Gazetemizin 14 Aralik 2005 tarihli sayisinda...

İzzet KERİBAR"Türk Yahudilerinin sanattaki yeri”ni konulu dosyamızın üçüncü sayısında değerli fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar`ın konu hakkındaki görüşlerini sütunlarımıza taşıyoruz. Sanatçının çalışmalarını www.keribar.com internet adresinden izleyebilirsiniz

Perspektif
9 Ocak 2008 Çarşamba

Gazetemizin 14 Aralık 2005 tarihli sayısında yayımlanan "Harry Ojalvo ile söyleşi" başlıklı röportajın ardından Naim Güleryüz’ün konu hakkındaki açıklamalarını yayınlıyoruz

Şalom Gazetesi’nin 14 Aralık 2005 tarihli sayısının 6. sayfasında yayınlanan "Harry Ojalvo ile söyleşi"de bahsi geçen bazı hususlara, okuyucu ve kamu oyu tarafından yanlış anlaşılmalarını önlemek ve yalın gerçeği bilmelerini sağlamak amacıyla, açıklık getirmek ve olayların somut süreçlerini belirtmek isterim.
İstanbul’un ve Türkiye’mizin ilk ve tek Yahudi müzesi, 500.Yıl Vakfı tarafından kurulan Karaköy’deki 500. Yüzyıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi’dir.  500.Yıl Kutlama Programı çerçevesinde, Neve Şalom Vakfı tarafından tahsis edilen Karaköy’deki hizmet dışı Zülfaris Sinagogu’nun Kamhi Ailesi’nin maddi ve Vakıf Başkanı Jak Kamhi’nin değerli katkılarıyla Vakıf Başkan Vekili Naim Güleryüz’ün önerisi, tasarımı ve özverisiyle düzenlenerek meydana getirilen bu Müze 25 Kasım 2001 tarihinde hizmete girmiştir.
Söyleşide bahsi geçen ve Mecidiyeköy’de Profilo binasının alt katında bulunan düzen ise, müze açılışından yaklaşık iki yıl kadar önce, gelen yurtdışı ziyaretçilere görsel izahat vermek için Harry Ojalvo tarafından hazırlanan ve boş olduğu sıralarda Zülfaris Sinagogu binasında sergilenen, müze inşaatına girişildikten sonra da Profilo binasının alt katına taşınan fotograf ve belge suretleri sergisi olup ne teknik ne de yasal anlamda bir müze değildir, uzaktan yakından da müze ile ilgisi yoktur.
Diğer taraftan aynı söyleşide geçen "Zülfaris’i iki sene ben idare ettim. Naim Güleryüz’e devrettim" ifadesi de gerçekleri yansıtmaktan uzak olup okuyucuyu yanlış yönlendirmektedir. Harry Ojalvo, yukarıda bahsi geçen belge suretleri ve fotoğraflar sergisini boş ve metruk olduğu dönemde yaklaşık iki yıl boyunca Zülfaris binasında sergilemiş ve daha sonra Profilo binası alt katına taşımıştır. Şahsıma devri söz konusu olan herhangi bir durum yoktur. Tüm ilgililerin yakinen bildiği gibi Müze dizayn, inşaat ve düzenlenmesine 1999 yılında benim koordinatörlüğümde ve küratörlüğümde sıfırdan başlanmış ve eser, Kamhi Ailesinin cömert katkıları sayesinde 2001 yılı sonunda tamamlanarak tarihi hizmetine başlamıştır.

Naim Güleryüz
500.Yıl Vakfı Başkan Vekili