Haftanin İzi

Hazırlayan: Sabi VARONİran`da Batı müziği yasaklanıyorİran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad devlet televizyon ve radyolarında Batılı ve "uygunsuz" müziklerin yayınlanmasını yasakladı. Yasak yurtdışından alınan uydu yayınlarını kapsamıyor.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Bu ayın başında da İran Müzik Endüstrisi’nin durumunu protesto eden Tahran Senfoni Orkestra Şefi Ali Rahbari görevinden istifa ederek ülkeyi terk etmişti. Rahbari’nin son konserlerinde 1979 devriminden beri ilk defa Beethoven’in 9. senfonisini çalması, muhafazakar kesim tarafından büyük tepkiyle karşılanmıştı.

Kuzey Kore nükleer programını hızlandırmayı planlıyor
Kuzey Kore yetkilileri pazartesi  günü verdikleri demeçte, ABD’nin düşmanca tavırları nedeni ile nükleer silah geliştirme programını hızlandırmayı planladıklarını açıkladılar.  Kuzey Koreliler ABD’nin nükleer program ve insan hakları meselelerini bahane ederek politik çıkar için kullandığını iddia ediyorlar. Uzmanlar bu demecin cuma günü Kore’deki insan hakları ihlallerini kınayan BM kararının arkasından geldiğine dikkat çekiyorlar.
Kuzey Kore, eylül ayında Japonya, Çin , Rusya ve ABD ile yapılan görüşmelerin arkasından, uluslararası yardım karşılığında nükleer programını durdurmayı kabul etmişti. Fakat ABD’nin kalpazanlık, sahte para aklama ve insan hakları ihlalleri nedeni ile Kuzey Kore’ye ambargo uygulaması nedeni ile anlaşma askıya alınmıştı.
Uzmanlar Kuzey Kore’nin elinde yarım düzine Atom bombası üretecek kadar malzeme bulunduğuna inanıyorlar.

Hong Kong Dünya Ticaret Toplantısı’nda tarım anlaşmazlığı
Dünya Ticaret Örgütü’nün (WTO) Hong Kong’da gerçekleştirdiği 6 günlük toplantı pazartesi günü sona erdi. Gelişmekte olan ülkeler tarıma tarımda eşit rekabet sağlamak ve istihdam sağlayabilmek için gelişmiş ülkelerin kendi çiftçilerine yaptığı devlet yardımlarını kesmesini talep etti. Toplantı sonucunda AB 2013’e kadar tarım ihraç ürünlerine yaptığı 1 Milyar _’luk doğrudan yardımı kesmeyi taahhüt etti. Fakat uzmanlar AB’nin tarıma endüstrisine başka yollardan aktardığı 55 Milyar ’nun asıl problemi oluşturduğunu ve verilen vaatlerin çözüme yetmediğini belirttiler. Benzer şekilde ABD’de pamuk üreticilerine ihracat için verdiği yardımı azaltmayı kabul ederken iç piyasa için verdiği yardımları kesmeyi reddetti.  Gelişmiş ülkeler bu vaatler karşılığında gelişmekte olan ülkelerden diğer ticaret malları konusunda gümrük indirimi almayı başardı.
Toplantı süresince fakir ülkelerden gelen binlerce işçi ve çiftçi toplantıyı ve kararları protesto etti. Protestocular yapılan anlaşmaların gelişmiş ülkelerin çıkarlarına hizmet ettiğini belirttiler.


İran uranyum zenginleştirme işlemine hazır
İsimlerinin açıklanmasını istemeyen diplomatlardan alınan bilgilere göre İran’ın uranyum zenginleştirme işlemine başlayabilmek için gerekli altyapıyı kurmaya devam ettiği bildiriliyor. Uranyum zenginleştirme işlemi nükleer enerji sağlama ve araştırma amaçlı kullanılabileceği gibi nükleer silah yapımında da kullanılabiliyor.
İranlı ve batılı diplomatlara göre şu an İran uranyum zenginleştirme işleminde kullanılan P2 santrifüj makinelerini seri olarak üretebiliyor.
Batılı ülkeler İran’ın uranyum zenginleştirme işlemine başlaması durumunda konuyu BM Güvenlik Konseyi gündemine alıp İran’a yaptırım uygulamayı planlıyor. İran ise barışçıl amaçlarla uranyum zenginleştirmeye hakkı olduğunu savunuyor.
AB ile İran temsilcileri 21 Aralık Çarşamba günü  Viyana’da bir araya gelerek İran’ın nükleer programı hakkında anlaşmaya varmaya çalışacaklar.

Güney Kore’nin plütonyum üretmeye başlamasından şüpheleniliyor
Uluslararası Atom Enerjisi Kurulu (IAEA) Güney Kore’nin yeni tesislerini soruşturma altına almaya karar verdi. IAEA bu tesislerde kullanılan yöntemlerle nükleer silahlarda kullanılabilecek seviyede plütonyum üretilebileceğini belirtiyor. 1992’de Güney Kore, Kore yarım adasının nükleer silahlardan arınması için plütonyum üretimi veya uranyum zenginleştirme işlemlerini yapmayacağına dair söz vermişti. Kuzey Kore’nin nükleer programını durdurmak için görüşmeler sürerken tesislerde plütonyum üretildiği kanıtlanırsa Güney Kore ve müttefiki ABD’nin zor durumda kalacağı belirtiliyor.

ABD bütçesine arktik bölgede petrol arama çalışması girdi
Pazar gecesi yapılan oylamada ABD Temsilciler Meclisi (alt meclis) Arktik Vahşi Hayatı Koruma Bölgesinde (AWNR) petrol arama çalışmaları yapılmasını öngören bütçe tasarısını kabul etti. Cumhuriyetçi Parti’nin ön ayak olduğu bütçe çalışmasında ABD’nin petrolde dışa bağımlılığının bir ulusal güvenlik meselesi olduğu belirtilerek petrol arama çalışmaları savunma bütçesine ek olarak sunuldu.  Uzmanlar petrol arama çalışmalarının savunma bütçesine sokulmasının  ABD Senatosu’nda (üst meclis) reddedilme şansını düşürmek için yapıldığını belirtiyorlar. Tasarı Demokrat Partililerden ve Çevreci örgütlerden  tepki topladı. Demokratlar Çarşamba günü ABD Senatosu’nda yapılacak toplantıda petrol araştırma çalışmalarının savunma bütçesine dahil olamayacağını savunacaklar.

Zarkavi’nin yakalanıp daha sonra serbest bırakıldığı açıklandı
Irak İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, El-Kaide’nin Irak sorumlusu olan Ebu-Musaf Zarkavi’nin 2004 Kasım’ında Felluce’de göz altına alındığı, fakat o sırada teşhis edilemeyerek tekrar serbest bırakıldığı belirtildi. İngiliz yetkililer ise bu iddianın doğruluğuna yönelik bir kanıt bulunmadığını bildiriyorlar.
ABD daha önce Zarkavi’nin başına 25 Milyon Dolarlık ödül koymuş, resimlerini ve DNA örneklerini Irak güvenlik güçlerine sağlamıştı.