Eski nazi subayi beraat etti

II. Dünya Savaşı`nın sonunda nazi katliamlarında suçlu bulunan ve hapse giren Slovakyalı eski Nazi subayı Ladislav Niznansky 88 yaşında beraat etti

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Hakim Manfred Goetzl, suçlunun serbest bırakılmasının sebeplerinin ayrıntılarını açıklamadı.
Davacılar ömür boyu hapis için en yüksek derecede ceza talebinde bulundular. Savunma avukatları ise Ladislav Niznansky’nin masum ve beraat edilmeye uygun olduğunu ileri sürdüler. Bu durum, Nazi dönemi suçlarıyla süregelen son davalardan biri oldu.
1944 ayaklanmasına katılmış olan eski Slovak ordusu yüzbaşısı Niznansky, ele geçirilince taraf değiştirmişti. Nazi ordusuna katılarak ‘Edeweiss’ kod adını alan Niznansky, direnişçilerin ve Yahudilerin yakalanmasına sebep oldu.
Niznansky, öldürmüş olduğu kişilerden dolayı suçlandı ve 1962’de komünist Çekoslovakya’da gıyabında ölüme mahkum edildi.
Daha sonra, Almanya’ya taşındı ve Münih'te, İngiliz sermayeli, Sovyet bloğuna batı yayını yapan "Radio Free Europe" için çalıştı. Şu anda  emekli ve 1996 yılından beri Alman vatandaşı olarak yaşıyor. 2001'de, Slovakların talebi üzerine Alman otoriteleri tarafından bir soruşturma başlatılmış ve hakimler tanıklarla görüşmek üzere Slovakya’ya gitmişti. Niznansky, 2004'ün Ocak ayında tutuklandı.
Savcılar, 14 aylık duruşma sonunda sunulan kanıtlar doğrultusunda, Niznansky’nin iki Slovak köyünde 146 kişinin öldürülmesine ve daha sonra 18 sivil Yahudinin katliamına sebep olduğunu ileri sürdüler.
Niznansky, Nazi birliklerine girmeye zorlandıktan sonra partizanlara karşı savaştığını ve köylere yapılan operasyonlarda yer aldığını,  ölümleri başkalarının planladığını ve yürüttüğünü söyledi. Ayrıca 1962'deki ifadesinin de bir "komünist şov girişimi" olduğu konusunda ısrar etti. Niznansky, ölümlerden dolayı pişman olduğunu mahkemeye açıkladı.