Yazinizi Amerika`da geçirmeye ne dersiniz?

Seda ŞİREMYaşadığımız hayatın, yapmak istediklerimizin bize en uygun olup olmadığını bilebilmek için; diğer hayatları, seçenekleri görmek ve bilmek gerekir. Work and Travel size böyle bir olanak tanıyor. Amerika`da çalışarak Amerikan yaşam tarzını, kültürünü görmenin yanı sıra dünyanın birçok yerinden katı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Work&Travel nedir?
Work&Travel bütün bir yazınızı Amerika’da geçirmek, orda bir işte çalışmak ve gezmek demek. Work&Travel USA, ABD hükümetince uygulanan, dünyanın pek çok ülkesinden üniversite öğrencilerine yaz tatilleri boyunca ABD'de  eğlence parkı, otel, restoran gibi yerlerde çalışma ve orada bulundukları sürece cep harçlıklarını çıkarma şansı sunan kültürel bir değişim programıdır. Bir ile dört ay süren programda çalışma süresi sona erdikten sonra bir ay Amerika’yı gezme imkanı tanınmaktadır. Bu programın sponsoru ve temsilcisi CIEE aracılığıyla bu programa katılabilinir.
1961'den beri ABD Bilgi Acentesi (USIA) yetkisiyle Jǃ vizesi uygulayan WAT USA sayesinde,  uluslararası öğrencilere ABD'de geçici bir süre hem çalışma, hem de seyahat etme fırsatı verilmekte.
Kısaca öğrencilerin çok az bir masrafla Amerika hakkında bilgi sahibi olmaları, iş tecrübesi kazanmaları ve  ücretsiz tatil yapmaları sağlanmaktadır. Sadece Amerikan yaşamı ve kültürü hakkında değil sizinle birlikte bu programa dünyanın her yerinden gençler katıldığı için  pek çok farklı yaşam tarzı ve kültürünü bir arada tanıma fırsatı elde edebilirsiniz. Turistik olarak kazanılması imkansız bir deneyim yaşarsınız.

Neden bu programa katılmakta yarar var?

Bu program farklı ve unutulmaz bir tecrübe kazanmanızı, ufkunuzun genişlemesini sağlar. Hem kişisel hem profesyonel anlamda çok büyük bir gelişim imkanı sunar. 
Eğlenmenin yanında kendinizi çok farklı bir dünyada buluyor ve her şeye farklı bir pencereden bakmaya başlıyorsunuz. Geçici olarak bile olsa Türkiye dışında kendi paranızı kazanıp, yalnız ya da arkadaşlarınızla yaşamak çok farklı bir deneyim. Belki bir nevi yaşam provası. Geçici olduğunu biliyorsunuz; ama kiraydı, yemekti, çamaşırdı derken havaya giriyosunuz ve kovulmamak, masraflarınızı kendi kazandığınız paradan karşılamak için canla başla çalışıyorsunuz. Bunların yanında birçoğumuzun  Türkiye’de yapmayı düşünmediği temizlikçilik, garsonluk, resepsyonistlik, tezgahtarlık, boyacılık gibi  işlerde çalışmak kişisel gelişiminize ciddi bir katkı sağlıyor. Ayrıca, yurt dışında çalışmak CV’niz için büyük bir artı ve iş başvurusunda diğerlerinden bir adım öne geçmeniz için güzel bir fırsat. Bütün bunların yanısıra, ingilizcenizi pratikte uygulayarak geliştirme şansınız var. Birçok farklı kültürü tanıyıp ve farklı kültürlerden arkadaş ediniyorsunuz. Tanıştığınız yabancı arkadaşlar sayesinda bir çok farklı lehçeye aşina oluyorsunuz.

Kimler katılabilir?

18ᆮ yaşları arasında olan, üniversitelerin hazırlık,1.2.3.sınıflarında veya yüksek lisans 1.sınıfında okuyan, en az orta düzey İngilizce bilen, not ortalaması 2.00 ve üzerinde olan üniversite öğrencileri katılabilir.

Nasıl katılınır?

Yapmanız gereken en uygun danışmanlık şirketine giderek gerekli evrakları doldurmak ve kayıt parasını yatırmak. Danışmanlık ve katılım ücretleri anlaştığınız şirkete göre 750$ ile 1100$ arası değişiyor. Size sağlanan ise WAT programına katılmak için gerekli olan DS񮖳 belgesi , Jǃ visa ve sigortadır. Onun dışında belgelerin doldurulması, tanıtım toplantıları, danışmanlık, iş bulma, vise alınmasına yardım ve ucuz uçak bileti bulma konularında da size yardımcı olunmakta. Özetle eğer ilk defa WAT programına katılacaksanız, yardım almanızı ve bunu bir danışmanlık şirketi ile gerçekleştirmenizi tavsiye ederim.
 Amerika’da üç şekilde iş bulabilirsiniz. Birincisi, internetten yazışarak, kendi olnaklarınızla iş bulmak. İşinizi kendiniz bulduğunuz takdirde fiyat 750$ ile 850$’a düşüyor; ama ilk sefer için biraz riskli çünkü bu konuda deneyimsiz olduğunuzdan yanlış, ya da eksik en ufak bir bilgi bile son derece önemli sorunlar yaşatabiliyor.
İkincisi Road Show, council toplantıları sayesinde iş veren ile karşı karşıya gelerek, o anda işinizi ayarlayabilirsiniz. Danışmanlık şirketine göre ücret 900$ ile 1100$ arası değişebiliyor. Ben size bu toplantı ile iş bulmanızı tavsiye ederim Katılım kontenjanla olduğu için, toplantıda işverenler ile görüşüp o anda mutlaka bir işe yerleştiriliyorsunuz ve çalışacağınız yeri ayrıntılarıyla tanıma, nasıl bir yere gideceğinizi görme fırsatı buluyorsunuz. Fakat, Roadshow toplantısı 3 Mart 2006’da sadece bir gün yapılacak ve kontenjan 400 kişi ile sınırlı olduğundan iki hafta içinde kayıt yaptırmanız gerekecek.
Üçüncüsü ise anlaştığınız danışmanlık şirketi yazışarak sizin tercih sıranıza göre iş buluyor. Ancak buldukları işi beğenmezseniz, farklı bir iş bulmaları için verdiğiniz ücreti bir defa daha vermeniz gerekebiliyor. İşi danışman şirket bulduğunda, yanlış ya da eksik bilgilendirilebiliyorsunuz. Bu şirketler sadece yazışarak,  yeri görmeden size tavsiye ettikleri için yanlış anlamalar olabiliyor. Maalesef  bu bizim başımıza geldi, o yüzden iyice araştırmanızı, verilen bilgiyle yetimemenizi öneririm.

Konaklama nasıl oluyor?
İşvereniniz size ücretsiz ya da ücretli olarak konaklama sağlayabilir. Konaklamanızla ilgili işvereniniz ve iş arkadaşlarınızdan yardım alabilirsiniz. Bunun yanı sıra internet cafelerde ve diğer yerlerde bol bol karşılaşacağınız diğer Work&Travel katılımcılarından da yardım alabilirsiniz.

Son olarak ulaştırmak istediğiniz önerileriniz nedir?

Mutlaka eşsiz bir tecrübe için work and travel programına katılın. Wat’ın Alaska programı da var ama tavsiye etmem, çünkü iş yelpazesi çok kısıtlı ve gezmek için fazla seçenek yok. Ayrıca, 2004’te öğrenciler maaşlarını almakta çok fazla sorun yaşadı. Mutlaka yanınızda belirli bir miktar para ile gidin; çünkü maaşınızdan çok fazla vergi kesiliyor ve evdeki hesap çarşıya hep uymuyor. Mümkünse işinizi Roadshow toplantısına katılarak bulun. Eğer işinizi danışmanlık şirketi buluyorsa, size bulunan işi bir de kendiniz araştırın, hatta işveren ile yazışarak bilgi isteyin.
İş süresinin sonunda bir ay gezme hakkınız var, bunu çok ucuz cruise turları ile değerlendirebilirsiniz. Çalışılan yerler genelde yazlık, turistik olduğundan youth hosteller pahalı olabiliyor, onun yerine arkadaşlarla birlikte bir ev tutmak hem daha rahat hem daha hesaplı.