Irak`ta seçim yapildi

Tartışmalara sahne olan seçimlerin ardından, Irak sonuçlarını bekliyor. Açıklamalarda birçok bölgede seçimlerde yolsuzluk yapıldığı ve bu kez Sünni bölgeler de dahil olmak üzere seçimlere katılımın yüksek olduğu belirtildi. Bu arada ABD Başkan Yardımcısı Cheney, Irak`a sürpriz bir ziyarette bulundu

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Henüz resmi sonuçlar belli olamamasına rağmen Iraklı yetkililerden yapılan açıklamaya göre, seçime yüksek oranda katılım oldu. Hatta Anbar bölgesi gibi Sünni Arapların çoğunlukta olduğu bölgelerde dahi seçimlere katılımın çok yüksek olduğu belirtiliyor. Amerikalı askeri yetkililerin yaptıkları açıklamada, Anbar bölgesinde kasım ayındaki anayasa oylamasına ancak bir kaç bin kişi katılırken, bu kez on binlerce kişinin seçimlerde oy kullanmak için seçim sandıkları önünde uzun kuyruklar oluşturduğu belirtildi. Bu arada Sünnilerin bu yoğun katılımı sayesinde Sünni partilerinin önemli oranda oy alacağı tahmin edilirken, seçimde özellikle Birleşik Irak İttifakı’nın ve Kürt Bloku’nun iyi bir performans göstereceği zannediliyordu. Resmi olmayan sonuçlara göre sandıkların yüzde 89’u açıldı ve Şii Birleşik Irak İttifakı oyların yüzde 58’ni almış durumda. Iraklı yetkililer, Birleşik Irak İttifakının bir milyon 400 bin oy aldığını buna karşılık eski Başbakan İyad Allavi’nin partisi Irak Ulusal Birliği’nin ise sadece 327 bin oy aldığı belirtti. Başkan Bush da Iraklıları seçimler dolaysıyla kutlarken, bu olayın Irak için çok önemli bir dönüm noktası olduğunu vurguladı ve Iraklılara olası saldırılardan korkmadan seçimlerde oy kullandıkları için teşekkür etti.
Bu arada seçim günü bazı saldırı olayları da kayda geçti; Ramadi’de bombalı saldırıda bir ABD askeri ölürken, Bakuba’da ise bir Iraklı sivil ve asker öldü.
Bu arada Irak’taki seçimlerde ciddi oranda yolsuzluk yapıldığı iddia edildi; bazı seçim merkezlerinde polis ve askerlerin bazı dini partiler lehine slogan attığı ve başka partilere oy verilmesini engelledikleri iddia edildi.  Irak’taki seçimler esnasında gelen bu şikayetler üzerine yaptığı açıklamada üst düzey bir ABD’li yetkili seçimlerin uluslararası standartlara uygun olarak yapıldığını belirtti. Irak’ta bu gelişmeler olurken ABD Başkan Yardımcısı Cheney Irak’a sürpriz bir ziyarette bulundu. Cheney’i karşıyan Celal Talabani, başkan yardımcısını Irak’ın özürleşmesini sağlayan kahramanlardan biri olarak tanımladı. Cheney ise yaptığı açıklamada koalisyon güçleri sayesinde Irak’ta harika bir seçim döneminin yaşandığını söyledi.