Hamas belediye seçimlerinde başarili

Pazartesi günü başlayan Likud Partisi liderlik seçimlerini, Silvan Şalom`un %33`lük oyuna karşılık %44,6 oyla Binyamin Netanyahu kazandı. Netanyahu`nun Likud seçimlerindeki zaferi ile partinin hangi yönde yol alacağı konusunda tüm dikkatler Likud`a çevrildi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Hamas destekçileri seçimlerde büyük üstünlük elde etmelerini Batı Şeria’da kutladılar. Seçimler Hamas’ın politik gücünün arttığının en belirgin işareti oldu. İsrail, Cuma günü, yüzlerce İsraillinin ölümünden sorumlu Hamas ile Filistin barışının sağlayamayacağını belirtti

Hamas’ın Nablus’taki listesini idare edenler arasından bir iş adamı ve yeni belediye başkanı olması beklenen Adli Yaiş, "Bu kadar oy alacağımızı tahmin etmiyorduk. Filistin insanları değişmeyecek" dedi.
Batı Şeria’nın kuzeyindeki Hamas sözcüleri, grubun İsrail ile en azından yerel konular hakkında konuşmak istediğini söyledi. "Avrupa ve Arap dünyasına açığız. İsrail ile oturup belediyeye ait işleri görüşmekte bir sorunumuz yok" açıklamasını yaptı. Bu sırada, Mahmud Abbas’ın safları birleştirme girişimi de,   Maruan Barghuti’nin  liderliğinde bir grup gencin "Gelecek" adlı bir parti kurması ile başarısız oldu.
Filistinli bir politik yorumcu Al-Ayyam gazetesinde, "Hamas’ın seçimlerde edindiği üstünlük, El Fetih’in kendi içindeki karmaşanın sonucudur. Bugün El Fetih batan bir gemi ve herkes gemiden atlamaya çalışıyor. Bu da Hamas’ın önümüzdeki seçimleri kazanmasını sağlayacak" açıklamasını yaptı.

ABD’nin çağrısına rağmen Hamas parlamento seçimlerine koşuyor
ABD Temsilciler Meclisi’nden İslamcı militan gruba gelen yasağa rağmen Hamas’ın önümüzdeki ay gerçekleşecek parlamento seçimlerine gideceği belirtildi.
Nabil Abu Rudeineh, "Kanun öngördüğü şekilde hareket edilecek, kimseyi ayırt edemeyiz, girişim için demokratik hakları var" dedi.
Hamas’ın  25 Ocak’ta parlamento seçimlerine ilk gidişinde  kuvvetli olması bekleniyor.
ABD Temsilciler Meclisi, Hamas gibi terör organizasyonların İsrail’in Yahudi devleti olarak var oluşunu, haklarını tanıyana kadar  parlamento seçimlerine girme girişiminde bulunmaması gerektiğini belirtti.  İsrail, Hamas’ın politik üstünlük elde etmesinin barış yönünde tüm umutların yok olmasına neden olacağı, çünkü bu örgütün İsrail’in yıkımı için yeminli olduğu uyarısında bulundu. Dışişleri Bakanı Silvan Şalom kararın "çok önemli" olduğunu,  Hamas’ın parlamentoya girmesine izin vermeyeceğini belirtti. Şalom böyle bir hareketin ilişkileri 50 yıl önceye taşıyacağını açıklayarak   Abbas’a; "Hamas’a  oy vermek ile   teröre karşı durmak arasında seçim yap. Bu FÖY ve  geleceğiniz için çok önemli bir karardır" dedi.
Gazze’nin Hamas Lideri İsmail Hania, "Amerika demokrasiye uygun davranmıyor. Karar ve ABD’nin tutumu ile politikasındaki çifte standardı gösterdi. ABD; Lübnan, Irak ve Suriye’ye baskı yapıyor. Ancak ABD’nin her isteği karşılanmak zorunda değildir" dedi.