’nin Türkiye ile ilişkilerini de etkileyebilir" diyerek Washington’ı uyardı. 
Bazı Türk kaynaklarına göre, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Türkiye’nin "İran ve nükleer programı" konusundaki endişeleri hakkında görüşmek üzere ocak ayında Ankara’ya gelmeyi planlıyor.