Kadima - Tek adam partisi mi?

Şaron`un rahatsızlanarak hastaneye kaldırılması üzerine gözler Kadima`ya çevrildi. Şaron`un herhangi bir nedenden dolayı politikayı bırakması durumunda Kadima`nın devam edip edemeyeceği, kimin parti lideri olacağı, başka bir liderle seçimlerde başarılı olup olamayacağı soruları İsrail kamuoyunu meşgul ediyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un ani bir rahatsızlıkla hastane kaldırılması, aynı anda tüm gözlerin Kadima Partisi’ne dönmesine neden oldu. Kadima, kamuoyuna "Her şey yolunda" mesajı vermeye çalışsa da, herhangi bir sebepten dolayı Şaron sahneden çekilirse Kadima’nın başına kimin geleceği soruları sorulmaya başlandı bile.
Şaron’un, sağlık veya herhangi başka bir nedenden politikayı bırakması durumunda, Kadima liderliği için, Başbakan Yardımcısı Ehud Olmert, Ulaştırma Bakanı Meir Şitrit, Adalet Bakanı Tzipi Livni ve Savunma Bakanı Şaul Mofaz’ın çekişeceği tahmin ediliyor. Şaron, 7 Şubat’ta, diğer bir deyişle partisinin listesini Merkezi Seçim Komitesi’ne bildireceği bu tarihte, listeye ikinci sıradan koyacağı isimle, dolaylı olarak kendisinden sonra gelmesini istediği kişiyi de belirlemiş olacak.
Livni, konuyla ilgili olarak, listede isminin ikinci sırada yer alacağından emin olduğunu dile getirirken, Şitrit de, Şaron’un ardından Kadima liderliği ile ilgilendiğini belirtti. Olmert ise, bu tip konuların tartışmanın ‘doğru’ olmadığını savundu.
Diğer taraftan Kadima stratejistleri, Lior Çorev, Eyal Arad ve Rueven Adler, bir araya gelerek, Şaron’un rahatsızlığının aslına ‘Kadima’nın sadece Şaron’dan oluşan bir parti olmadığını göstermek’ adına bulunmaz bir fırsat olduğunu belirttiler. Olmert de, "Şaron, bizim için çok değerli bir varlık, ancak partimiz, bir partinin sahip olabileceği en tecrübeli ekibe sahiptir," dedi. "Kadima, tek-adamlık bir parti demek büyük hata olur" diyen Olmert, Kadima’nın devlet işlerini yürütmekte ve yönetmekte çok tecrübeli isimlerden oluştuğunu vurguladı.
Ulaştırma Bakanı Şitrit de, "Şaron’un hastalığı hiçbir şeyi değiştirmez. Ve daha önemlisi artık geçmişte kaldı" dedi ve Şaron’un eskisinden daha enerjik bir şekilde geri döneceğine inandığını dile getirdi.
Kadima’nın diğer üyeleri de Şaron’un rahatsızlığının ardından kendilerine yöneltilen eleştirilere benzer tepkiler verdiler. Marina Solodkin, "Bizler Şaron’un cüceleri değiliz, Şaron olmasa da seçimleri kazanırız" diyerek sert tepkisini dile getirdi.
Kadima, pazartesi öğleden sonra, Başbakan Yardımcısı Ehud Olmert’in başkanlığında, olağan toplantısını gerçekleştirdi.