Ariel Şaron taburcu oldu

Pazar günü aniden rahatsızlanarak hafif bir inme geçiren İsrail Başbakanı Ariel Şaron`un sağlık durumunun iyi olduğu ve salı günü hastaneden taburcu edildiği belirtildi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Hadassah Ein Kerem Tıbbi Merkezi’nin görevlilerinin pazartesi düzenlediği basın konferansında İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un salı günü taburcu edileceği ve dinledikten sonra işine devam edebileceği belirtildi.

Doktorlar, pazar günü hastaneye kaldırılan Şaron’un küçük bir kan pıhtısı yüzünden önemsiz bir felç geçirdiğini belirttiler. Doktorların kan tinerleriyle tedaviye başlamasından kısa bir süre sonra pıhtının çözülmesi sağlandı.
Nörolog Profesör Tamir Ben-Hur, Şaron’un hastaneye kaldırılmasından kısa bir süre sonra medyada çıkan ‘şuurunu kaybetti’ haberlerinin doğru olmadığını; fakat konuşmasının hafif etkilendiğini belirtti.
Dr. Ben Hur’un yanı sıra, Hadassah’daki Internal Medicine’in Yöneticisi Dr. Jacob Naparstek de başbakanın durumunun iyi olduğunu ve gelecekte buna benzer herhangi bir sorunla karşılaşmayacağını açıkladı.
Şaron pazar günü hastaneye vardığında doktoru ve personelle şakalaşarak, kendisinden çok çabuk kurtulamayacaklarını söyledi.
İbranice’de ‘İleri’ anlamına gelen partisi Kadima’ya ilişkin Şaron, anlamlı bir tavırla kendini iyi hissettiğini ve ilerlemenin zamanının geldiğini söyledi.
Başbakan hastaneye kaldırıldıktan bir süre sonra MRI dahil birkaç tahlil ve nörolojik teste tabi tutuldu. Hastane personeli tahlillerin yeterli olduğunu belirtti. Şaron pazar gecesi hastaneden çıkmak için teklifte bulundu; fakat hekimler isteğini reddetti.
Şaron hastanedeki travma odasının VIP bölümüne alındı. Bu sırada Hadassah, özel polis görevlileri tarafından sivil girişlerine kapatıldı.  
Şubat ayında 78. yaşını kutlayacak olan Şaron, İsrail tarihindeki en yaşlı başbakan unvanını koruyor. Yaklaşık üç yıl önce başbakan böbrek taşından dolayı tedavi görmüştü.
Bakanlar Kurulu Sekreteri Yisrael Maimon başbakanın yatağının yanında bulunuyor ve politikacılarla ileri gelenlerin telefonlarını cevaplıyor.
İsrail İşçi Partisi Başkanı Amir Peretz başbakana geçmiş olsun dileklerini ileten ilk politikacı oldu. İsrail Devlet Başkanı Moşe Katsav da iyi dileklerini iletti. Milletvekili Eli Yishai, Şas Partisi’nin dini lideri Rav Ovadya Yosef’in ardından Şaron’a geçmiş olsun dileklerini bildirdi.
Ulusal Birlik Milletvekili Arye Eldad ise Şaron’un rahatsızlığıyla ilgili, "Devlet obezite, nefes darlığı olan ve şimdi de inme geçiren 77 yaşındaki biriyle yürütülemez. Bu durum başbakanın sağlık durumuna halkın da tanık olmasına neden oldu, böylece ulusun kaderi milimetre boyundaki kan pıhtısına bağlı olmayacak" sözlerini sarf etti.

Şaron görevine
devam edemezse…
Şaron’un rahatsızlanmasının ardından çoğu yayın organı başbakanının görevine devam edememesi durumunda neler olabileceği yönünde spekülasyonlarda bulundu.
Hükümet başbakanın görevinden ayrılmasıyla ilgili iki farklı senaryoyu ele aldı. Birincisi başbakanın hayatını kaybetmesi, ikincisi ise  işini bırakmaya mecbur kalması olarak belirtiliyor.
Temel Hukuk Yasası’nın 20. paragrafına göre eğer başbakan ölürse, hükümeti istifa eder. Eğer rahatsızlıktan dolayı görevinden ayrılırsa, yardımcısının başbakan olarak görev yapmasından 101 gün sonra hükümet istifa eder.
7. paragrafa göre, başbakanın ölmesi durumunda İsrail Devlet Başkanı Knesset’e danışarak, bir milletvekiline yeni bir hükümet kurması için emir verme yönünde karar alır. Böyle bir durumda adayların yeni hükümet kurmak için 28 gün zamanı olur veya hükümet ekstra bir 14 gün daha verebilir.
Başbakanın hayatını kaybetmesi veya görevinden ayrılması gelecek seçimleri hiçbir şekilde etkilemiyor. Fakat böyle bir şey olursa, yeni seçimler hemen düzenlenir.